Šport > Nogomet
24 ogledov

Šenčur ostal tik pred Evropo: Celjani v finale

Nemanja Stanojev Simon Klun Gregor Katič
Nogometaši drugoligaša Garmina Šenčurja so bili le tri minute oddaljeni od sanjske uvrstitve v finale Hervis pokala Slovenije, ki bi jim v naslednji sezoni prinesel tudi igranje v Evropski ligi, a so Celjani prek Andraža Žureja izenačili v 90. minuti, na koncu pa Gorenjce izločili po maratonskem izvajanju enajstmetrovk. V finalu jih čaka Maribor.

Pravljična zgodba Garmina Šenčurja v letošnji sezoni Hervis pokala Slovenije se je na tragičen način končala v polfinalu, kjer so Gorenjci do 90. minute tekme pri Celju vodili z golom Albina Kotnika v drugem polčasu, nato pa po streljanju enajstmetrovk ostali brez zgodovinske uvrstitve v finale in, najverjetneje, igranja v naslednji sezoni Evropske lige. Na drugem sredinem obračunu je Maribor z identičnim rezultatom kot na prvi tekmi odpravil Rudar Velenje.

Na infarktni tekmi v Areni Petrol je junak z dvema ubranjenima enajstmetrovkama postal mladi celjski vratar Matic Kotnik, ki je v odločilni deveti seriji prebral namero Davida Svibna, njegov soigralec Tadej Kotnik pa je zabil odločilno najstrožjo kazen in Celje popeljal v finale. Grofje so se v podaljške rešili v enem zadnjih napadov rednega dela, ko je precej srečno, a z izvrstnim strelom zadel Andraž Žurej.

Vijolice na poti proti dvojni kroni

Mariborčani so se še tretjič v tednu dni pomerili z Velenjčani, v mestu pa so vsi v pričakovanju nedeljske tekme s Triglavom, ko naj bi potrdili deseti naslov državnih prvakov. Toda tekma z Rudarjem je pokazala, da so Mariborčani močni le, ko so stoodstotno zbrani. Prvo opozorilo je prišlo v že v osmi minuti, to je bil prvi strel gostov na gol. Rajko Rotman je prišel do strela, z 20 metrov je meril natančno in zadel pod prečko.

Izenačenje je prišlo minuto kasneje, Robert Berić se je znašel na levi strani, streljal proti golu, žoga pa je zletela v nasprotni kot. Za vodstvo vijoličastih je poskrbel Etien Velikonja. Berić je opravil veliko delo, z asistenco poskrbel, da se je Velikonja znašel pred vratarjem Gregorjem Finkom ter ga ugnal. Za učinkovitost v prvem polčasu je poskrbel Denis Klinar, ki je v kazenskem prostoru z glavo žogo poslal v mrežo, s tem pa Velenjčanom ohranil nekaj možnosti za napredovanje.

V drugem polčasu je ritem igre padel, akcij je bilo manj. V 61. minuti so gostje zadeli mrežo domačih, toda Luka Majcen je bil v nedovoljenem položaju. Ob koncu tekme so gostom pošle moči, kar so Mariborčani izkoristili za dva zadetka. V 81. minuti je Velikonja potrdil izjemno učinkovitost v spomladanskem delu. Martin Milec je z desne strani poslal predložek, Velikonja pa je žogo po tleh poslal v velenjsko mrežo. Za zmago in potrditev napredovanja je poskrbel Marcos Tavares, ki je iz bližine spretno ugnal vratarja Finka.

Hervis pokal Slovenije, polfinale, povratni tekmi:

MARIBOR : Rudar Velenje 4:2 (2:2) /4:2/
Berić (9), Velikonja (18, 81), Tavares (90); Rotman (8), Klinar (37)

CELJE : Garmin Šenčur 9:8* (0:0) /1:1/
Žurej (90); Kotnik (57)
* - po enajstmetrovkah

Enajstmetrovke:

Božičič (Šenčur/zadel); Verbič (Celje/zadel)
Kotnik (zgrešil); Bezjak (zadel)
Aljančič (zadel); Škafar (zgrešil)
Čatić (zadel); Medved (zadel)
Bunderla (zadel); Krljanović (zadel)
Košnik (zadel); Krajcer (zadel)
Kern (zadel); Centrih (zadel)
Ros (zadel); Gobec (zadel)
Sviben (zgrešil); T. Kotnik (zadel)

Finale bo na sporedu 23. maja na stadionu Stožice v Ljubljani.

/X:Y/ - v poševnicah je rezultat prve tekme
AB - z velikimi tiskanimi črkami je zapisana ekipa, ki je napredovala v finale

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.