Šport > Moto športi
2730 ogledov

Ko je želel Schumacher 'odtrgati glavo' Coulthardu

Print Screen
Nekdanji šef Ferrarija je obudil spomin na eno najslavnejših nesreč v karieri Michaela Schumacherja.

Stefano Domenicali, nekdanji šef Ferrarija, ki je leta 2008 na tem mestu nasledil Jeana Todta, nato pa leta 2014 samovoljno odstopil s položaja, je s pripovedjo o nesreči, v katero sta bila v sezoni 1998 vpletena Michael Schumacher (Ferrari) in David Coulthard (McLaren), ponudil še en zanimiv vpogled v mentaliteto najuspešnejšega dirkača vseh časov.

Schumacher, nesporni kralj dežja, je na razmočenem Spa-Francorchampsu, kjer je bila na sporedu 13. dirka sezone, drvel novi zmagi naproti. Imel je več kot 40 sekund prednosti pred druguvrščenim Damonom Hillom (Jordan), ko se je približal za krog zaostalemu Coulthardu. 

Škot, moštveni kolega kasnejšega svetovnega prvaka Mike Häikkinena, se ni takoj umaknil, kar je Nemca pošteno ujezilo. Coulthard je sicer vedel, da Schumacherja ne bo mogel dolgo zarževati, saj bi bilo to v nasprotju s pravili, zato je pred ovinkom Pouhon pošteno spustil plin.

Toda pri tem je naredil hudo napako, ker se ni umaknil z idealne linije, Schumacher pa je zaradi slabe vidljivosti z vso silo trčil v zadek njegovega dirkalnika.

Daljši posnetek incidenta si lahko ogledate TUKAJ.

Nemec, ki dirke ni mogel nadaljevati, se je odpeljal v bokse, planil iz dirkalnika in se odpravil naravnost proti McLarnovi garaži. Od besa se mu je kadilo iz ušes, bil je gluh za vse pozive Ferrarijevih inženirjev.

Ob njem je hodil Stefano Domenicali, ki ga je na vse pretege poskušal umiriti, a ga je Schumacher besno odrinil. Prihrumel je v srebrno garažo in vpil na Coultharda: "Ali me poskušaš ubiti?" Če se ne bi vmešal takratni šef Ferrarija Todt in mehaniki McLarnove garaže, obstaja velika verjetnost, da bi se ga Schumacher lotil s pestmi.

schumacher Veliki rival Šport "Schumacher je imel dva obraza. Nisem ga obiskal."

Burne čustvene reakcije, popolna osredotočenost in brezkompromisna želja po zmagi so po besedah Stefana Domenicalija dober prikaz Schumacherjevega značaja. "Po tisti neverjetni nesreči med Michaelom in Davidom je na vsak način želel k McLarnu, da bi ga poiskal. Drvel je proti njihovi garaži, da bi poravnal račune. Hodil sem z njim in ga prepričeval, naj se ustavi, vendar me je odrinl stran. Še isti dan, čeprav je bil še vedno zelo jezen, se mi je opravičil. Dejal je, da sem imel prav, vendar je bil preveč osredotočen na to, kar je želel narediti. Takšen je bil Schumacher. Vedno je želel zmagati. Bil je popolnoma osredotočen," je povedal dolgoletni član Ferrarijeve garaže.

luca di montezemolo stefano domenicali | Avtor: EPA EPA

Schumacher in Coulthard sta se teden dni kasneje sestala v Italiji "Vedel sem, da je besen," se spominja Škot. "V vrat je bil ves rdeč, oči je imel izbuljene. Morali so naju držati narazen. Teden dni kasneje sva se pogovarjala v Monzi. Rekel sem mu 'Michael, tudi ti moraš prevzeti del odgovornosti, saj si se ti zaletel vame.' Nisem bil jaz tisti, ki je zapeljal v njega. Odgovoril je, da ima on drugačen pogled. Dejal sem 'ampak verjetno se tudi ti kdaj zmotiš?' 'Ne da bi vedel,' mi je odvrnil."

michael schumacher | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.