Šport > Nogomet
20 ogledov

"Zakaj je bila Francija v drugem bobnu?"

Francoski selektor Laurent Blanc se je v zadnjem času soočal s hudimi obtožbami Reuters
Španija v skupini s Francijo in Srbija s Hrvaško. Dan po žrebu kvalifikacijskih skupin za SP 2014 se tako selektor Francije Laurent Blanc jezi, zakaj niso bili v prvem bobnu; tako Srbi kot Hrvati pa so prepričani, da bodo prvi v skupini smrti.

"Ne vem, zakaj je bila Francija v drugem bobnu. Zakaj so bile Grčija, Norveška in Hrvaška rangirane višje?" se je po žrebu kvalifikacijskih skupin za mundial 2014 v Braziliji sprašuje selektor francoske reprezentance, Laurent Blanc. Galski petelini so bili tako kot Slovenija v drugem bobnu in imeli tolikšno smolo, da so za tekmeca v skupini dobili aktualne prvake Špance. "Tako se moramo soočiti z eno od najvišje postavljenih in dobili smo prav najboljšo. Morali bi biti nosilec, zdaj pa smo dobili zmagovalca zadnjega prvenstva." Fifa je bobne oblikovala glede na svojo lestvico, na kateri je Francija deseta med evropskimi reprezentancami.

Na prvenstvo potuje prvouvrščena ekipa skupine, drugouvrščene pa grejo v dodatne kvalifikacije. Ker imajo prvaki iz leta 1998 v skupini še Belorusijo, Gruzijo in Finsko, jim tako vsaj drugo mesto res ne bi smelo biti težko dosegljivo. Ali pa tudi ne! Francozi so z Belorusijo igrali že v kvalifikacijah za SP 2010 in doma izgubili z 0:1, v Minsku pa remizirali 1:1. "V kvalifikacijah je vse možno. Belorusija nam je nazadnje vzela štiri točke," opominja Blanc. "Ne smemo se osredotočati le na Španijo."

Hrvati prepričani v napredovanje

V Srbiji in na Hrvaškem so prepričani, da so padli v skupino smrti, saj se zavedajo moči drug drugega, pa tudi Belgija in Škotska bosta nevarni, vse boljši pa sta tudi Wales in Makedonija. "Ne morem biti preveč zadovoljen z žrebom, saj je skupina zelo uravnotežena med štirimi ekipami, ki bodo imele enake možnosti za prvo mesto," je po žrebu dejal srbski selektor Vladimir Petrović. Srbi so edini iz te skupine lani igrali v Južni Afriki. "Ne smemo podcenjevati niti Makedonije, Wales pa je bil med vsemi iz zadnjega bobna najtežji možni nasprotnik. A ključni bosta obe tekmi s Hrvati, saj smo veliki rivali. To bosta prava derbija."

Kdo bo selektor Hrvaške v teh kvalifikacijah, za zdaj ni jasno, saj je zdajšnji selektor Slaven Bilić pred časom dejal, da bo po EP 2012 končal s to službo. Morda se premisli zaradi dvoboja s Srbijo. "Da bi vodil Hrvaško proti Srbiji … to je zelo mamljivo, a za zdaj sem povsem osredotočen na to, da se uvrstimo na Euro 2012," pove Bilić in izpostavi, da so oni favoriti. "To je težka skupina, toda gotovo je razlog, da smo prav mi nosilci. Smo najboljši v skupini in nimamo nobenega razloga, da se koga bojimo. Verjamem, da se bomo kvalificirali."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.