Šport > Nogomet
4089 ogledov

Sloviti The Guardian s prispevkom o Šešku, noro, s kom ga primerjajo!

Benjamin Šeško Profimedia
Sloviti The Guardian je opravil intervju z našim nogometnim draguljem Benjaminom Šeškom, za katerega trdijo, da gre po poti Erlinga Haalanda.

Novinar slovitega britanskega dnevnega časopia The Guardian Nick Ames je pred sredino tekmo lige prvakov med Manchester Cityjem in Red Bull Leipzigom opravil intervju s slovenskim nogometnim draguljem Benjamimon Šeškom, kateremu bo tokrat nasproti stal morda celo najboljši napadalec na svetu ta hip, Erling Haaland. Ames pa si ob pisanju tega članka ni mogel pomagati, da ne bi opazil številnih vzporednic, ki povezujejo oba mlada nogometna zvezdnika.

"Ko bo Erling Haaland pogledal preko sredinske črte ob začetku sredine tekme, se bo morda vprašal, če je ugledal svojo lastno podobo. Red Bull Leipzig ima namreč priložnost, da na igrišče pošlje 194 centimetrov visok proizvod Red Bull Salzburgovega stroja, ki se poleg zastrašujočih fizičnih in tehničnih predispozicij lahko pohvali tudi z odličnim strelskim izkupičkom. Benjaminu Šešku je usojeno, da postane prava zvezda in lahko bi se postavil na nogometni zemljevid že tekom Manchester Cityjevega obiska Nemčije," je s hvalospevom na Slovenčev račun začel Ames.

Avtor članka je nato opozoril, da sta bila Šeško in Haaland kratek čas celo oba člana Red Bull Salzburga, ko je pred štirimi leti norveški stroj za zadetke neumorno tresel nasprotnikove mreže, Šeško pa je igral v Uefini mladinski ligi in kot gledalec spremljal nastope članske ekipe. Toda Šeško se vseeno spominja, da sta se imela priložnost spoznati, ko sta na istem letališču čakala na dva različna leta. Slovenec je tudi priznal, da se je poizkušal marsikaj naučiti od svojega zvezdniškega soigralca in ga v določenih stvareh posnemati.

Benjamin Šeško | Avtor: Profimedia Profimedia

"Zanimivo ga je bilo gledati, saj je enako visok kot jaz in imava nekatere iste gibe. V tistem trenutku si mislite, da bi radi bili kot on, toda ko začnete igrati, si želite biti samosvoji. Toda bilo je resnično dobro, da sem se lahko učil od njega in na določen način mi je to precej pomagalo," je razložil Šeško.

Ames se nato v članku dotakne odlične Šeškove strelske forme in opozori, da je pri dvajsetih letih že ključni člen slovenske reprezentance ter da redno zabija za Leipzig, za katerega je v zgolj 16 minutah igre zabil dva zadetka Union Berlinu, samo 27 minut je potreboval, da doseže svoj prvi zadetek v ligi prvakov na tekmi proti Young Boys, medtem ko je dva zadetka dodal tudi na pokalni tekmi proti Wehnu. Ames je mnenja, da je Šeško sicer še neizbrušen dragulj, a da že premika določene meje.

Hkrati pa opozori, da ni veliko manjkalo in se Šeško sploh ne bi razvil v enega najbolj iskanih napadalcev na svetu. Njegov oče Aleš je bil namreč vratar in za svojega sina si je želel, da bi se prav tako preizkusil med obema vratnicama: "Bil je enako visko kot jaz in skupaj sva igrala veliko nogometa. Na začetku je želel, da sem tudi sam vratar, toda povedal sem mu, da je to predolgočasno," je pojasnil Šeško, kateri je svojo kariero v polju začel na poziciji branilca. "Igral sem osrednjega branilca in vedno sem se z žogo podal naprej in poizkusil zadeti. Vedno sem si želel zadetke, zadetke, zadetke in zato sem na koncu postal napadalec."

