Šport
0 ogledov

Na tekmo kljub pretresu možganov

(Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Slovenske barve bo v četrtek v snežnem žlebu branila Cilka Sadar, čeprav si je na treningu poškodovala glavo. Kljub pretresu možganov je nihče ne more odvrniti od prvega olimpijskega nastopa.

Osemnajstletni Ljubljančanki Cilki Sadar so zdravniki zaradi padca in pretresa možganov svetovali 14 dni mirovanja. Popolnoma v nasprotju z zdravniškimi nasveti pa slovenska reprezentantka v deskanju v snežnem kanalu samozavestno napoveduje nastop. Vsaj športniki jo razumejo, da se je ob olimpijskem nastopu odločila proti zdravniškim nasvetom. "Zdravniki vedno malo pretiravajo. Rekli so mi, da dva tedna ne bi smela početi ničesar, a sem v preteklosti padla že huje in lahko tekmovala," je povedala slovenska reprezentantka, obenem pa priznala, da ima težave: "Na treningu me je bolela glava, zelo mi je bilo slabo, zato sem vozila malo bolj mirno. Upam, da bo po dnevu premora na tekmi spet šlo."

V nasprotju s favoriti Sadarjeva poudarja, da pred tekmami ni nervozna, saj nima nerealnih želja, za zdaj pa na igrah tudi uživa, saj je del slovenske ekipe v Cypress Mountainu. "Tukaj smo vsi smo skupaj, česar na tekmah drugače ni."

Rezultatskih pričakovanj Sadarjeva nima: "Odpeljati želim le svojo vožnjo, najboljšo, kot jo znam. Vsekakor pa rezultatsko pričakovanja niso visoka, saj se s tem športom ukvarjam šele tretje leto. Samo mesto pa je nemogoče napovedati, saj se v svetovnem pokalu nikoli ne zberemo vse tekmovalke. Vsaj letos še ni bilo 15 najboljših na isti tekmi. Pa tudi sicer nas je približno kakšnih 15, ki imamo zelo podobne trike in enak nabor, nekaj je boljših, nekaj slabših, vse pa bo odvisno od izvedbe in kaj lahko prehitim tudi kakšno boljšo tekmovalko, lahko pa me prehiti tudi kakšna slabša, če sama ne bom stoodstotna."

Zdravniki vedno malo pretiravajo. Rekli so mi, da dva tedna ne bi smela početi ničesar, a sem v preteklosti padla že huje in lahko tekmovala.
Cilka Sadar

Enake težave s snegom in mehko progo, kot jih imajo vsi smučarji in deskarji na olimpijskih igrah, imajo tudi deskarji v snežnem žlebu, ki so se zaradi mehkega snega z olimpijskim snežnim žlebom komajda seznanili. "Prva dva dni so trening odpovedali, ker je bil sneg premehek. Mi temu v žargonu pravimo kar 'cukr'. Sneg se je vdiral kakšnih 15 centimetrov in v spodnjem ravnem delu je bilo tako rekoč nemogoče voziti. Danes je bilo malce boljše, saj je deževalo in sneg se je vsaj malo sprijel."

Sadarjeva si želi, da bi prirediteljem do četrtka vendarle uspelo zagotoviti dobro snežno podlago. "V takih pogojih, kot so bili prejšnje dni, bi bilo manj vprašljivo, kdo je najboljši in največ zna, ampak kdo se v takšnem žlebu najbolje znajde. Tudi gledalci ne bi videli prave tekme in najboljših trikov. Vsi bi se na progi ukvarjali le s tem, kako priti do cilja, kar običajno sploh ni težava."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.