Šport > Nogomet
629 ogledov

Veliki derbi odločil en zadetek

Ante Vukušić Profimedia
Olimpija je naredila lep korak k naslovu.

Pred tokratnim velikim derbijem v Stožicah je Olimpijo in Maribor ločila le točka, ob minimalni zmagi gostiteljev z 1:0 pa so se Ljubljančani utrdili v vodstvu. Edini zadetek na tekmi je dosegel Ante Vukušić v 59. minuti. Pred zadnjimi šestimi koli imajo zmaji zdaj štiri točke prednosti pred vijoličastimi in Celjem.

Zeleno-beli so prekinili šestletni niz brez domače zmage proti Mariboru. Hkrati so pod vodstvom Dina Skenderja prekinili tudi niz štirih zmag Maribora pod vodstvom Sergeja Jakirovića. 

Ljubljančani so tekmo, ki so jo v prvem polčasu začinili poki navijaške pirotehnike pred stadionom, začeli brez Mackyja Bagnacka, medtem ko so bili Štajerci še bolj oslabljeni, saj so manjkali poškodovani Nemanja Mitrović, Rok Kronaveter in Denis Klinar.

V prvih 45 minutah sta bili ekipi bolj ali manj enakovredni, a predvsem domači so bili dokaj nenevarni za starostnega prvoligaškega rekorderja v vratih Maribora Jasmina Handanovića, kljub nekaj obetavnim položajem niso prišli do zaključnega strela. Konkretnejši so bili Mariborčani, ki so večkrat poskušali s streli proti vratom.

V osmi minuti je Alexandru Cretu z glavo slabo zadel žogo v bližini gola, v 29. je Blaž Vrhovec poskusil od daleč, s čimer pa Nejc Vidmar ni imel težav, v 30. sta si bila po strelu z glavo nekoliko napoti Jasmin Mešanović in Luka Zahović, v 32. minuti pa je Aleks Pihler sprožil nekoliko z leve strani in zadel prečko ljubljanskih vrat.

V drugem polčasu je prvi nevarneje poskusil Luka Menalo v 56. minuti, ko je zadel le zunanji del mreže nekoliko z desne. V 59. minuti pa so domači povedli. Stefan Savić je potegnil v protinapad, na koncu lepo oddal žogo v kazenski prostor do Vukušića, ki je z diagonalnim strelom malce z desne premagal Handanovića. Z 19. zadetkom se je na vrhu lestvice strelcev izenačil z Dariom Vizingerjem iz Celja.

V 62. minuti se je na drugi strani izkazal Vidmar, ki je dobil dvoboj iz oči v oči z Gregorjem Bajdetom, tri minute pozneje pa je preusmeril še žogo po prostem strelu Martina Milca v prečko. V 68. minuti je Špiro Peričić odbil žogo pred golovo črto, potem ko je Vukušić že preigral Handanovića.

Na drugi strani je Zahović prišel do strela, a je zadetek na golovi črti preprečil Denis Šme. Zatem je Peričić zgrešil z glavo iz bližine, Marcos Tavares je sprožil prešibko, dodatno vodo na Mariborov mlin pa je speljala še izključitev Maria Jurčevića (drugi rumeni karton) v 80. minuti. Toda vsega tega kljub pritisku gostom ni uspelo unovčiti.

Domžale skočile na osmo mesto

Mura si je že v sredo s pokalno lovoriko zagotovila evropsko vozovnico, kljub temu pa so v črno-belem taboru proti Domžalam pričakovali več kot ničlo proti Domžalam. Te so na gostovanju v Murski Soboti prišle do pomembne zmage v boju za izognitev devetemu mestu in dodatnim kvalifikacijam, hkrati pa tudi prve v sezoni proti Muri. Slednja ostaja peta s točko zaostanka za Aluminijem.

Sobočani, ki so pogrešali Nina Kouterja, so v prvem polčasu pokazali nekoliko konkretnejšo igro, vsi razburljivejši dogodki ob visoki temperaturi zraka pa so se zgodili v drugem delu polčasa. Od daleč sta pri Muri v 25. in 35. minuti poskušala Luka Bobičanec in Klemen Pucko, prvi je bil nevaren še v 40. minuti, ko je sprožil iz prve z desne strani, Ajdin Mulalić pa je bil na mestu. Eno lepših priložnost je v 41. minuti zapravil Kai Cipot, ki je iz bližine žogo z glavo poslal malce čez gol.

Ta je v 44. minuti zletela tudi čez Murin gol, potem ko je po strelu Senijada Ibričića Martin Karamarko z glavo preusmeril žogo stran od mreže. Tik pred koncem polčasa pa so imeli gosti, še eno priložnost v bližini gola je poskusil Slobodan Vuk preusmeriti žogo v mrežo, a je zgrešil cilj. Za malo ga je pri gostih, kjer ni bilo Marca Da Silve, Gregorja Sikoška, Jošta Urbančiča, Mattiasa Käita, Tilna Klemenčiča, Nikole Vujadinovića in Predraga Sikimića, tudi Andraž Žinič že v 28. minuti.

V drugem polčasu je v 65. minuti Cipot po lepem prodoru Pucka po levi strani znova prišel do strela iz osrčja kazenskega prostora, spet se je izkazal Mulalić. Na drugi strani je v podoben položaj v 72. minuti prišel Dejan Lazarević, Matko Obradović pa je bil na pravem mestu. Lazarević je le malce zatem zgrešil še iz bližine.

Arnel Jakupović je nato s prostega strela z desne strani Obradovića prisilil v novo obrambo, isti igralec pa je v 76. minuti dosegel svoj šesti gol sezone, ko je zadel z dobrih desetih metrov malce z desne strani. Domžalčani so imeli pozneje še nekaj polpriložnosti, Sobočani pa so tudi pritiskali za izenačujoči gol, a neuspešno. Eno lepših priložnosti je tik pred koncem s strelom z glavo zapravil Amadej Maroša, žogo je tik pred golovo črto ustavil Mulalić.

Prva liga TS, 30. kolo:

Olimpija : Maribor  1:0 (0:0)
Vukušić 59.

Mura : Domžale  0:1 (0:0)
Jakupović 76.

Tabor Sežana : Bravo  0:0

Aluminij : Celje  0:2 (0:2)
Lotrič 11., Vizinger 17.

Rudar : Triglav  0:1 (0:1)
Milanović 19.

Lestvica:

1. Olimpija      30 18  5  7  57:35  59
2. Celje         30 15 10  5  60:29  55
3. Maribor       30 16  7  7  52:29  55
4. Aluminij      30 14  6 10  49:35  48
5. Mura          30 12 11  7  46:36  47
6. Bravo         30 11  8 11  41:44  41
7. Tabor Sežana  30  9  7 14  34:44  34
8. Domžale       30  9  6 15  40:53  33
9. Triglav Kranj 30  9  4 17  36:68  31
10. Rudar        30  0 10 20  26:68  10
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice