Šport
419 ogledov

Španska tekačica po odvzemu medalje na sodišče

Congost Profimedia
Španska paraolimpijka Elena Congost si bo odvzeto medaljo poskušala povrniti po sodni poti.

Španska maratonka Elena Congost, ki je na paraolimpijskih igrah v Parizu končala na tretjem mestu v konkurenci slepih in slabovidnih, a so ji zaradi kršenja pravil medaljo odvzeli, je napovedala pritožbo na odločitev po sodni poti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Španska se je na maratonu 8. septembra le nekaj metrov pred ciljem ustavila, da bi pomagala svojemu vodiču Mii Carolu, ki se je zaradi krčev sesedel tik pred ciljno črto.

Pozneje sta sicer skupaj prišla do cilja, a je vodstvo tekmovanja Španko diskvalificiralo. Podlaga za to je bilo pravilo, po katerem mora slepi ali slabovidni tekač med tekmovanjem ostati povezan z vodičem s trakom, Španki pa je med pomočjo nenamenoma zdrsnil z roke.

Congost Po 42 km garanja Šport Slepi paraolimpijki odvzeli medaljo nekaj metrov pred ciljem

Španska je prepričana, da je bila diskvalifikacija neupravičena, saj s tem, da je pomagala vodiču, ni pridobila ničesar. Poleg tega je imela tako veliko prednost pred četrtouvrščeno tekmico, da je že nekaj kilometrov pred koncem prav na željo vodiča zaradi strahu pred krči zmanjšala ritem teka.

Kot poroča dpa, so iz njenega tabora zdaj sporočili, da se bodo obrnili na sodišče, saj pritožbe na več naslovov niso bile uspešne. Primer so predstavili krovni organizaciji za šport invalidov, Mednarodnemu paraolimpijskemu komiteju (IPC), Mednarodnemu olimpijskemu komiteju (Mok), krovni atletski zvezi za športnike invalide, organizacijskemu odboru pariških iger in francoskemu ministrstvu za šport.

"Elena Congost je prosila, da odgovorijo na naše pismo do 20. oktobra. Mok je odgovoril, da ni pristojen za ta primer, vsi ostali pa niti odgovorili niso. Žal nam je, toda primer bomo prenesli na sodišče in tam poiskali pravico," je sporočil njen zastopnik Jean-Louis Dupont.

Kot še dodaja dpa, je Congost napovedala, da bo, če ji bodo medaljo vrnili, še enkrat odšla v Pariz in se z njo slikala na Eifflovem stolpu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.