Šport
1918 ogledov

O zvezdniku: Skupaj sva jemala krvni doping

Danilo Hondo Epa
Priznanje nekdanjega nemškega kolesarja.

Nekdanji uspešni nemški kolesar Danilo Hondo je na sodišču v Münchnu, kjer poteka sojenje zaradi dopinške afere Aderlass, priznal uporabo krvnega dopinga v letu 2012. Hondo je med drugim izjavil, da je transfuzije hkrati z njim v sobi prejemal tudi nekdanji sprinterski zvezdnik Alessandro Petacchi. Italijan je sicer doslej zanikal vpletenost v jemanje nedovoljenih poživil.

"Ko imaš takšno razmerje, skoraj bratsko, potem ne vidiš nobenega problema v tem, da uporabljaš doping v isti sobi," je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA dejal Hondo. Ta je bil pri Lampreju zadnji mož, ki je povlekel Petacchija do ugodnih položajev za sprint.

Hondo je dejal, da ga je doktor Mark Schmidt v operacijo vključil konec leta 2011, v naslednjem letu pa mu je izplačač 25.000 dolarjev. Po sezoni 2012 je bilo sodelovanje prekinjeno. Hondo je kariero zaključil leta 2014.

Profesionalec je bil 15 sezono, kolesaril je za ekipe Telekom, Gerolsteiner, Tinkoff, Androni, Lampre inTrek Factory Racing. Leta 2005 je oddal pozitiven test na dirki Vuelta a Murcia in odslužil leto dni suspenza. ILeta 2001 je dobil dve etapi na Giru, naslednje leto pa je bil nemški državni prvak v cestni vožnji. Leta 2005 je osvojil drugo mesto na klasiki Milan-San Remo, ko ga je prehitel le Petacchi.mNemec in Italijan sta nato tri leta kolesarila skupaj v moštvu Lampre, Petacchi pa je s pomočjo Honda prišel do zmag na vseh treh tritedenskih dirkah.

Alessandro Petacchi | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

V afero Aderlass, ki so jo razkrili na svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju leta 2019, so bili vpleteni kolesarji iz šestih držav - Avstrije, Nemčije, Švice, Italije, Hrvaške in Slovenije. Hondo, Stefan Denifl, Georg Preidler in Pirmin Lang so priznali uporabo krvnega dopinga, Petacchi, Kristijan Đurasek, Kristijan Koren in Borut Božič pa so prav tako bili suspendirani. Božič je tako kot Petacchi že pred afero zaključil športno pot.

Štiriletni suspenz si je zaradi vpletenosti v afero Aderlass prislužila tudi avstrijska gorska kolesarka Christina Kollmann-Forstner.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice