Šport > Moto športi
2106 ogledov

Nekdanji svetovni prvak za vrnitev izbral ravno slovenske ceste!

Mads Ostberg Profimedia
Pred vrati je 12. reli Nova Gorica, na katerem letos ne bo manjkalo uglednih imen. Med drugim se v dirkalnik vrača nekdanji svetovni prvak WRC2.

Od petka do nedelje bo na Goriškem potekal 12. reli Nova Gorica, ki bo štel tudi za točke evropskega pokala. Prvo ime relija bo letos Norvežan Mads Ostberg, nekdanji svetovni prvak razvrstitve WRC2, ki je leta 2012 v Fordu Fiesti RS dobil tudi 46. reli po Portugalski v elitnem razredu WRC.

Istega leta je skupni seštevek najelitnejšega prvenstva končal na izjemnem 4. mestu, kar mu je uspelo ponoviti še leta 2015 s Citroenom DS3. V svoji karieri je v najelitnejšem razredu poleg ene zmage zbral še 18 stopničk ter pobral 65 posamičnih etap. Med leti 2011 in 2016 je vseh šest sezon končal v prvi sedmerici svetovnega prvenstva.

Nastop na reliju Nova Gorica bo sicer Ostbergov povratek v dirkalnik po hudi nesreči na reliju Roma Capitale. Norvežan se je namreč odzval povabilu GAS avta in New limits racinga ter izbral ravno reli po slovenskih cestah za svojo vrnitev. V objavah na družabnih omrežjih je že povedal, da se izjemno veseli spet sedeti za volanom.

Ker pa njegov sovoznik Patrik Barth še ni dobil zelene luči zdravniškega osebja, bo tokrat njegov sovoznik Sergiu Itu. Norvežan bo nastopil v Citroenu C3 rally2 vozilu, ki je nekoliko izboljšana verzija dirkalnika, s katerim je postal svetovni prvak.

Lansko zmago na reliju Nova Gorica bo sicer branil Madžar Martin Laszlo. Slovenci pa bomo imeli svojega največjega aduta v vodilnem dirkaču slovenskega državnega prvenstva, Roku Turku, ob katerem bo dirkala Blanka Kacin.

Kar 97 prijavljenih posadk iz 12 držav se bo podalo na 457 kilometrov primorskih cest, od tega 151 kilometrov hitrostnih preizkušenj, ki jih bo letos 13, so zapisali organizatorji. Že danes ob 20.30 je v Novi Gorici ceremonialni start. Ena od letošnjih novosti dirke je hitrostna preizkušnja Korada, ki meri 17 kilometrov. Trasa sicer ni povsem nova, saj so jo tekmovalci po odsekih prevozili že v preteklih izvedbah relija.

Poleg tega bodo dirkači letos prvič zavili tudi v Italijo. Povezovalna etapa med servisno cono v Kromberku in startom hitrostne preizkušnje Korada v naselju Slavče bo namreč potekala prek ozemlja Italije. Organizatorji si želijo, da bi prihodnje leto, ko bosta Nova Gorica in italijanska Gorica nosilki naziva evropske prestolnice kulture, v Italiji pripravili tudi eno izmed hitrostnih preizkušenj.

V slovenskem DP je sicer v vodstvu Turk, ki je letos osvojil že vse štiri relije v Sloveniji. Lanski prvak Marko Grossi, njegova sovoznica je Tara Berlot, je letos že dvakrat odstopil in za Turkom zaostaja za 93 točk.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.