Benjamin Šeško | Avtor: Epa Epa

Ames nato opiše Šeškovo pot, kako je začel svojo nogometno pot pri Domžalah (pri tem pa očitno pozabi, kako se je nogometnih veščin učil v nogometni šoli Krškega), preden so ga odkrili pri Red Bull Salzburgu in pripravili načrt za njegov razvoj, pri tem pa se otresali številnih snubcev. Salzburg je imel pripravljen prav neverjeten načrt "nasledstva", s katerim je skrbel, da ima vsakič na zalogi novo mlado menjavo, ko njihovega zvezdnika odpeljejo največji klubi.

Šeško se je tako najprej dve sezoni kalil na posoji pri Lieferingu, preden se je uveljavil v prvi ekipi Red Bulla Salzburga, ko sta klub zapustila Haaland in kasneje Karim Adeyemi, ki sta se oba pridružila Borussi Dortmund. Šeško je bil tako naslednji na vrsti, da zapolni čevlje glavnega napadalca avstrijske ekipe in še kako mu je uspelo, saj je kljub svoji mladosti v minuli sezoni dosegel kar 18 zadetkov.

A čeprav je njegovo dosedanjo kariero najlažje primerjati s Haalandovo in ni težko iskati vzporednic med obema nogometašema, je Šeško vseeno kot velikega vzornika izpostavil drugega napadalca. "Moj idol je bil Zlatan Ibrahimović. Ne pravim, da igram kot on, toda na igrišču se je resnično zabaval, počel je, kar si je želel. Vesel sem, ko vidim takšen tip nogometaša. Gledal sem ga na vsakem možnem posnetku, ki sem ga lahko našel."

A če smo imeli srečo, da je na koncu postal napadalec in ne vratar, smo lahko še bolj veseli, da se je sploh odločil za nogomet. Priznal je namreč, da ga je mikala tudi košarkarska kariera ter da še danes rad vrže na koš in je velik oboževalec Giannisa Antetokounmpa. Kot mladenič se je po vsakem nogometnem treningu nemudoma preoblekel ter se podal še na košarkarsko igrišče. Nekaj čas je razmišljal, da bi se bolj posvetil košarki, a je na koncu izbral nogomet.

Benjamin Šeško Lille Salzburg | Avtor: Epa Epa

In izbira je bila vsekakor pravilna, saj naravnost blesti pri športu, za katerega se je odločil. Njegovi navijači pa lahko le upamo, da ga bomo v akciji videli že nocoj, ko si bo stal nasproti z nogometašem, s katerim ga primerja ves nogometni svet. "Imamo možnosti za ugoden rezultat, a če ne bomo 100-odstotni, nimamo možnosti. Toda lahko jim otežimo stvari, saj imamo odlično ekipo, ki lahko pokaže veliko," je tekmo napovedal Šeško.

Ames je nato zaključil članek s pripombo, da je največ interesa za Šeška pokazal ravno Manchester United ter da bi si lahko s Haalandom pogosto stala nasproti ter da bi bilo nekaj naravnega, da se med njima ustvari določeno rivalstvo, saj se zdi, da je Premier liga naslednji logičen korak v Šeškovi karieri, nekateri Šeškovi soigralci pa se že zdaj šalijo, da je boljši od Haalanda.

"Težko je reči, kaj se bo zgodilo. Lahko, da bi mi liga ustrezala, lahko pa da ne. Seveda bi bilo lepo igrati tam, toda najprej se osredotočimo na sedanjost in bomo šele videli, kaj bo prinesla prihodnost," ni želel selitve v Premier ligo komentirati Šeško, preden se je za konec še enkrat dotaknil primerjave s Haalandom. "Z nikomer se ne želim primerjati. Rad sem samosvoj."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Ender3 13:18 04.oktober 2023.

    Ma dajte mir s tem Smeškotom..O kakšnem dragulju je govora. ?