Šport > Moto športi
183 ogledov

Marquez po hudi bitki do zmage, Martin pred Bagnaio

Marc Marquez Epa
Marc Marquez je na dirki za VN Avstralije za seboj pustil oba preostala kandidata za naslov svetovnega prvaka v razredu motoGP. Takoj za njim je dirko končal Jorge Martin, ki je s tem povišal prednost pred Francesom Bagnaio.

Španski zvezdnik Marc Marquez (Gresini) je zmagovalec dirke za veliko nagrado Avstralije v razredu motoGP. Na dirki na Phillip Islandu je za slabo sekundo ugnal rojaka Jorgeja Martina (Prima Pramac). Tretji je bil Italijan Francesco Bagnaia (Ducati). Martin je v posledično v skupnem seštevku še povišal prednost.

Osemkratni svetovni prvak Marquez je slavil kljub ponesrečenemu startu, potem ko se mu je pod gumo ujela zaščita vizirja in povzročila vrtenje gume v prazno. Proti vrhu se je moral nato prebijati s sedmega mesta.

Z najhitrejšim ritmom na progi je tekmece prehiteval enega za drugim, Bagnaio je prehitel malce pred polovico dirke, svojega mlajšega rojaka pa štiri kroge pred koncem, ko je vodilni v skupnem seštevku napravil manjšo napako. Toda Martin se ni dal, Marqueza je prehitel nazaj, a je Marquez vrnil udarec in se odpeljal tretji zmagi naproti.

"Vedno se mora nekaj zgoditi," je na slab start spomnil 31-letni Marquez in razložil težavo: "Nikoli na začetku dirke ne odstranim zaščite za vizir. Moral sem jo, ker je bil na njej velik madež, nato pa sem jo opazil pod kolesom. Skušal sem jo odstraniti, a ni šlo. Ko sem spustil sklopko, se je guma zavrtela v prazno."

"V prvem ovinku ne vem, kje sem bil, a prehitel sem veliko dirkačev. Nisem si mislil, da bom ujel Martina, a po petih, šestih krogih je bil občutek na stezi boljši. Zelo vesel sem te zmage. Vem, da je Martin pritiskal na polno celotno dirko, sam pa sem za njim malce bolj varčeval gume za zadnje napade," je še dodal Marquez.

Marc Marquez | Avtor: Epa Epa

V skupnem seštevku sicer Marquez ne more več konkurirati najboljšima. Je pa Martin po sobotni zmagi v sprintu tokrat z drugim mestom Bagnaii odščipnil dodatne štiri točke in ima zdaj tri dirke pred koncem 20 točk naskoka. Marquez na tretjem zaostaja za 79 točk.

"To je bila zelo zahtevna dirka. Imel sem dober ritem, a občutek ni bil enak kot včeraj. Tudi pihalo je precej bolj. Nisem mogel ustvariti velike prednosti. Ko me je prehitel Francesco, sem si rekel, da moram vložiti več energije in bolj pritiskati," je dejal 26-letni Martin, ko ga je za kratko v prvem delu dirke prehitel Bagnaia.

"Vedel sem, da je Marc zraven in da bo poskusil, saj nima česa izgubiti. Vseeno pa je drugo mesto dobro, vzel sem nekaj časa in na Tajsko se odpravljam zadovoljen," je dodal Martin.

"Tudi danes je bilo težko, a vse je v redu. Zdaj prihajata dirki, na katerih bi se moral bolj izkazati. Danes smo poskušali vse, da bi ostali z Martinom in Marcom, a sem na koncu začel izgubljati stik v ovinkih. Opravila sta boljše delo kot jaz," pa je po 17. preizkušnji sezone dejal še vedno aktualni svetovni prvak Bagnaia.

* Izidi:
- motoGP:
1. Marc Marquez (Špa/Ducati-Gresini)        39:47,702
2. Jorge Martin (Špa/Ducati-Pramac)           + 0,997
3. Francesco Bagnaia (Ita/Ducati)              10,100
4. Fabio Di Giannantonio (Ita/VR46)            12,997
5. Enea Bastianini (Ita/Ducati)                13,310
...

- skupno:
1. Jorge Martin (Špa/Ducati-Pramac)               424
2. Francesco Bagnaia (Ita/Ducati)                 404
3. Marc Marquez (Špa/Ducati-Gresini)              345
4. Enea Bastianini (Ita/Ducati)                   331
5. Brad Binder (JA/KTM)                           192
...

- moto2:
1. Fermin Aldeguer (Špa/Beta Tools)         35:08,816
2. Aron Canet (Špa/Fantic Racing)             + 0,194
3. Senna Agius (Avs/Liqui Moly Intact GP)       7,228
...

- skupno:
1. Ai Ogura (Jap/MT Helmets)                      241
2. Aron Canet (Špa/Fantic Racing)                 176
3. Fermin Aldeguer (Špa/Beta Tools)               175
...

- moto3:
1. David Alonso (Kol/Aspar)                 33:49,557
2. Daniel Holgado (Špa/GasGas Tech3)          + 2,936
3. Adrian Fernandez (Špa/Leopard)               2,939
...

- skupno:
1. David Alonso (Kol/Aspar)                       346
2. Daniel Holgado (Špa/GasGas Tech3)              232
3. Collin Veijer (Niz/Husqvarna)                  209
...

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.