Šport > Nogomet
66 ogledov

"Kar zadeva ženski nogomet, v Sloveniji zaostajamo za svetom"

ženska nogometna reprezentanca Profimedia
Slovenske nogometašice so pred zelo zahtevnim izzivom, a selektor Saša Kolman ne izključuje presenečenja proti favoriziranim Avstrijkam.

Slovenska ženska nogometna reprezentanca je pred velikim izzivom, saj bo 25. in 29. oktobra v Kopru oziroma Riedu im Innkreisu igrala tekmi prvega kroga dodatnih kvalifikacij za preboj na evropsko prvenstvo 2025 v Švici.

Selektor Saša Kolman je v pogovoru za STA med drugim dejal, da presenečenje ni izključeno.

Štiridesetletni Kolman, ki je izbrano vrsto predvsem septembra 2023, je v pogovoru dejal, da je zadovoljen s stanjem reprezentance, ki lovi svojo prvo uvrstitev na veliko tekmovanje. Pot do uresničitve tega bo težka, saj so Avstrijke v vlogi favoritinj, ampak selektor ne obupuje, saj pravi, da so v enem letu opravili veliko.

Saša Kolman | Avtor:
"To leto je bilo polno izzivov, sploh ker prej nisem bil vajen delovati v ženskem nogometu. Tako da smo rabili čas, da se spoznamo. Vemo, da smo prvo izvedbo lige narodov odigrali brez predhodnega medsebojnega poznavanja, tako da je ta prišla zelo prav, da smo videli, kaj in koga imamo na voljo. Malce nesrečno smo iz B-lige izpadli v C-ligo. A vse se zgodi z razlogom. Tudi igranje na nižji ravni je prišlo prav, da smo začeli dajati veliko golov, da so punce dobile samozavest in po enem letu lahko zatrdim, da je vse drugače. Vzdušje je pozitivno in nestrpno pričakujemo ta play-off," je v pogovoru za STA dejal Kolman.

Ta je poudaril, da je bil od prevzema reprezentance pomemben predvsem čas. "Čas potrebuješ za to, da ugotoviš, kako bomo igrali, po kakšnem sistemu, katere punce so lahko del ekipe, treba je postaviti standarde, začeti graditi strategijo igre ... Vsega tega se ne da narediti v treh mesecih. Že to, da smo v enem letu kar zadovoljni s tem, kako izgledamo, je velik preskok. Še enkrat poudarjam - mogoče liga C ni naša referenca, res pa je, da smo dali 26 golov na šestih tekmah in nobenega prejeli, da smo uresničili svoje cilje in dokazali, da sodimo višje," je pojasnil Kolman.

Zdaj prihaja nov velik izziv. Lov na EP v dodatnih kvalifikacijah oziroma tako imenovanem play-offu. Slovenke se bodo 25. in 29. oktobra merile najprej z Avstrijo, ki je velik favorit. Nenazadnje je leta 2017 igrala v polfinalu EP. Na lestvici Mednarodne nogometne zveze je 17., Slovenija je 40.

"Veliko bo treba narediti do tekem, zelo dobro analizirati in se pripraviti. Če sem govoril, da naš domet ni C-liga, zdaj vemo, da prihaja tekmec iz A-lige. Preskok v kakovosti je zelo velik. Avstrijke so skoraj med 15 na svetu, večkratne udeleženke EP in so favorit. Javnost nam ne pripisuje možnosti. Mi moramo na to gledati kot na tekmi brez velikega pritiska. Vseeno pa verjeti v to, da si en dan želimo tudi mi biti na EP. Če ne verjameš in sanjaš, potem nimaš možnosti. Jaz in punce verjamemo. Igramo proti zelo močnemu tekmecu, ampak ne bomo poceni prodali svoje kože. Mislim, da lahko presenetimo," je optimist Kolman.

Zmagovalca obračuna med Avstrijo in Slovenijo v drugem krogu play-offa čaka boljši iz obračuna med Romunijo (44. na svetu) in Poljsko (32.). Na EP so ob gostiteljicah Švicarkah uvrščene že Nemčija, Španija, Islandija, Danska, Francija, branilka naslova Anglija, Italija in Nizozemska.

"Kar zadeva ženski nogomet, v Sloveniji zaostajamo za svetom, predvsem zahodnim, kjer se veliko vlaga finančno in infrastrukturno ter tudi v mlajše selekcije. Smo majhna nacija, smo na začetku, ampak če toliko zaostajamo, potem to pomeni, da so nekje še velike rezerve," je menil Kolman.

Predvsem serijski državni prvak Mura in reprezentanca sta trenutno lahko tista paradna konja, da lahko vse skupaj potegneta na višjo raven, je dodal Kolman in poudaril, da so Skandinavci, Američani in drugi začeli pred 20 leti razmišljati o tem, o čemer zdaj razmišljajo v Sloveniji.

"Treba je dobro promovirati šport, razbiti v družbi ta tabu, da punce niso za nogomet, delati na številčnosti in prepoznavnosti. V svetu je to že normalno, mi pa bomo morali malo bolj poprijeti za delo," je zaključil Kolman, ki deluje tudi na oddelku za šolanje trenerjev, pri čemer je dodal, da morajo ti tudi izobraževati starše, da ne prihaja do nepotrebnih incidentov predvsem na tekmah otrok. "Brez staršev ni ničesar, ampak nekje je treba postaviti meje. Njihov pritisk otrokom ne prinese ničesar dobrega."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.