Šport
148 ogledov

Slovenci v Stožicah namučili Američane

turnir Volleyball challenge Slovenija-Kanada Saša Despot
Američani so v odločilni tekmi s 3:1 v nizih premagali Slovence.

Ameriška moška odbojkarska reprezentanca je zmagovalka pripravljalnega turnirja v Stožicah. Američani so dobili vse tri tekme, v zadnji so bili s 3:1 (22, 23, -24, 21) boljši od Slovenije, ki je tako z dvema zmagama in porazom zasedla drugo mesto, tudi v zadnjem dvoboju pa se še zdaleč ni osramotila.

Američani so v odločilni tekmi turnirja pokazali vse svoje razkošno znanje, dokazali so, zakaj so druga reprezentanca sveta in eden izmed največjih favoritov svetovnega prvenstva, ki se v nedeljo začenja v Italiji in Bolgariji. Toda tudi Slovenija ni dosti zaostajala, odlično se je borila. Slovenskega selektorja Slobodana Kovača pa lahko veselijo predvsem dobri servisi slovenskih igralcev, ki so v večji meri zaslužni, da so Američanom odvzeli niz, kar je bilo glede na videno največ, kar so lahko dosegli. So pa tekmece prisilili, da so se morali za zmago močno potruditi.

Slovenci, ki so začeli v najmočnejši postavi, so tekmo začeli slabo. Težave na sprejemu so povzročile slabo organizacijo napadov, posledica je bil zaostanek 3:10. A ko so stabilizirali sprejem in začeli pritiskati s servisi so začeli tekmeca loviti. Pri izidu 15:17 so zaostajali le še dve točki, pri izidu 18:20 so imeli prvo priložnost, da so povsem približajo, a v protinapadu ni bil uspešen Gasparini. Kar ni uspelo Gaspariniju, je v končnici Klemnu Čebulju, ki je poskrbel za izid 22:23, toda Američani jim več niso dopustili, da so izkoristili že prvo zaključno žogo je bila zaslužna napaka Gasparinija v napadu.

Prvo občutnejše vodstvo v drugem nizu so si gosti priigrali po bloku Janu Kozamerniku in napaki Gasparinija, ki je moral takoj zatem na klop, zamenjal ga je Tonček Štern. Povedli so z 10:6, po asu Maxwella Holta so vodili že s 13:7. Servisi Čebulja in Gregorja Ropreta, ki je prav tako vstopil v igro, so Slovenijo pripeljali do izenačenja, izid 21:21 je postavil Alen Pajenk. A Taylor Sander je s servisom Američane spet vrnil v vodstvo z dvema točkama, kar je tudi zadostovalo za 2:0.

Tretji niz je dvignil na noge več kot 2500 gledalcev v stoženski dvorani. Ropret je odlično organiziral igro in še bolje serviral, Štern ni delal napak, tudi on je prispeval nekaj neubranljivih servisov, ravno tako Čebulj, ki je tudi navdušil z igro v polju, borbenostjo in željo. Slovenska reprezentanca je ves čas vodila, v končnici, v kateri je v igro vstopil tudi Alen Šket, pa z nekaj napakami prišla v izgubljeni položaj. A se je iz njega znala izkopati, obranila je zaključno žogo, z blokom Šterna sama prišla do zaključne žoge, ki jo je tudi izkoristila.

Žal pa vrhunske predstave ni ponovila v četrtem nizu, v katerem je priložnost za igro dobil tudi Jan Klobučar. Do izida 13:13 je še šlo, nato pa so tekmeci dosegli as, Štern je storil dve napaki in Američani so se dovolj odlepili, da so tekmo mirno pripeljali do konca.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.