Šport
1526 ogledov

Risi na krilih dvajsetletnika razbili Madžare

Jan Drozg
Slovenija je v tekmi 4. kroga SP divizije I (skupina A) v Kazahstanu dosegla prvo zmago, potem ko je premagala Madžarsko s 6:0 (1:0, 3:0, 2:0).

"Ta zmaga je bila zelo pomembna, odigrali smo zelo dobro. Slavili smo s kar 6:0, kar se ne zgodi velikokrat na takšni ravni. Tudi sam sem imel dobro tekmo, želel bi si še več takšnih, a najpomembnejši je uspeh ekipe," je po tekmi z Madžari za nacionalno televizijo povedal Jan Drozg.

Mladenič, ki je pred dobrim mesecem dopolnil 20 let, je na začetku druge tretjine prispeval zadetka za 2:0 in 3:0, k uspehu risov pa je pred tem dodal še podajo za vodilni gol Mihe Štebiha (14.). Branilec je z močnim strelom od daleč poskrbel za vodstvo Slovenije.

Druga tretjina je bila povsem slovenska. Drozg je bil v 21. minuti na pravem mestu ob akciji z igralcem več, ko mu je pred vrata tekmecev podal Robert Sabolič, le dve minuti in 17 sekund pozneje pa je, potem ko Madžarom ploščka po dveh slovenskih strelih ni uspelo spraviti izpred gola, to kaznoval še z enim natančnim strelom. V nadaljevanju dvoboja so v polno namerili še Anže Kuralt (31.), Anže Kopitar (55.) in Andrej Hebar (59.). Odlično je bil razpoložen tudi Luka Gračnar, ki je ustavil vse nevarnejše strele (na koncu je imel za tekmo brez prejetega gola 25 obramb), kadar so se tekmeci le izmuznili pred gol.

Na madžarski strani pa je selektor Gergely Majoross na polovici tekme posegel po vratarski menjavi, saj je Adama Vaya po slalomu med tremi branilci in z natančnim strelom pod prečko matiral še Kuralt. A tudi Benceju Balizsu se ni godilo dosti bolje. V drugi tretjini sicer ni bilo več zadetkov, Slovenija pa je povsem mirno nadzorovala tudi dogajanje v tretji. Madžari niso imeli možnosti za preobrat, ob koncu pa so Slovenci še dodobra napolnili njihovo mrežo.

V 55. minuti se je z mojstrsko potezo izkazal kapetan Kopitar, ki je svoj prvi gol na tem SP (ima še štiri asistence) dosegel z natančnim udarcem z dveh metrov. Za piko na i je nato Slovenija zadela še ob koncu dvoboja, ko je imela sicer igralca manj na ledu. V protinapad sta pobegnila Žiga Pance in Hebar, si z dvojno podajo odprla prosto pot do gola, Hebar pa je le še dokončal učinkovit slovenski hokejski večer v Kazahstanu.

Slovenci so tako naredili odločilen korak k obstanku v tej skupini svetovnega hokeja, za potrditev drugoligaškega statusa pa bodo vendarle morali v tekmi zadnjega kroga v nedeljo premagati še Litvo.

Slovenija je s prvo zmago na SP tako napredovala na četrto mesto na lestvici. Po treh uvodnih porazih (z 2:3 proti Kazahstanu, 3:5 proti Južni Koreji in 1:4 proti Belorusiji) pa izbranci Iva Jana nimajo več možnosti za napredovanje med elito za naslednjo sezono. 

V zadnjem krogu bo Slovenija igrala v nedeljo ob 8.30 proti Litvi.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.