Šport
1049 ogledov

Slovenski dragulj zelo visoko izbran na naboru lige NHL

Jan Goličič Twitter
Tampa je kot 118. na naboru NHL izbrala Jana Goličiča.

Na naboru severnoameriške hokejske lige NHL je bil letos med izbranci tudi slovenski hokejist. Mladega branilca Jana Goličiča je v četrtem krogu kot 118. izbrala ekipa Tampa Bay Lightning.

Goličič, rojen leta 2006, je sin nekdanjega slovenskega reprezentanta Jurija Goličiča, po začetkih na Bledu pa je kariero nadaljeval v Celovcu, od lani pa Severni Ameriki, kjer je član kluba Gatineau Olympiques v ligi QMJHL, za katere je na 70 tekmah dosegel tri zadetke in zbral še 26 asistenc.

Goličič je tako postal šele sedmi Slovenec ter prvi po sedmih letih, ki je bil izbran na naboru lige NHL. Višje od njega je bil izbran le Anže Kopitar, ki je bil leta 2005 s strani Los Angeles Kings izbran kot 11. in je eden izmed zgolj dveh Slovencev, ki so kdaj zaigrali v najmočnejši hokejski ligi na svetu. Drugi je Jan Muršak, ki so ga leta 2006 kot 182. izbrali Detroit Red Wings.

Zadnji Slovenec, ki je bil pred Goličičem izbran na naboru, je bil leta 2017 kot 152. s strani Pittsburgh Penguins izbran Jan Drozg, v preteklosti pa so bili na naboru izmed Slovencev izbrani še Edo Terglav (1998, 249., Buffalo Sabres), Jure Penko (2000, 203., Nashville Predators) in Marcel Rodman (2001, 282., Boston Bruins).

Tampa Bay Lightning (z vzdevkom "Bolts") je ekipa iz Floride, ki nastopa v atlantski diviziji in vzhodni konferenci ter velja za eno najboljših ekip zadnjih dveh desetletij. Potem ko so svoj prvi Stanleyev pokal osvojili leta 2004, so v zadnjih devetih sezonah kar štirikrat igrali v finalu ter postali prvaki v letih 2020 in 2021. Minulo sezono so zaključili s 45 zmagami, 29 porazi ter 8 porazi po podaljških, v končnici pa so z 1:4 v zmagah izpadli v prvem krogu proti kasnejšim prvakom Florida Panthers.

Prvo ime letošnjega nabora je bil sicer Kanadčan Macklin Celebrini, ki so ga kot prvega izbrali San Jose Sharks, kalifornijska ekipa je prvič v klubski zgodovini lahko izbirala kot prva. Chicago Blackhawks so kot drugega izbrali Belorusa Artjoma Levšunova, Anaheim Ducks pa so izbirali tretji in se odločili za Becketta Sennecka.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • PasjaProcesija 16:45 30.junij 2024.

    Ker je svet majhen, je Tampa izbor opravila po menjavi s Kopitarjevimi Kralji, kjer je kot del kupnine za novega soigralca LA odstopil tudi omenjeni izbor. Kolikor sem Goličiča gledal v vrhuncih tekem QMJHL je ob prejetih zadetkih deloval počasen ...prikaži več in neodločen. Tampa očitno stavi na njegovo višino in verjame, da ga lahko nadgradijo. Posredno pa je priznanje za svoje delo prejel Klemen Mohorič. Kot trener vratarjev je osvojil Gagarinov pokal, njegov varovanec Ilja Nabokov pa je bil izbran kot 38.