Šport > Moto športi
110 ogledov

Honda: Rossi je brcnil Márqueza

rossi marquez EPA
Japonski motociklistični gigant je podal obširno izjavo, s katero trdi, da je bil padec Marca Márqueza posledica brce Valentina Rossija. Yamaha obtožbe vehementno zavrača.

Trčenje Valentina Rossija in Marca Márqueza na VN Malezije v Sepangu ostaja glavna tema v motociklistični karavani. Italijanski dirkač je po dirki zanikal, da je brcnil aktualnega svetovnega prvaka in povzročil njegov padec, medtem ko pri Hondi vztrajajo, da podatki z Márquezovega motocikla razkrivajo resnico.

Márquez in Rossi sta se v uvodnih krogih borila za tretje mesto, pri čemer naj bi dirkač Honde provociral devetkratnega svetovnega prvaka in mu z večkratnim prehitevanjem kradel pomembne stotinke v boju z največjim konkurentom za naslov prvaka Jorgejem Lorenzom

Italijanu je dokončno prekipelo v šestem krogu. Márqueza je zrinil na rob dirkališča in prišlo je do trka, ki se je končal z odstopom aktualnega prvaka. Pri tem je bilo moč opaziti gibanje Rossijeve noge, ki ostaja predmet polemike. ''Nisem pričakoval, da bo z nogo pritisnil na krmilo in mojo prednjo zavoro,'' je dejal Márquez. Rossi je po dirki zanikal, da je namerno brcnil Španca, in zatrdil, da je svetovni prvak padel, še preden si je sam pomagal z nogo. Komisarji so po pregledu fotografij in televizijskih posnetkov ugotovili, da je Rossi povzročil nesrečo, ker je Márqueza zrinil na rob dirkališča, obenem pa so potrdili, da Španec s svojim dirkanjem ni kršil pravil, čeprav mu je Italijan očital, da želi pomagati rojaku Lorenzu.

''The Doctor'' je zatrdil, da se je nekaj podobnega zgodilo že v Avstraliji, saj naj bi mu Márquez zameril incidenta v Argentini in na Nizozemskem. Dirkač Yamahe je še dodal, da je Španec ''jezen in razmišlja kot otrok''.

Pri Hondi se z interpretacijo komisarjev ne strinjajo, saj so prepričani, da je odstop zakrivila Rossijeva brca, kar naj bi dokazali s telemetrijskimi podatki. ''Menimo, da je zelo pomembno, da se pogovarjamo o dejstvih, ne domnevah. Dejstvo je dejstvo in obstaja samo ena interpretacija. Domneve si lahko interpretiramo na različne načine glede na stališče. Za dobro našega športa želimo, da upoštevate naslednja dejstva:

- Marc Márquez je zmagal na VN Avstralije, kjer je v zadnjem krogu prehitel Jorgeja Lorenza in mu odvzel pet točk v boju za naslov.

- V četrtek ga je Valentino Rossi obtožil, da je med dirko na Phillip Islandu dirkal proti njemu in pomagal Jorgeju Lorenzu.

- Na VN Malezije je Marca namerno zrinil z dirkaške linije, kar je povzročilo nesrečo. Komisarji so ga za njegovo potezo kaznovali.

''HRC obžaluje, da se je zo zgodilo. Radi bi poudarili, da je Marc tarča obtožb brez dokazov. Več kot očitno ni osnove za takšne trditve, saj se je v Avstraliji boril za zmago, kar mu je na koncu tudi uspelo. Če pogledate posnetek, boste ugotovili, da sta si Valentino in Marc po dirki športno segla v roke, kar nakazuje dobro in pošteno bitko,'' je povedal podpredsednik Honde Shuhei Nakamoto.

rossi marquez | Avtor: EPA EPA
Na vprašaje, ali je bil incident v Maleziji res posledica Valentinovih obtožb, je Nakamoto odvrnil: ''Iskreno mislimo, da ne. Vsi vemo, da Marc vedno dirka 100-odstotno. V Maleziji je imel na začetku težave, ker je imel poln rezervoar. Prav tako je naredil napako, kar je Lorenzu omogočilo, da ga je prehitel. Potem je prišel Valentino in borila sta se za tretje mesto. Prehitevanja so bila ekstremna, a varna s strani obeh. Časi so bili hitri, kar dokazuje, da Marc ni poskušal ovirati Valentina. Njegovi časi po Marcovem odstopu niso bili hitrejši kot prej. Jasno je, da je Valentino namerno izrinil Marca na zunanji del steze, kar je v nasprotju s pravili. Podatki kažejo na to, da je Marcova sprednja zavora nenadoma dobila udarec, kar je zablokiralo prednje kolo, in to je bil razlog za nesrečo. Prepričani smo, da je bila blokada posledica Rossijeve brce. Podatki z Marcovega dirkalnika so dostopni Dorni, FIM in medijem, če jih želijo pregledati.''

''Marca dobro poznam. On je dober fant, močan in pošten. Poskušal je braniti svoj položaj, kar bi storil vsak dirkač. Spoštujemo odločitev vodstva dirke in ne želimo podajati sodbe na kazen. Verjamemo pa, da je bilo dokazov dovolj, da bi odločitev sprejeli že med dirko in ne po koncu,'' je sklenil Nakamoto.

Hondine obtožbe so naletele na buren odziv Yamahe, ki v uradni izjavi poudarja, da domnevna brca ni bila potrjena s strani komisarjev, zato zavračajo očitke o Rossijevi krivdi. ''Yamaha se ne strinja z obtožbami na račun Valentina Rossija, da je brcnil motocikel Marca Márqueza, saj gre za navedbe, ki jih vodstvo dirke ni dokazalo,'' so zapisali pri Yamahi in dodali, da se ne želijo spuščati v nadaljnje diskusije, sezono 2015 pa želijo zaključiti z najboljšim možnim rezultatom.

valentino rossi | Avtor: EPA EPA

Komentarjev 5
  • mymind 09:27 04.november 2015.

    Pezde. In zakaj se ne spravi na Iannoneja, ki ga je prejšnjo dirko nekajkrat prehitel in mu na kocu še vzel točke? Če je tak frajer, bi prehitel Marca in se odpeljal. Kot je Stoner rekel, če ne bi bil ...prikaži več Rossi, bi ga že diskvalificirali. In edino prav bi bilo.

  • Tupamaros 18:10 03.november 2015.

    Markez je dobil kar je iskal. Za njega se je še dobro končalo.

  • vzev 17:32 03.november 2015.

    Saj ti lepo piše, da so pregledali fotografije in videoposnetke. Pa še telemetrijo imajo, ki pa jo Rossijevi navijači nimajo.