Šport > Nogomet
27 ogledov

Vlada zapira tribune

Navijači Atalante iz Bergama veljajo za ene najbolj problematičnih v Italiji. Žurnal24 main
Italijansko javnost je pretekli konec tedna dodobra pretresla nesrečna smrt navijača rimskega Lazia Gabrieleja Sandrija in hudi izgredi, ki so sledili dogodku.

V četrtek je vlada v Rimu zato sprejela sklep, da v naslednjem krogu 24. in 25. novembra na 15 stadionih zapre dele tribun, namenjene najzvestejšim navijačem. Vlada je navijačem Atalante, Rome, Milana, Sampdorie, Torina in Catanie prav tako prepovedala organiziran odhod na gostovanja svojih moštev. Z notranjega ministrstva so ob tem sporočili, da ne bodo preprečevali navijanja tistim navijačem, ki so doslej korektno podpirali svoje ekipe.

Pretekli konec tedna je imela policija v Italiji kar precej dela, da je umirila strasti navijačev v številnih italijanskih mesti, potem ko so slednji izvedeli za smrt 28-letnega Sandrija, ki ga je nesrečno zadela policijska krogla. Vlada je ukrepala, a se vsi nogometni delavci z ukrepi ne strinjajo. Vodja milanskega Interja Massimo Moratti denimo pravi, da se navijačem ne sme prepovedati odhoda na tekme in da upa, da bo prepoved kmalu preklicana, saj nogometa brez navijačev ni, čeprav tragične dogodke obžaluje.

Gabriele Sandri © AFP

 
Odzivi v javnosti so različni. Reprezentančni vratar Gianluigi Buffon je napovedal, da bo Italija morebitno zmago na kvalifikacijski tekmi v kvalifikacijah za EP proti Škotski posvetila pokojnemu Gabrieleju Sandriju . "V Italiji ne sme umreti noben navijač več. Nogometaši smo se odločili, da Sandriju posvetimo morebitno zmago in v tem vidimo tudi znamenje sprave," je dejal Buffon.

Predsednik italijanske nogometne zveze Giancarlo Abete je ob tem pozval predsednike vseh klubov, naj se povežejo v boju proti nasilju in dodal, da mora biti to v tem trenutku prioritetna naloga in obenem pristavil, da se huliganov bojijo tudi posamezni predsedniki klubov, kar še kako škodi tudi ugledu nogometa na Apeninskem polotoku. Vodja italijanske lige Antonio Matareese pa je pozval Cerkev, naj se priključi komisiji, ki bo skušala najti rešitve za nov, drugačen nogomet. Po njegovem mnenju bi bil pravi za tovrstno komisijo kardinal Bertone, znan nogometni navdušenec in navijač Juventusa .

 
 

Na navijaškem delu tribune ni prostora za kriminalce.

Nogometaši Atalante

 
Pri Atalanti iz Bergama pa se je porodila zamisel, da s stadiona preženejo najbolj radikalne navijače. "Mladoletnim otrokom bomo podarili vstopnice. Na navijaškem delu želim videti le še otroke," je dejal predsednik kluba Ivan Ruggeri . Slednjega so podprli tudi igralci, saj so navijači prejšnji teden na silo prekinili srečanje. "Na navijaškem delu tribune ni prostora za kriminalce," pravijo nogometaši in dodajajo, da je treba med izgredniki napraviti red, saj so razmere presegle vse meje.

Policija pa še vedno preiskuje zadnje izgrede, posebej v Rimu, kjer so navijači napadli tudi policijsko postajo in sedež italijanskega olimpijskega komiteja. Zaenkrat naj bi identificirali vsaj 40 napadalcev. V Rimu pa prav tako trdijo, da so bili napadi načrtovani vnaprej in da je bila nesrečna smrt le še povod.

Sandrijeva krsta je bila odeta v embleme Lazia. © AFP

 
Preiskava pa poteka tudi proti policistu, ki je ustrelil navijača Lazia. Priče trdijo, da je policist namerno streljal v vozilo s pokojnikom, slednji pa je medtem priznal, da je streljal z iztegnjeno roko, vendar ni nameril v nikogar. Pred tem je trdil, da se mu je po opozorilnem streljanju orožje sprožilo samo.

Podatki se kar vrstijo. Italijanski RAI je poročal, da so pri umrlem navijaču v žepih našli kamenje in da je bil pokojni Sandri med organizatorji napada na navijače Juventusa, ki so jih opazili policisti ob robu avtoceste. Časniki pišejo, da je policija navijača ob izgredih aretirala že leta 2002. Starši na drugi strani vse te očitke zanikajo in zahtevajo stroge kazni, ravnanje policista pa so označili za umor.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.