Šport > Nogomet
6463 ogledov

Ukrajinci ostro nad Fifo: "Sramota! Fantje, kako naj plačam?"

Sergij Palkin Profimedia Sergij Palkin.
Generalni direktor Šahtarja iz Donecka Serhij Palkin je kritiziral svetovno nogometno vodilno telo Fifo zaradi pomanjkanja solidarnosti z Ukrajino, ki je sredi vojne proti Rusiji.

"Najslabši primer se je zgodil po začetku vojne, februarja 2022, ko je Fifa preprosto dovolila našim igralcem, da odidejo brezplačno. To nas je stalo veliko milijonov evrov," je Serhij Palkin povedal za nemški novičarski portal t-online.de.

"Tuji igralci so podpisali pogodbe z drugimi klubi, ki so jih čez nekaj časa prodali. To je bilo zelo nepošteno. Klubi, ki so jih dobili zastonj, teh igralcev niso trenirali, niso jih razvili in so še vedno dobili veliko denarja. In Fifa je to podprla," je dejal.

Palkin je dodal, da Fifa "ukrajinskih klubov sploh ni povabila na pogovor o možnih rešitvah tega problema. Večkrat smo poskušali priti v stik s Fifo, a so bila vsa vrata zaprta. Počutili smo se sami in zapuščeni s strani Fife. Ker to ni bil edini primer."

"Pred vojno smo imeli v nekaterih klubih še nekaj neporavnanih plačil. Običajno je, da nakazila plačujete na obroke. Ob začetku vojne je bilo neporavnanih še 40 milijonov evrov. Klubi, ki smo jim dolgovali denar, so šli k Fifi, ker so želeli njihov denar. Fifa nam je nato prek posrednikov v pogovorih sporočila, da moramo klubom plačati neporavnani denar, sicer nam bodo odvzeli licence za mednarodna tekmovanja. Odgovoril sem: 'Fantje, kako naj plačam, če ste spustili naše igralce brezplačno in ne moremo zaslužiti denarja?' Toda odločitev je obstala. Obravnavali so nas enako kot ruske klube. To je bil napad Rusije na nas," je bil kritičen Palkin.

Še podaljšali uredbo

Šahtar Doneck | Avtor: Profimedia Profimedia

Mednarodna nogometna zveza Fifa je po začetku vojne v Ukrajini določila posebno uredbo za prestope tujih igralcev in trenerjev iz klubov v Rusiji in Ukrajini. Na podlagi uredbe je Fifa tem igralcem omogočila, da se brezplačno kot prosti igralci pridružijo drugim klubom.

Fifa je pred kratkim podaljšala veljavnost uredbe do junija 2025 in dejala, da bo "znatnemu številu" igralcev in trenerjev dovoljeno enostransko prekiniti svoje pogodbe. 

Palkin je kritiziral ukrep in dejal, da "jih iz Fife še do danes niso poklicali in jim zagotovili svoje podpore. Ne bi zahteval milijonske odškodnine, razumem, da to ne bi bilo lahko narediti. Toda takšno obnašanje je sramota."

Šahtar Doneck | Avtor: Profimedia Profimedia

Zaradi vojne Šahtar ni mogel gostiti domačih tekem v Ukrajini. V Ligi prvakov bodo v sezoni 2024/25 tekme gostili na stadionu Schalkeja v Gelsenkirchnu.

Čeprav se klub, katerega vodi generalni direktor Palkin imenuje Šahtar Doneck, Palkin v mestu Doneck ni delal že deset let. Ker se nahaja v Donbasu na vzhodu Ukrajine.

Zaradi priključitve Krima marca 2014 je klub zapustil Doneck. Do konca leta 2016 je Šahtar domače tekme igral v Lvovu, nato v Harkovu in Kijevu. Pred dvema letoma so bile domače tekme v Varšavi, lani pa v Hamburgu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • Avatar Pantani2
    Pantani2 09:54 18.september 2024.

    Teli bi samo,davaj,davaj,e ne bo šlo golazen in vsi tisti trije, ki jih podpirate,retardi!!!

  • slopubec 09:44 18.september 2024.

    Ma ka bi radi, vse zastonj, banda. Najboljš, da jim rento dajo....halo -vojno imate! Vi bi pa fuzbal igrali.

  • Avatar luckyss1
    luckyss1 08:44 18.september 2024.

    Banda zmešana, v domovini vojna, oni pa fuzbal igrajo ?!

Sorodne novice