Šport
8189 ogledov

Slovenci še tretjič tik pod vrhom odbojkarskega Mont Blanca

Slovenija Italija finale Epa
V velikem finalu evropskega prvenstva v odbojki sta se srečali sosedi. V napetem obračunu je Italija po petih nizih premagala Slovenijo.

Odbojkarji Slovenije so po izjemni polfinalni zmagi nad Poljsko v bitki za zlato naleteli na pomlajene Italijane, ki so do finala izgubili le tri nize. Ekipi sta se na letošnjem turnirju merili že v predtekmovalni skupini, s 3:0 so bili boljši "azzurri". V finalu je bilo bolj tesno, Italija je zmagala z 2:3 (22, -20, 20, -20, -11).

Slovenija je že tretjič zaigrala v sklepnem dejanju evropskega prvenstva. Leta 2015 je bila v Sofiji boljša Francija, pred dvema letoma v Parizu pa Srbija. V tretje gre rado, pravi slovenski pregovor, ki pa se tokrat ni izkazal za resničnega.

Poljska Slovenija video challenge EP v odbojki Foto/Video Šport Poljaki montirali posnetek, da bi ogoljufali Slovence?

Pri reprezentanci Slovenije je v finalu namesto rahlo načetega Dejana Vinčića v prvi postavi začel Gregor Ropret. Vinčić je kljub temu zaigral, a ni imel tako velike vloge kot v predhodnih dvobojih.

Prvi niz so varovanci Alberta Giulianija odigrali vrhunsko. Vseskozi so vodili, kmalu ušli na večjo razliko pri izidu 15:10, kontrolirali italijanski servis in obdržali prednost do 23. točke. Nato je na sceno stopil Alessandro Michieletto in z dvema asoma azzurre približal na 23:22, toda odgovoril mu je Alen Pajenk in Slovenijo popeljal do vodstva z 1:0 v nizih (25:22).

V drugem nizu je bilo kar nekaj preobratov. Italijani, ki so malce popravili svoj sprejem, so odlično začeli in povedli s 6:3. Toda Slovenija je hitro izenačila in prešla v vodstvo. Sledil je nov nalet fantov z Apeninskega polotoka za primat s 16:13. To je bilo, ob dobrem servisu in razpoloženem Giuliu Pinaliju, dovolj za izenačenje v nizih (20:25).

Slovenija Italija EP v odbojki finale | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Tretji niz je v uvodu ponudil izenačen boj. Nato so Slovenci stopili na plin in pobegnili na 11:8 ter italijanskega selektorja Ferdinanda de Giorgija prisilili v minuto odmora. Toda to ni ustavilo naših, saj je bil Pajenk še naprej izvrsten, deloval je tudi slovenski blok. Pri 17:12 je sledil še en italijanski time-out. Veliko je bilo dolgih izmenjav, azzurri pa so zmogli povratek in po asu Simoneja Giannellija izenačili na 20:20. Toda asa je imel v svojem rokavu tudi Tonček Štern, po bloku Pajenka pa je bilo 23:20 za Slovenijo, ki je dobila tretji niz (25:20).

Četrti niz se je začel po slovenskih notah, Giulianijevi varovanci so povedli s 4:1. Tekmeci se niso predali, prednjačil je Yuri Romanò. Slednji je začel preobrat, z odličnimi servisi pa nadaljeval Daniele Lavia in Italija je prešla v prednost s 16:13. Slovenija se je približala na 20:21, toda blok Fabia Riccija je preprečil preobrat in niz je pripadel azzurrom (20:25).

Štern je odločilni peti niz začel z asom. Sledil je lep zaključek Klemna Čebulja in vodstvo z 2:0, nato pa še točka Ropreta za 3:0 in italijanski time-out. Ta je zalegel in razpoloženi Romanò je prinesel izenačenje. Nato se je igralo točko za točko, sredi niza je bilo 7:7. Sledili sta dve zaporedni italijanski točki in slovenska minuta odmora. A nato je zablestel Michieletto in z dvema izjemnima servisoma poskrbel za 11:7 in nov time-out. Tudi ta ni pomagal in Italija je postala evropski prvak.

EP v odbojki, finale:

Slovenija - Italija 2:3 (22, -20, 20, -20, -11)
Pajenk 16, T. Štern, Čebulj po 14; Lavia 21, Michieletto 17.

Komentarjev 3
  • Keith_Chambers 11:34 20.september 2021.

    Prvi mesec sem od tega preprostega spletnega gospodinjskega dela prejel 26391. To delo je na spletu in je delno ali v zaključnem obdobju zelo enostavno, samo sledite navodilom na tem blogu ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • zoran4 23:27 19.september 2021.

    Čestitke za srebro.Bili smo boljši ampak nam je na koncu zmanjkalo malo sreče.Enkratna tekma.

Sorodne novice