Šport > Nogomet
15 ogledov

Amusan: Slovenci ste preveč zaprti

Sunday Amusan je eden najboljših napadalcev v slovenskem državnem prvenstvu. Žurnal24 main
V rubriki Legionarji na slovenskih nogometnih zelenicah vam predstavljamo hitronogega nigerijskega napadalca Sundaya Amusana, ki ga je pot iz rodnega Lagosa zanesla na Obalo.
 

Preberite še ...

Amusan, koprski poper

Sunday Adewlae Amusan je v Slovenijo, točneje v Koper , prispel tiho in neopaženo, a že po dobrem letu dni se zdi, da bo deželica pod Alpami za 19-letnega napadalca, ki v višino meri zgolj 162 centimetrov, zgolj odskočna deska za obljubljeni Zahod. Pod taktirko Vlada Badžima je bil Amusan že v prejšnji sezoni eden najboljših igralcev Kopra, saj je na 15 nastopih dosegel kar sedem zadetkov in postal eden glavnih adutov "kanarčkov“. Trener Badžim opozarja, da se bo moral v Evropi naučiti še marsičesa, a njegov talent nikoli ni bil sporen.

Amusan je Kopru osamljen. © Žurnal24

 
Mladenič iz Lagosa že hitro da vedeti, da se v Sloveniji počuti kot pravi tujec. Njegov stisk rok je nezaupljiv, glas tresoč in prestrašen in vidi se, da se še ni povsem navadil na svoje novo, "evropsko“ življenje. In kako je Amusana sploh zaneslo v Slovenijo ? "V Nigeriji imam svojega agenta, ki ima nekaj stikov z ljudmi iz Slovenije in Italije. Nekoč so si me ogledali na neki tekmi nigerijskega prvenstva, bili zadovoljni z videnim in se odločili, da me pripeljejo v Evropo. Nič nisem imel proti. Sem mlad igralec in za začetek je super. Slovenska liga sicer ni najboljša, vendar je pomembno že to, da sem v Evropi," razlaga napadalec, ki je pred prihodom v Slovenijo igral za moštvo Lobi Bank iz mesta Makurdi v bližini prestolnice Lagosa. Klub se je medtem preimenoval v Lobi Stars , v Nigeriji pa velja za pomemben klub, iz katerega je na površje splavalo kar nekaj zanimivih nogometašev. Najbolj znana sta branilec Marseilla Taye Taiwo ter nekdanji reprezentant Bartholomew Ogbeche , svoje prve nogometne korake pa je v tem klubu naredil tudi Amusanov soigralec in najboljši prijatelj v Kopru Sunday Ibeji . Slednji mu je veliko pomagal pri prilagoditvi na nove razmere, saj v Sloveniji z izjemami nastopa že od leta 2004 , poleg Kopra pa je nekaj časa igral tudi v Celju in Ljubljani.

Amusan je v prejšnji sezoni na 15 tekmah dosegel sedem zadetkov. © Dejan Slokar

 
 
 

Zelo mi je dolgčas tukaj. Slovenci so zelo zaprti ljudje in so glede tega povsem drugačni od nas.

Sunday Amusan

 
Amusanu v Sloveniji ni lahko. Preskok na drugačno kulturo in mentaliteto je težak in izraz na njegovem obrazu priča o tem, da si želi drugačnih, bolj toplih odnosov. "Zelo mi je dolgčas tukaj. Slovenci so zelo zaprti ljudje in so glede tega povsem drugačni od nas. Med tednom jih nikjer ni in svoj prosti čas večinoma preživljajo doma pred televizijskimi sprejemniki, ven pa pridejo le konec tedna, kadar smo nogometaši najbolj zaposleni. Sem odprt človek, ki gre rad med ljudi, zato nisem najbolj srečen. Morda ljudje zaradi mojega videza menijo drugače, vendar sam sebe smatram kot prijaznega in zelo odprtega fanta. Tukaj živim sam in še največ časa se družim z Ibejijem. S soigralci nisem razvil kakšnega pristnega odnosa. Po treningu gre večina takoj domov," je iskren Amusan . Domovino zelo pogreša. "Vem, da imam v Evropi veliko priložnost, a je kljub temu težko. Tukaj živim sam, doma pa imam še pet bratov in dve sestri. Najbolj pogrešam svojo mamo," z žalostnim glasom razlaga nizkorasli Nigerijec .

Amusan prosti čas večinoma zapravlja v svojem stanovanju. © Žurnal24

 
 
 

Sem kristjan in globoko verjamem v boga. Verjamem, da vpliva na vsa moja dejanja in na moje življenje. Zame je storil že veliko dobrega in za to sem mu globoko hvaležen.

Sunday Amusan

 
Čeprav bo preboj med najboljše v Evropi težak, se Amusan želi zgledovati kar po trenutno najbolj vročemu nigerijskemu nogometašu – napadalcu Newcastle Uniteda Obafemiju Martinsa . Slednjega tudi osebno pozna, saj sta v mladinskih kategorijah doma v Lagosu skupaj odigrala nekaj tekem, njegova zgodba o uspehu, ki ga je preko revnega in težkega nigerijskega vsakdana popeljala do milanskega Interja in angleškega Premiershipa , pa je navdih tudi za Amusana, ki ga trener Vlado Badžim v šali kliče kar – Martins! "Rad bi bil tak, kot je on. Martins je moj idol in močno se trudim, da bi lahko igral tako kot on. Obožujem ga," je povedal Amusan .

Kot večina Afričanov je tudi Amusan globoko veren . "Sem kristjan in globoko verjamem v boga. Verjamem, da vpliva na vsa moja dejanja in na moje življenje. Zame je storil že veliko dobrega in za to sem mu globoko hvaležen," pravi Amusan. Na slovensko hrano se še navaja ( "Ni slaba, vendar si večkrat zaželim tudi kakšen afriški obrok," pravi), prosti čas večinoma preživlja v svojem stanovanju in gleda filme, časa za romanco pa še ni bilo. "Všeč so mi slovenska dekleta, vendar ostajam samski. Kakšne romance tukaj še nisem doživel," pravi Amusan, ki je ob koncu pogovora za zurnal24.si razkril še, da obožuje Tupaca ter da navija za londonski Arsenal .
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.