Šport > Nogomet
345 ogledov

Pričakovanja Olimpije segajo na vrh

vicente ivelja Olimpija Jeunesse Esch Anže Petkovšek
Nogometaši ljubljanske Olimpije so odlično opravili s prvi kolom kvalifikacij za Evropsko ligo, že v nedeljo pa jih čaka tudi začetek domačega prvenstva. Trener Ermin Šiljak upa, da jim bo v letošnjem letu uspelo zmanjšati zaostanek za Mariborom in po lanskem drugem letos napadati prvo mesto v slovenski ligi.

Po koncu letošnje sezone, v kateri je Olimpija v ligaškem tekmovanju zasedla končno drugo mesto, so se v taboru zelenih prvič po letu 2003 veselili naslova najboljšega strelca, ki je pripadel Daretu Vršiču. Nogometaš Olimpije, ki bo v prihodnji sezoni nosil dres dunajske Austrie, je v 34 nastopih zabil 22 golov. Športni direktor Milenko Ačimović je izrazil zadovoljstvo nad opravljenim delom, saj končno drugo mesto v ligi pomeni velik uspeh. Obenem je nekdanji slovenski reprezentant napovedal, da bo Olimpija v prihodnosti še močnejša.

V prihodnji sezoni bo ekipo še naprej vodil Ermin Šiljak, ki ga je Ačimović po zaslugi dobro opravljenega dela nagradil s triletno pogodbo. "Olimpija je moj klub, moja kri je zelena. Dogovorili smo se zelo hitro. Dobro se zavedam odgovornosti, ki ga prinaša delo v tako velikem klubu in se že veselim izzivov, ki so pred nami," je ob podpisu pogodbe za spletno stran NK Olimpija povedal 39-letni Ljubljančan, ki je s 14 goli na 48 nastopih tudi četrti strelec slovenske reprezentance v zgodovini.

Olimpija se je priprav pred začetkom sezone lotila nekoliko okrnjena, saj so bili nekateri igralci poškodovani še od lanske sezone, medtem ko so lažje poškodbe utrpele tudi nove okrepitve. "Priprave so potekale po načrtih. Na voljo smo imeli zelo kratek premor, zato smo s pripravami začeli zelo hitro. V nedeljo začnemo sezono. Zavedamo se, da je prvenstvo dolgo, zato upamo, da bodo igralci zdravi," je povedal Šiljak in dodal, da "na začetku priprav nisem imel na voljo vseh nogometašev. Nekateri so bili poškodovani od lani, prav tako so bili poškodovani nekateri novi igralci, nekateri pa so dobili podaljšan dopust zaradi reprezentančnih obveznosti. Omladić se je vrnil, Lovrečić tudi. Omladić je imel nekoliko daljši premor, ampak se je že pridružil ekipi. Majhno minutažo sem mu namenil tudi na obračunu z luksemburško ekipo." 

Novinarska konferenca Olimpije Ljubljane pred derbijem z Mariborom | Avtor: nkolimpija.si nkolimpija.si
Na pripravljalnih tekmah pa ni pomemben samo rezultat, ampak je potrebno predvsem uigrati ekipo, kar nam je zatrdil tudi trener zmajev. "Pripravljalne tekme se namenjene temu, da igralci naberejo določeno število minut, da nekako uspeš uigrati ekipo. Pomembne so tiste tekme, ki nekaj štejejo. Vsekakor pa je tudi na prijateljskih tekmah potrebno zabeležiti pozitiven rezultat, saj se ne smemo igrati z ugledom kluba," je povedal Šiljak.

