Šport
2006 ogledov

Roglič po skupinskem padcu povečal prednost

Primož Roglič Epa
Roglič je še nekoliko pobegnil najresnejšim tekmecem.

Slovenski kolesarski as Primož Roglič se je še utrdil na mestu vodilnega moža na dirki po Italiji. Kapetan ekipe Jumbo Visma se je namreč izognil množičnemu padcu, ki se je zgodil šest kilometrov pred ciljem, gruča padlih kolesarjev pa je za seboj zadržala tudi vse njegove največje tekmece. Nizozemsko moštvo je vseskozi vozilo pametno in varovalo Slovenca blizu čela kolone, glavnina pa se je ob skupinskem padcu tako 'raztrgala' za njim.

Nosilec rožnate majice se je nato znašel v sprintu manjše skupine kolesarjev, ki jo je dobil Richard Carapaz (Movistar). Ekvadorec je v zadnjih metrih napadel kot prvi, ostali kolesarji pa ga do ciljne črte niso uspeli ujeti. Drugo mesto je osvijil Caleb Ewan (Lotto Soudal), Roglič je četrto etapo končal kot šesti z dvema sekundama zaostanka za Carapazom.

"Danes nisem pričakoval zmage. Bila je dolga etapa z nekaj vzponi proti koncu. Naš prvi cilj je bil varovati Mikela Lando, toda padec je vse spremenil. Znašel sem se s sprinterji in čakal, kaj bodo naredili. Potem sem izbral trenutek za napad, ki je bil odličen," je dogajanje strnil etapni zmagovalec Carapaz.

Simon Yates (Mitchelton-Scott) in Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida) sta za Rogličem zaostala 16 sekund, Mikel Landa (Movistar) 41, Tom Dumoulin (Sunweb) pa kar štiri minute in sekundo. Nizozemec je tako doživel zelo hud udarec, s povsem okrvavljenim levim kolenom so mu do cilja pomagali moštveni sotekmovalci, Yates zdaj na drugem mestu zaostaja za 35 sekund, še s štirimi sekundami več zaostanka je tretji Nibali, Miguel Angel Lopez je četrti (+0:44).

"Na koncu je bilo zelo nervozno. Vsi, ki se borimo za visoko skupno uvrstitev, smo skušali ostati spredaj. Niti ne vem, kaj se je točno zgodilo. Škoda, da se je takšna reč pripetila Dumoulina, žal je tudi to del kolesarjenja," je po etapi dejal Roglič.

Na današnji etapi je bil od preostale trojice Slovencev najbližje Rogliču Jan Polanc (UAE Emirates), ki je kot 23. zaostal 25 sekund, 65. je bil Kristijan Koren (Bahrain-Merida) z zaostankom 2:47, 160. pa njegov moštveni sotekmovalec Grega Bole (+ 12:52). V skupnem seštevku je prav tako med Slovenci najbližje vodilnemu rojaku Polanc na 19. mestu z minuto in 39 sekundami zaostanka, 47. je Koren, 143. pa Bole.

V sredo kolesarje čaka peta etapa od Frascatija do Terracine, dolga 140 km.

.

Komentarjev 1
  • Francesco Sinibaldi 17:48 14.maj 2019.

    La quietud en la sombra del sol. Esta es la quietud en la sombra del sol silente y cantarín, éste es el silencio que recuerda el amor. Francesco Sinibaldi

Sorodne novice