Šport
3267 ogledov

Tako se je ruski predsednik vlade odzval na prepoved ruskim športnikom

Dimitrij Medvedjev Profimedia
Ruski premier Dimitrij Medvedjev se je svojo izjavo odzval na odločitev Wade.

WADA (Mednarodna protidopinška agencija) se je odločila, da zaradi manipuliranja z laboratorijskimi izvidi kaznuje ruske športnike. Slednji ne bodo smeli tekmovati pod zastavo svoje države na prihajajočih Olimpijskih igrah v Tokiu 2020 in Pekingu 2022 ter na Svetovnem prvenstvu v nogometu v Katarju leta 2022.

rusija olimpijske igre wada Šok Šport Športni velesili prepoved nastopa na nogometnem SP, OI v Tokiu, ...

Po Wadini štiriletni prepovedi za vse ruske športnike se je z uradno izjavo oglasil predsednik vlade Dimitrij Medvedjev, ki je priznal, da je doping zelo velik problem ruskega športa, a je vseeno mnenja, da so vpleteni že bili kaznovani:

"Nemogoče je ignorirati odločitev Wade, ki se tiče naših športnikov. Ne bi se želel spuščati v detaljno analizo, toda nedavno sem v enem izmed intervjujev izjavil, da je v tem konkretnem primeru očitno, da tudi na ruski strani obstajajo težave z dopingom. In tega se ne da zanikati," se je precej mirno začela Medvedjeva uradna izjava, ki pa se je končala z besedami: "To je nadaljevanje proti ruske histerije, ki je postala že kronična."

dimitrij medvedjev soči ruski premier | Avtor: EPA EPA

Z njim se strinjajo tudi številni športni veljaki. "Današnja odločitev je politična in ni povezana s športom," je za rusko televizijo dejal predsednik ruske biatlonske zveze Vladimir Dračev.

Vseeno pa predsednik plavalne zveze Vladimir Salnikov, nekdanji svetovni rekorder na 400, 800 in 1500 metrov, športnike pozive, da gredo v vsakem primeru na olimpijske igre: "Seveda bi si želeli, da bi naši športniki lahko nastopali pod rusko zastavo in slišali svojo himno. Ampak okoliščine so drugačne in nihče nima pravice vzeti sanj nedolžnim športnikom. Kakor koli že, morajo iti na igre in zmagati."

Legenda sovjetskega hokeja, ki se je podal tudi v politične vode, Vjačeslav Fetisov pa je kazen ocenil za kolektivno. "Sem ponosen Rus. S ponosom sem zastopal svojo državo. Trdo bom delal, da bom zdajšnjim športnikom priboril možnost, ki sem jo imel sam, da bodo lahko zastopali Rusijo in stali na odru za zmagovalce. To je bil eden največjih privilegijev v mojem življenju," je ob tem povedal Fetisov.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice