Šport
7965 ogledov

Nadalov tekmec izgubil glavo: "Vsi ste korumpirani!"

Matteo Berrettini OP Avstralije Epa Matteo Berrettini.
Na prvem grand slamu sezone sta znana po dva polfinalista v moški in ženski konkurenci.

Italijan Matteo Berrettini je na odprtem teniškem prvenstvu Avstralije v Melbournu spisal zgodovino. Postal je prvi Italijan, ki se je uvrstil v polfinale. V četrtfinalu je po izenačenem boju, ki je trajal tri ure in 49 minut, po petih nizih premagal 35-letnega Francoza Gaela Monfilsa.

Berrettini, sedmi nosilec in lanski finalist Wimbledona, je prva dva niza dobil s 6:4, druga dva izgubil s 3:6, v petem pa zmagal s 6:2. To je bila v karieri že njegova šesta zmaga na obračunih, ki so trajali pet nizov.

Italijan se bo v polfinalu meril s Špancem Rafaelom Nadalom. Ta je v četrtfinalu prav tako po petih nizih s 6:3, 6:4, 4:6, 3:6, 6:3 ugnal v Izraelu rojenega Kanadčana Denisa Shapovalova. Petintridesetletni Nadal ostaja v igri za rekordni 21. naslov na turnirjih velike četverice, za zdaj si z 20 vrh večne lestvice deli s Švicarjem Rogerjem Federerjem in Srbom Novakom Đokovićem.

Skupno se je Majorčan uvrstil v 36. polfinale na turnirjih za grand slam. V Melbournu bo sedmič igral med najboljšimi štirimi. Nazadnje je v deželi tam spodaj slavil leta 2009, kar ostaja njegova edina lovorika na uvodnem grand slamu sezone.

Rafael Nadal OP Avstralije | Avtor: Epa Epa

Nadal je bil v prvih dveh nizih zelo zanesljiv, nato pa zapadel v težave ob koncu tretjega niza in še posebej v četrtem, ko je potreboval zdravniško pomoč zaradi slabega počutja. V petem nizu je v prvih dveh igrah na svoj začetni udarec ubranil tri priložnosti za "break", vmes odvzel servis tekmecu, nato pa do konca dvoboja odlično serviral ter slavil zmago po štirih urah in osmih minutah.

"Pojma nimam, kako sem se rešil. Bil sem že povsem uničen, dan je bil dolg, vroč. Iskreno se v takšnih razmerah tu v zadnjih tednih nisem pripravljal. Sem pa imel na začetku petega niza kar nekaj sreče. Na srečo je dobro deloval tudi servis, sicer ne vem, kako bi se izvlekel," je po tekmi priznal Nadal.

Shapovalov, sicer polfinalist lanskega Wimbledona, se je po koncu prvega niza hudoval nad glavnim sodnikom obračuna, ker ni opozarjal Španca zaradi dolgih odmorov med točkami v žgočem melbournskem soncu. Po godu mu niso bili niti zdravniški odmori Majorčana v četrtem nizu ter pred petim, ko je moral v slačilnico na pregled zaradi slabega počutja. "Vi ste vsi korumpirani!" je besnel Shapovalov.

Nick Kyrgios Ob aplavzu Šport Tako je potolažil otroka, ki ga je zadel z žogico

V ženski konkurenci sta prvi polfinalistki postali Američanka Madison Keys (na spodnji fotografiji) in prva nosilka domačinka Ashleigh Barty.

Madison Keys OP Avstralije | Avtor: Epa Epa

Nepostavljena 26-letna Američanka je zanesljivo ugnala četrto nosilko Čehinjo Barboro Krejčikovo in se četrtič v karieri ter drugič na OP Avstralije uvrstila v polfinale turnirja za grand slam. To ji je v Melbournu uspelo tudi leta 2015, dve leti kasneje pa je igrala tudi v finalu OP ZDA, kjer je izgubila proti rojakinji Sloane Stephens.

Avstralka Bartyjeva je s 6:2, 6:0 po učinkoviti predstavi ugnala Američanko Jessico Pegula. Dvoboj je trajal vsega 63 minut. Enaindvajseta nosilka ni imela pravih možnosti proti razpoloženi 25-letnici iz Ipswicha v zvezni deželi Queensland. Prva igralka lestvice WTA, na vrhu je že 111. teden zapovrstjo, je z raznovrstno igro povsem razorožila dvakratno zaporedno udeleženko četrtfinala v Melbournu in po vodstvu s 3:2 nanizala devet iger zaporedoma.

Ashleigh Barty OP Avstralije | Avtor: Epa Epa

Bartyjeva se je tako drugič uvrstila v polfinale domačega grand slama (2020), po dvoboju pa je bila prepoznavno skromna. "To je bilo kar solidno. Zelo sem uživala v dvoboju na osrednjem igrišču. Dobro sem servirala in lahko odigrala kar nekaj forehandov s sredine igrišča. Zdelo se mi je, da sem večino časa počela dobre stvari, narekovala ritem in se ne preveč ukvarjala s kakšnim zgrešenim udarcem," je dejala Avstralka, ki je v petih obračunih v Melbournu izgubila vsega 17 iger.

Shuai Peng OP Avstralije Šport Organizatorji v Melbournu po pritisku spremenili pravila

OP Avstralije, posamezno (četrtfinale):

MOŠKI:
Matteo Berrettini (Ita/7) - Gael Monfils (Fra/17) 6:4, 6:4, 3:6, 3:6, 6:2
Rafael Nadal (Špa/6) - Denis Shapovalov (Kan/14) 6:3, 6:4, 4:6, 3:6, 6:3

ŽENSKE:
Ashleigh Barty (Avs/1) - Jessica Pegula (ZDA/21) 6:2, 6:0
Madison Keys (ZDA) - Barbora Krejčikova (Češ/4) 6:3, 6:2

Komentarjev 2
  • JONIJONI 00:45 26.januar 2022.

    Kdorkoli bo zmagal, bo medalja zelo grenka!!

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 20:13 25.januar 2022.

    Če je vse skorumpirano, zakaj pa ne bi bil tudi vrh svetovnega tenisa.

Sorodne novice