Šport > Nogomet
10226 ogledov

Tako bi se razpletel tekaški dvoboj Messija in Ronalda

Print Screen
3D simulacija je pokazala, kako bi se razpletel sprinterski obračun med nogometnima superzvezdnikoma, Cristianom Ronaldom in Lionelom Messijem.

Cristiano Ronaldo in Lionel Messi sta že vrsto let predmet nenehnih primerjav na podlagi njunih nogometnih sposobnosti, razprava o tem, kdo je najboljši nogometaš vseh časov, pa bržkone nikoli ne bo dobila enoznačnega zaključka. 

Če so bile starejše nogometne generacije praviloma razpete med Pelejem in Diegom Maradono, smo bili v zadnjih 15 letih priča izjemnemu rivalstu med nekdanjima zvezdnikoma La Lige, ki sta si od leta 2008 pa do 2017 razdelila kar deset zlatih žog.

Ronaldo in Messi sicer še vedno navdušujeta na zelenicah izven meja stare celine, a sta njuni karieri v primerjavi z vrhuncem že nekaj časa v zatonu. Kjub temu debata okoli njunih nogometnih veščin oziroma končnega vrstnega reda v hierarhiji nogometnega panteona še kar traja in traja. 

Ob tem se poraja vprašanje, kako bi se nogometna velikana odrezala v neposrednem šprinterskem obračunu?

Odgovor na to vprašanje so z zanimivim prikazom 3D simulacije poskušali odkriti ustvarjalci spletnega kanala MotionAthlete. V iskanju odgovora so analizirali vse razpoložljive podatke o hitrostih obeh nogometašev in prišli do nedvoumnega zaključka.

 | Avtor: Print Screen Print Screen

Ronaldo, ki je kar za 17 cm višji od svojega nasprotnika, je športni javnosti dobro znan po svojih izjemnih fizičnih sposobnostih. Na nogometnem igrišču lahko doseže hitrost do 35 km/h, medtem ko bi na tekaški stezi tekel še nekoliko hitreje, nekje do 37,5 km/h. Simulacija je pokazala, da bi Ronaldo 100 metrov pretekel v približno 11,15 sekunde, če upoštevamo še reakcijski čas.

Na drugi strani Messi slovi bolj po svoji spretnosti, okretnosti in tehnični dovršenosti. Čeprav je na igrišču izjemno hiter, je njegova najvišja hitrost nekoliko nižja, okoli 32,5 km/h, na stezi pa bi se približal 35 km/h. Po simulaciji bi Messi 100 metrov pretekel v 11,96 sekunde.

Simulacija je torej potrdila, da ima Ronaldo v šprinterski tekmi precejšnjo prednost pred Messijem. Z višjo maksimalno hitrostjo in daljšim korakom je Ronaldo vodstvo prevzel že na samem začetku in večnega rivala pustil daleč za seboj.

Rivalstvo med Messijem in Ronaldom je vrhunec doseglo v času, ko sta oba igrala v Španiji, prvi za Barcelono, drugi pa za Real Madrid.

Ronaldo, ki se je konec leta 2022 dogovoril za prestop k savdskemu Al-Nassru, je enem izmed lanskih intervjujev dejal, da so časi njunega rivalstva minili. 

"To je bilo dobro in zelo zdravo rivalstvo, v katerem so ljudje uživali. Če je nekdo pristaš Cristiana, to ne pomeni, da mora sovražiti Messija. In obratno. Spremenila sva nogometno zgodovino in to še vedno počneva. Spoštovana sva širom sveta, kar se mi zdi najpomembneje. On piše svojo zgodbo, jaz pa svojo, čeprav igrava izven Evrope. Kolikor vem, mu gre dobro, meni prav tako. Nadaljuje se. Zapuščina traja. Kar 15 let sva si delila nogometni oder. Nisva prijatelja, ker ne hodiva skupaj na večerje, sva pa profesionalna kolega, ki spoštujeva drug drugega," je povedal Ronaldo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • BenX 15:58 16.september 2024.

    Brez te animacije pa tega nismo vedeli?