Šport > Nogomet
17 ogledov

United zavladal Angliji, remi Chelseaja

Wayne Rooney Jonny Evans gol zadetek enajstmetrovka 11-metrovka penal veselje pr
1/11
Žurnal24 main
Manchester United je s točko pri Blackburnu v soboto osvojil rekordni 19. naslov prvaka (1:1). Dvoboj za Evropsko ligo je tokrat pripadel Tottenhamu. Tretji Arsenal pa je klonil pred Aston Villo.
"(V letošnji sezoni) smo odigrali fantastično. Za vse, ki so povezani s klubom, je to velik dan in velik dosežek," je po tekmi proti Blackburnu žarel Sir Alex Ferguson. "Tekma ni bila lahka, ampak nismo se predali in to je kakovost, ki jo ta ekipa ima nikoli se ne preda." Ryan Giggs je bil član vseh ekip, ki so v času Premier League osvojile naslov za United: "Ja, seveda smo zanič, ko pa smo zmagali v Premier League in smo v finalu Lige prvakov," se je na Ewood Parku šalil Giggs. "Dvajset let nazaj nismo bili niti blizu Liverpoolu, toda zdaj smo prehiteli naše največje rivale. Zato nočem nehati, zaradi takšnih dni, kot je ta neverjetno!"

Chelsea si je po remijem z Newcastlom zagotovil drugo mesto, tretjeuvrščeni Arsenal pa je klonil pred Aston Villo na domačem travniku. Liverpool je zamudil lepo priložnost, da si zagotovi peto mesto in Evropsko ligo, saj je proti Tottenhamu izgubil z 0:2 – zadela sta Rafael van der Vaart in Luka Modrić z 11-metrovke. S točko prednosti so nogometaše iz mesta Beatlov na petem mesu nadomestili prav Spurs. Manchester United si je že v soboto zagotovil 19. naslov državnih prvakov in ima tako enega več kot, kako nesrečen vikend zanj, Liverpool.

"Moj največji izziv ni to, kar se dogaja v tem trenutku, moj največji izziv je (bil) zbiti Liverpool z njihovega kur**vega prestola. In to lahko natisnete!" (Sir Alex Ferguson v intervjuju za Guardian, leta 2002)

Tako je pred kakšnimi devetimi leti govoril trener Manchester Uniteda, ki je z rdečimi vragi preživljal obdobje zatona, kakršnega v času svojega vodenja kluba z Old Trafforda še ni bilo. Toda danes je vse drugače – United je s Sirom Alexom na klopi s točko pri Blackburn Roversih osvojil rekordni 19. naslov prvaka, s katerim je Liverpool končno padel s "kur**vega prestola", United pa vsaj po številu prvenstvenih lovorik prehitel velike rivale.

Galerija z Ewood Parka

Na Ewood Parku, kjer je United v kaotičnih okoliščinah pred leti že zapravil enega izmed naslovov, je Blackburn dolgo časa spet pretil, da bi lahko vsaj prestavil veliko slavje rdečih vragov. Brett Emerton je kljub pobudi gostov v 20. minuti zabil za vodstvo domačih, ki je zdržalo vse do zadnje četrtine tekme. Blackburn je med drugim stresel tudi okvir vrat, nato pa je prišla akcija za odločilno in naslova vredno točko – Javier Hernández je teatralno padel prek roke vratarja Paula Robinsona, ki je brez potrebe posredoval daleč stran od svojega gola, sodnik Phil Dowd pa se je po dolgem posvetovanju s svojim pomočnikom odločil za najstrožjo kazen v korist Uniteda. Wayne Rooney ni grešil in z mojstrskim strelom poslal Robinsona v napačno smer, rezultat pa se do konca ni spremenil.

Vroče na dnu: bo Fergie res igral proti Blackpoolu?
Izjemno pomembni zmagi sta v bitki za obstanek dosegla Wolverhampton in Blackpool, slednji pa bo prvenstvo zaključil ravno s tekmo pri novih prvakih. Karizmatični trener mandarin Ian Holloway se je pred zadnjo tekmo Uniteda pogovarjal s Fergusonom, ki mu je po Hollowayevih besedah obljubil, da bo v postavo svojega moštva, če bodo v zadnjem kolu matematično že prvaki, postavil kar samega sebe! Dobra napoved torej za Blackpool, ki je v pravem trilerju in sedmih golih le premagal Bolton Wanderers (4:3). Zmagoviti gol je bil delo kapetana Charlieja Adama. Po mnogih vzponih (in predvsem padcih) je pravo renesanso v zaključku prvenstva doživel Wolverhampton, ki se je z zmago nad zadnje čase katastrofalnim Sunderlandom prebil iz rdeče cone (3:1). Vsaj za nekaj časa.

Lestvica:
1. Man. United* 77 točk
2. Chelsea 71
3. Arsenal 67
4. Man. City 65 (–1)
5. Tottenham 59
6. Liverpool 58
...
16. Wolverhampton 40
17. Birmingham 39
18. Blackpool 39
19. Wigan 39

20. West Ham 33

* – prvak

Angleška liga, 37. kolo:

Blackburn : Manchester United 1:1 (1:0)
Emerton (20); Rooney (73/11-m)

Blackpool : Bolton Wanderers 4:3 (3:2)
Campbell (9, 45), Puncheon (19), Adam (63); Davies (6), Taylor (24), Sturridge (53)

Sunderland : Wolverhampton 1:3 (1:1)
Sessegnon (34); Craddock (23), Fletcher (54), Elokobi (78)

West Bromwich Albion : Everton 1:0 (1:0)
Mulumbu (10)
RK: Biljaletdinov (77/Everton)

Chelsea : Newcastle United 2:2 (1:1)
Ivanović (2), Alex (83); Guttierez (10), S. Taylor (90)

Arsenal : Aston Villa 1:2 (0:2)
van Persie (89); Bent (11, 15)

Birmingham : Fulham 0:2 (0:1)
Hangeland (5, 49)

Liverpool : Tottenham 0:2 (0:1)
v. d. Vaart (9), Modrić (56, 11-m)

Wigan : West Ham 3:2 (0:2)
N´Zogbia (57, 90), Sammon (68); Ba (12, 26)

Torek, ob 20.45:
Manchester City – Stoke City

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.