vicente olimpija | Avtor: nkolimpija.si nkolimpija.si
Že pred uradnim začetkom sezone so si v Olimpiji zagotovili dve okrepitvi, in sicer sta se jim pridružila Damjan Trifković in Aris Zafirović. Prvi je pogodbo podpisal do leta 2014, drugi pa do 2016. Konec maja se jim je pridružil Brazilec William Franklin Vicente, ki je podpisal za tri sezone, soigralcem pa se je na pripravah pridružil v začetku junija. Pogodbo z zmaji je podpisal tudi član mladinske lige Marko Nunić, ki se je zaobljubil, da bo v Olimpiji ostal do leta 2015. Sredi junija je ljubljanski klub okrepil še Andraž Šporar, ki se je z dovoljenjem Interblocka takoj pridružil treningom. Štiriletno pogodbo pa je sklenil tudi mladi Rok Baskera, sicer slovenski reprezentant v kategoriji do 19 let. Na vprašanje, ali je kakšen igralec, ki so ga v klubu želeli, a ga niso uspeli pridobiti, je Šiljak povedal: "Seveda je. Želel sem si pripeljati marsikoga, a na začetku nismo imeli sredstev, zato smo malo zamudili in potem iščeš nekoga drugega, pa potem še ta nima časa in tako dalje. Res pa je, da prestopni rok traja do 31. avgusta in rekel bom, da je vse mogoče. Lahko se zgodi, da bo še kdo odšel ali prišel. Vse je odvisno od politike kluba in skupnega dogovora. Poskusili bomo narediti, kar je najboljše za klub, ker je Olimpija prvotnega pomena." Vprašali smo tudi, kakšen je prepad med željami trenerja in dejanskim finančnim stanjem v klubu. "Vsekakor je velik, a potrebno je biti realen in postopati v skladu z možnostmi. Nekaj so želje, drugo pa so možnosti kluba," je povedal Šiljak.

Olimpija se je sporazumno razšla z 22-letnim Alenom Vučkićem, ki je za zeleno-bele odigral 17 tekem, odkar se je pred dvema letoma preselil iz Domžal. Pogodba se je iztekla tudi Enesu Rujoviću, ki se ni pridružil ekipi med pripravami na novo sezono. Odšel je tudi Milan Anđelković, ki se je s klubom razšel sporazumno. Obe strani sta se več mesecev pogovarjali o podaljšanju pogodbe, vendar se na koncu iz tega ni veliko izcimilo. Kljub temu so na spletni strani Olimpije zapisali, da so Anđelkoviću vrata kluba vedno odprta.

Priprave so se v nekoliko okrnjeni zasedbi začele 5. junija, saj so nekateri člani mlade reprezentance dobili podaljšan dopust. Zaradi poškodbe ni treniral Dejan Djermanović, Matic Fink je zbolel, le delno pa se je vadbe udeležil Davor Škerjanc. Na prvi pripravljalni tekmi je Olimpija v Slovenski Bistrici remizirala z ukrajinsko Zoryo. Srečanje med Ljubljančami in Austrio iz Dunaja, kjer bo v novi sezoni igral Dare Vršič, je bilo odpovedano zaradi pričakovanega številčnega prihoda Olimpijinih navijačev, kar bi s seboj prineslo prevelike stroške varovanja.  Zmaji niso bili preveč uspešni na obračunu z gruzijskim Metalurgom, kjerso izgubili z 1:0. Konec junija je Olimpija pred štiri tisoč gledalci v Stožicah povozila Crveno Zvezdo, saj so jih ugnali kar s 3:0. Še pred tem so z 2:1 premagali tudi Šenčur.

Odločno začeli tudi na evropskih tleh

šiljak Olimpija Jeunesse Esch | Avtor: Reuters Reuters
Zmaji so se odlično znašli na obeh tekmah kvalifikacij za Evropsko ligo, saj so s skupnim izidom 6:0 premagali Jeunesse Esch in zanesljivo napredovali v drugo predkolo, kjer se bodo pomerili z norveškim Tromsom. Več o zmagi Olimpije si preberite tukaj. "S prvim kolom smo opravili. Rezultat je bil pozitiven, zato so vsi veseli. Zdaj nas čaka izredno težka tekma proti Norvežanom. Njihov stil igre nam ne odgovarja, polega tega pa so oni že sredi svojega prvenstva, medtem ko mi našega šele začenjamo. Fizično so močnejši. Oni so v polni formi, medtem ko jo mi še lovimo. V tem so v prednosti, toda mi se bomo dobro pripravili in poskušali presenetiti," je povedal Šiljak in dodal, kakšna so pričakovanja v prihajajoči sezoni. "Pričakovanja Olimpije so vedno biti v vrhu. Letos bomo poskušali zmanjšati zaostanek za Mariborom. To je to, kratko in jedrnato."

Prišli/odšli:

• prišli: Damjan Trifković, Aris Zafirović, William Franklin Vicente, Marko Nunić, Andraž Šporar, Rok Baskera;

•odšli: Alen Vučkić, Enes Rujović, Milan Anđelković.

Pripravljalne tekme, izidi:

Olimpija Ljubljana : Zorya Lugansk 1:1
Metalurg Rustavi : Olimpija Ljubljana 1:0
Olimpija Ljubljana : Šenčur 2:1
Olimpija Ljubljana : Crvena Zvezda 3:0

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.