Šport > Moto športi
620 ogledov

Špansko slavje, Rossi se je uštel

Pedrosa Marquez Vinales VN Češke
1/5
EPA
Dirko za VN Češke je dobil Marc Márquez, za njim sta se zvrstila njegova rojaka.

Španec Marc Márquez (Honda) je zmagovalec dirke svetovnega motociklističnega prvenstva v češkem Brnu. Na preizkušnji elitnega razreda motoGP je bil drugi njegov rojak in moštveni sotekmovalec Dani Pedrosa, tretji pa še en Španec Maverick Viñales (Yamaha).

Na dirki, ki so jo vozniki zaradi grozečega dežja začeli z gumami za dež, so potem številni že po nekaj krogih zamenjali motocikle in presedlali na tiste s pnevmatikami za suho stezo. Pri menjavi pa se je uštel Valentino Rossi (Yamaha), ki je vodil po nekaj krogih, a šel prepozno v bokse ter na koncu iztržil le četrto mesto.

Tako so prava taktika in prava odločitev v pravem trenutku odločili dirko. Na eni strani sta bila oba dirkača Honde, Márquez je bil najboljši tudi v kvalifikacijah, ter Viñales, na drugi pa Rossi; italijanski veteran se je v nekaj uvodnih krogih s tvegano vožnjo in prehitevanji po slabšem startu prebil v vodstvo, toda ko so tekmeci za njim po vrsti odhajali v bokse, se vračali na pnevmatikah za suho stezo ter na vse bolj suhem asfaltu dosegali vse boljše čase, je bilo jasno, da se je Rossi uštel. Ko je tudi sam zavil v boke, je bilo namreč že prepozno, da bi lahko po vrnitvi na stezo prišel na mesta, kjer je bil prej.

Po dveh tretjinah dirke sta bila na prvem in drugem mestu tako oba Hondina voznika, nekaj več dela, da se je prebil na stopničke, je imel Viñales, ki se je po menjavi znašel sredi karavane, a je nazadnje le napredoval na tretje mesto, kar mu je prineslo tudi skupno drugo v seštevku SP. Z le šestim pa se je nazadnje zadovoljil Andrea Dovizioso. To pa je vseeno pomenilo, da je ohranil stik z vrhom v skupnem seštevku, čeprav so zdaj razlike nekoliko večje. Med četrtim Rossijem in dirkačem Ducatija pa je končal še Britanec Cal Crutchlow.

"Na začetku nisem imel dobrega občutka na prvih gumah, pozneje pa je bilo veliko bolje. Začel sem pridobivati prednost, ohranil sem nadzor nad tekmeci. Vesel sem, ker so takšne dirke zelo zahtevne, se pa zavedam, da v SP še ni nič odločenega, saj je sezona še dolga. Seveda pa te točke veliko pomenijo."
Marc Márquez

"Morda sem se en krog prepozno določil za menjavo motorja. A težko je bilo najti pravi čas za menjavo, vseeno sem tudi z drugim mestom zadovoljen. Izteklo se je v redu, tako zame kot za ekipo, tole je super rezultat," je po dirki dejal drugouvrščeni Pedrosa.

Med osmoljenci je bil tudi Jorge Lorenzo. Takoj na začetku dirke je nekdanji svetovni prvak celo vodil, pozneje pa je po ponesrečenem in dolgem postanku za menjavo motocikla zdrsnil povsem v ozadje, a le ujel eno točko za 15. mesto.

Z drugo zaporedno zmago je Márquez še povečal prednost v SP, zdaj ima 154 točk. Viñales ima 140 točk, tretji v seštevku je Dovizioso s 133, mesto in točko za njim pa je Rossi. Sezona se bo nadaljevala že naslednji teden z dirko v avstrijskem Spielbergu.

Lüthi spet v igri za naslov

Thomas Lüthi | Avtor: EPA Thomas Lüthi. EPA

Švicar Thomas Lüthi se je z zmago na motociklistični dirki za veliko nagrado Češke v Brnu vrnil v igro za naslov v razredu moto2. Španec Alex Márquez je bil drugi, Portugalec Miguel Oliveira pa tretji.

Vodilni v prvenstvu Italijan Franco Morbidelli je bil danes šele osmi, čeprav je dirko začel z najboljšega startnega položaja.

Mir še naprej dominira

Joan Mir | Avtor: EPA Joan Mir. EPA

Španski motociklist Joan Mir je danes osvojil še šesto zmago v svetovnem prvenstvu razreda moto3. Na VN Češke je dirkač Honde slavil zmago na deseti dirki sezone. Majorčan, tudi vodilni v SP, je napadel s četrtnega startnega mesta in zmagal pred Italijanom Renatom Fenatijem na drugem in rojakom Arónom Canetom na tretjem mestu.

V skupni razvrstitvi prvenstva ima Mir v vodstvu 42 točk prednosti pred Fenatijem, tretji je Canet, ki za vodilnim zaostaja za 64 točk.

VN Češke, motoGP:

1. Marc Márquez (Špa/Honda) 44:15,974
2. Dani Pedrosa (Špa/Honda) +12,438
3. Maverick Viñales (Špa/Yamaha) 18,135
4. Valentino Rossi (Ita/Yamaha) 20,466
5. Cal Crutchlow (VB/Honda) 20,892
6. Andrea Dovizioso (Ita/Ducati) 23,259
...

Skupni seštevek SP (10/18):

1. Marc Márquez (Špa/Honda) 154 točk
2. Maverick Viñales (Špa/Yamaha) 140
3. Andrea Dovizioso (Ita/Ducati) 133
4. Valentino Rossi (Ita/Yamaha) 132
5. Dani Pedrosa (Špa/Honda) 123
...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.