Šport > Nogomet
33 ogledov

Slovenija naredila lep korak proti EP

Tio Cipot Profimedia
Slovenski nogometni upi remizirali v Avstriji.

Slovenska nogometna reprezentanca do 21 let je na svoji zadnji tekmi kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu na Slovaškem 2025 v gosteh remizirala z Avstrijo. Dvoboj se je končal z 1:1 (0:0).

Izbranci slovenskega selektorja Milenka Ačimovića so v Avstriji tako osvojili točko, njihova končna uvrstitev v skupini H pa bo znana po torkovi tekmi med Francijo in Avstrijo.

Slovenija ima pred tem dvobojem v Nancyju točko več od Francije, ki bo v primeru zmage zasedla prvo mesto, v primeru remija proti Avstriji pa bo pred Slovenijo zaradi boljše razlike v golih, a tudi izdatnejšega izkupička na medsebojnih tekmah. Slovenija je na prvi medsebojni tekmi proti Franciji v Kopru izgubila z 0:4, na drugi v Angersu pa igrala neodločeno 1:1.

Slovenija si je po današnjem remiju zagotovo izborila mesto v novembrskih dodatnih kvalifikacijah, od razpletov drugih torkovih tekem pa morda tudi neposredno uvrstitev na zaključni turnir, kamor se bodo poleg zmagovalcev vseh osmih skupin uvrstile še tri najboljše drugouvrščene izbrane vrste.

Avstrijci so bili večji del prvega polčasa aktivnejši, kljub pobudi pa si izrazitih priložnosti niso priigrali zavoljo preudarne in zbrane predstave slovenske obrambne vrste. Še najbolj nevarno akcijo so uprizorili v 34. minuti, po strelu Matthiasa Braunöderja pa je žoga zletela mimo desne vratnice slovenskega vratarja Martina Turka.

Le minuto kasneje so prvič zagrozili tudi slovenski nogometaši, po akciji, ki jo je začel Simon Sešlar, pa je žoga po strelu Enrika Ostrca švignila mimo leve vratnice domačega vratarja Simona Sparija.

V končnici prvega polčasa so slovenski nogometni upi dvakrat zagrozili. Najprej v 44. minuti, ko je po Sešlarjevi globinski žogi Tio Cipot lepo zaposlil Ostrca, ki pa je slabo zadel žogo. Po slovenskem zadetku je zadišalo tudi v sodnikovem dodatku, po predložku Srdjana Kuzmića z leve strani je po nerodnem posredovanju avstrijskega branilca žoga zadela okvir vrat.

Slovenija je slabo odprla drugo polovico tekme, po roki Kuzmića v kazenskem prostoru je Avstrija v 56. minuti povedla po natančnem strelu Thierna Balloja z enajstmetrovke.

Devet minut kasneje je Slovenija izenačila, po asistenci Sešlarja je po strelu iz bližine izenačil Nejc Gradišar.

V 72. minuti je Marcel Ratnik dosegel drugi gol za Slovenijo, a je bil ta razveljavljen zaradi prepovedanega položaja.

Avstrijci so v 84. in 88. minuti imeli dve priložnosti, po strelih Oluwaseuna Adewumija pa se je izkazal vratar Turk.

Ačimovićevi izbranci so v 89. minuti zapravili imenitno priložnost za zmago, po bliskovitem nasprotnem napadu je lob strel rezervista Davida Flakusa Bosilja s konicami prstov zaustavil domači vratar Spari.

Lestvica:
1. Slovenija        8   5   2   1  13:7   17
2. Francija         7   5   1   1  21:4   16
3. Avstrija         7   3   3   1  10:5   12
4. BiH              7   1   0   6   4:14   3
5. Ciper            7   0   2   5   4:22   2
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.