Šport > Moto športi
149 ogledov

Poljsko slavje v Krškem

Speedway Epa
Poljak Patryk Dudek je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva v Krškem, osme letošnje preizkušnje najvišje ravni v speedwayu. Na preizkušnji za VN Slovenije je bil drugi Avstralec Jason Doyle, tretji pa Američan Greg Hancock. Edini slovenski predstavnik Matic Ivačič je brez osvojene točke končal na 16. mestu.

Matic Ivačič je v Krškem nastopil s posebnim povabilom prirediteljev iz domačega AMD Krško, a v petih vožnjah ni dobil nobene točke. Kot rezervi sta na priložnost čakala še Nick Škorja in Denis Štojs, prvi jo je dobil v eni vožnji po izključitvi Taia Woffindna, a jo je končal brez točke na četrtem mestu.

Letošnja slovenska preizkušnja, v Krškem so že 13. izvedli dirko na najvišji ravni, pa je minila brez najboljšega slovenskega speedwayista Mateja Žagarja. Ta se je moral domači preizkušnji elitnega tekmovanja odpovedati zaradi posledic padca na nedeljski dirki poljske lige. Po pretresu možganov so mu zdravniki predpisali mirovanje in počitek. "Odločitev je bila težka, a mislim, da je pravilna. Rad bi dirkal še deset let in ne le naslednji teden," je o tem, da ne namerava izzivati usode in tvegati preveč, če bi kljub zdravniškim nasvetom skušal sesti na motor, pred dirko dejal Žagar.

Žagar Video Šport Žagar zaradi grdega padca odpovedal Krško

Najboljši slovenski voznik je tako precej izgubil. Ne le, da je ostal brez dirke pred svojimi navijači, pač pa je ostal tudi brez dragocenih točk v SP, ki jih nujno potrebuje za boj za tako želeno osmo mesto ob koncu sezone, ki v seriji grand prix v speedwayu še prinaša neposredno uvrstitev v naslednjo sezono. Po sedmih od desetih dirk je bil deveti, imel je le štiri točke zaostanka za osmim mestom, zdaj se je zaostanek povečal in znaša devet točk.

Skupno je v vodstvu po osmih dirkah ostal Britanec Woffinden, čeprav ni imel najboljšega dne in je ostal brez polfinala, ima 108 točk, Poljak Bartosz Zmarzlik je na drugem mestu z 99, tretji je njegov rojak Maciej Janowski z 89. Tokratni zmagovalec se je prebil na peto s 84, na četrtem je z 89  Šved Fredrik Lindgren.

Na trdi in zahtevni stezi v Krškem so odločali predvsem starti. Padcev in prekinitev je bilo malo, tudi prehitevanj ne veliko, tako da so v večini odločali dobri starti. Po rednem delu je imel največ točk Jason Doyle, ki je v neposrednem obračunu premagal tudi Grega Hancocka, potem pa se je kot drugi iz svojega polfinala uvrstil v veliki finale. Podobno zanesljiv je bil Patryk Dudek, ki je dobro stopnjeval nastope; po rednem delu je imel deset točk, potem pa najprej dobil svoj polfinale, pozneje pa še veliki finale. V tem ni imel pravega tekmeca, v boju za drugo mesto pa je Doyle ugnal Hancocka.

"Rad imam to stezo in vzdušje v Krškem. Bilo pa je zelo težko, steza je bila zahtevna in upam, da ta zmaga ne bo zadnja. To je tudi spodbuda za sezono, morda se še povzpnem med prve tri tudi na koncu," je po zmagi razmišljal Dudek.

"Vesel sem, ker mi je šlo v tej sezoni po sistemu gor in dol. Zdaj se je poplačalo garanje zadnjega časa, hvala vsem v moji ekipi. Steza je bila zelo zahtevna in za uspeh je bilo treba imeti dobre starte," pa je bil vesel tudi Doyle.

Slovenski prispevek je bil tokrat skromnejši kot v zadnjih letih. Ivačič, ki je sploh prvič v karieri vozil celotno dirko na najvišji ravni, je sicer skušal držati korak z izkušenejšimi tekmeci, a po slabših startih nato ni imel možnosti, da bi se prebil višje od četrtih mest v vseh petih vožnjah.

"Zelo sem zadovoljen, pred domačimi navijači voziti je bilo fenomenalno. Preizkusiti se s takšnimi vozniki je velika izkušnja. Ni mi veliko manjkalo za točko, bil sem zraven, a to so fantje svetovne ravni in težko se je meriti z njimi. Potrebujem še veliko izkušenj in predvsem dirk, dirk, dirk ... Škoda zaradi startov, motor je bil sicer zelo v redu," je nastop v Krškem ocenil Ivačič.

Do konca sezone 2018 sta le še dve dirki, naslednja bo VN Nemčije v Teterowu čez 14 dni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.