Šport
6350 ogledov

Najbolje plačan v zgodovini, pa zanj najbrž niste slišali

Gaius Appuleius Diocles Gaj Apulej Wikipedia
Ste se kdaj spraševali, kateri športnik ali športnica je v svoji karieri zaslužil največ denarja? Odgovor vas bo morda presenetil.

Pred nekaj dnevi smo vam ponudili Forbesovo lestvico stotih športnikov, ki so v preteklih dvanajstih mesecih zaslužili največ denarja. Na njej kraljuje argentinski nogometaš Lionel Messi, sledita mu stanovska kolega Portugalec Cristiano Ronaldo in Brazilec Neymar.

Slovenija 22.08.12, denar, evri, bankovci, foto: shutterstock Lestvica Šport Med stotimi najbogatejšimi le ena ženska

Nihče od omenjene trojice ni na vrhu "večnega" seznama zaslužkarjev. Od sodobnih športnikov je največ v žep pospravil sloviti košarkar, danes pa lastnik NBA franšize Charlotte Hornets - Michael Jordan. "Njegova zračnost", ki ima v lasti tudi eno najbolj popularnih znamk športne obutve, je do konca leta 2017 zaslužil 1,85 milijarde ameriških dolarjev (1,64 milijarde evrov).

Za Jordanom se nahaja še en Američan - Tiger Woods (1,7 milijarde dolarjev/1,51 milijarde evrov), nato prideta na vrsto še dva ameriška golfista Arnold Palmer in Jack Nicklaus. Sledi jima nemški dirkač Michael Schumacher, za njim so ameriški golfist Phil Mickelson, ameriški košarkar Kobe Bryant, angleški nogometaš David Beckham, ameriški boksar Floyd Mayweather Jr., ameriška košarkarja Shaquille O'Neal in LeBron James, nato že omenjeni Cristiano Ronaldo ...

Tiger Woods Tiger Šport "Največja vrnitev vseh časov"

Vsi navedeni so v karieri s plačami in trženjem svoje podobe zaslužili krepko prek pol milijarde evrov. A vendarle obstaja nekdo, ki vse naštete zvezdnike "pospravi v mali žep".

Govora je o Gaju Apuleju, vozniku vozov s konjsko vprego iz drugega stoletja našega štetja. Leta 104 rojeni Apulej (lat. Gaius Appuleius Diocles) je v poteku svoje briljantne kariere v okviru ene najbolj priljubljenih športnih panog v starem Rimu zaslužil kar 35.863.120 sestercev (358.631.20 zlatih avreusov). 

Če bi Apulejeve zaslužke, navedene v številnih antičnih virih, želeli ovrednotiti v današnjih valutah, potem bi prišli do neverjetnega dejstva, da je na Portugalskem rojeni voznik na svoj račun pospravil več kot 15 milijard ameriških dolarjev.

Gaius Appuleius Diocles | Avtor: Facebook Facebook

Za primerjavo so zgodovinarji vzeli ceno vojaške opreme v antičnih in današnjih časih in ugotovili, da bi z Apulejevimi zaslužki lahko za eno leto z žitom založili celotno takratno prebivalstvo mesta Rima, ali pa bi lahko plačali celotno vojsko Rimskega cesarstva za obdobje dvanajstih tednov.

Apulej je v svoji karieri nastopil na 4.257 dirkah s štirikonjsko vprego, od tega jih je dobil kar 1.462. Dirkal je 24 let, nazadnje leta 146.

 

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.