Šport > Nogomet
1654 ogledov

Slovenija ni prišla do želene zmage

Petar Stojanović Profimedia
Slovenija je proti Slovaški remizirala z 1:1 (1:1).

Slovenska nogometna reprezentanca je kvalifikacije za svetovno prvenstvo odprla z zmago proti Hrvaško, a sta nato sledila poraza z Rusijo in Ciprom. Vspomladanskem delu kvalifikacij je tako četa Matjaža Keka osvojla le tri točke, v dvoboju s Slovaško pa so njegovi izbranci tako že nujno potrebovali zmago.

Slovenija je tokrat v dvoboj krenila brez standardnega Jasmina Kurtića, ki ni smel igrati zaradi kartonov, zamenjal ga je Leo Štulac, v napadu pa je tekmo začel osemnajstletni Benjamin Šeško, ki je na uvodu klubske sezone že dosegel pet zadetkov, enega tudi za preboj Red Bull Salzburga v ligo prvakov. Uvodne minute sicer niso ponudile pravih priložnosti, Slovenija je imela manjšo terensko premoč.

V 18. minuti je bil malce izven šestnajsterca storjen prekršek nad Miho Zajcem, prosti strel je nekoliko z leve strani sprožil Sandi Lovrić, a streljal precej nnevarno preko prečke. Slovaki na drugi strani v prvih 25 minutah niso streljali na vrata Jana Oblaka. Slovenci so bili precej več pri žogi, slovaške poizkuse pa so po pravlu zaustavljali že na njihovi polovici.

Šele v 29. minuti je od daleč poizkusil Juraj Kučka, a je okroglo usnje poletelo daleč od slovenskih vrat. Tri minute kasneje se je podobno končal tudi strel Stanislava Lobotke. A to je bila le napoved šoka v Stožicah. Nato pa so Slovaki povedli iz prve prave akcije. Vladimir Weiss je pobegnil Petru Stojanoviću, podal v kazenski prostor, kjer je najvišje skočil Robert Boženik in zadel za 0:1.

V 37. minuti je Josip Iličić izgubil žogo na sredini igrišča, sledila je hitra akcija Slovakov, po dolgi podaji veterana Martina Hamšika pa je sam pred Oblaka prišel Ivan Schranz, a na srečo zadel le vratnico.

Tri minute kasneje bi pravzaprav moralo priti do izenačenja. Šeško je pobegnil po levi strani, prišel v kazenski prostor, njegovo podajo pred gol je vratar odbil, a nazaj do mladega napadalca, ki je z glavo povsem pred golom našel povsem samega Jana Mlakarja. A ta se je dober meter pred črto zapletel, na koncu pa je okroglo usnje odskakljalo mimo vrat. V naslednjem napadu je gostujoči čuvaj mreže zaustavil še strel Lovrića.

Nato pa je v polno zadel Stojanović. Izjemno ga je s podajo našel Iličić, nogometaš Empolija pa je bil po vtekanju v šestnajsterec v dvoboju ena na ena z vratarjem natančen za 1:1.

Do polčasa je Štulac od daleš še enkrat ogrel dlani vratarja Mareka Rodaka.

V 48. minuti se je še drugič na tekmi zatresel okvir slovenskih vrat. Po podaji iz kota je bil na prvi vratnici najvišji Kučka, ki je žogo poslal v prečko. Na drugi strani je bil že v naslednji minuti za las pred vrati prekratek Mlakar po podaji Stojanovića. Iličić je z novo lepo podajo v 59. minuti našel Lovrića, ki je meril v bližnji kot, a zadel le zunanji del mreže.

Ob koncu 67. minute so imeli Slovaki novo lepo priložnost. Po podaji s prostega strela je pred Oblakovim sam ostal branilec Milan Škriniar, a je nogometaš Interja na srečo meril previsoko. V naslednje četrt ure na obeh straneh ni bilo nevarnejših akcij, pobudo so sicer prevzeli gostje. Šele v 86. minuti je po podaji Iličića do strela z glavo prišel Andraž Šporar, ki je tri minute prej zamenjal Šeška. Šporar je bil ob poizkusu sicer s hrbtom obrnjen proti golu, Rodaj je žogo zlahka ujel.

V 92. minuti je bilo zelo nevarno v slovenskem kazenskem prostoru, Slovaki so izpeljali nevarno akcijo, Stojanović pa je v zadnjem trenutku izbil žogo pred Robertom Makom. 

Kvalifikacije za SP, 4. kolo:

Slovenija : Slovaška  1:1 (1:1)
Stojanović 42.; Boženik 32.

Komentarjev 1
  • radovednica 10:18 02.september 2021.

    No ja, za Malto in Ciper smo mogoče še kako primerni, ostalo pa je beda od bede. Najbolje, kar prenehajte s to revščino, ki ni podobna ničemur. Kek, kar nazaj v vinotoč...