Šport > Moto športi
0 ogledov

Ferrari zavrnjen, formula 1 pred razpadom!

Žurnal24 main
Pariško sodišče je zavrnilo tožbo Ferrarija proti Fii, s katero je moštvo poskušalo zaustaviti uvedbo sporne omejitve proračuna. Ferrari in ostala velika moštva so zdaj res tik pred umikom.
 

Formula 1 v sezoni 2010:

Zdajšnje ekipe, ki bržčas ostajajo: Force India, McLaren, Williams, Brawn.
Zdajšnje ekipe, ki grozijo z umikom: Ferrari, Toyota, BMW Sauber, Red Bull, Toro Rosso, Renault.
Nove ekipe, ki si želijo vstopa: Lola, USF1, Wirth Research, Epsilon Euskadi, RML, Formtech, Campos Racing, iSport, Litespeed, Prodrive.

Nov udarec za moštva in gledalce formule 1! Pariško sodišče je zavrnilo tožbo Ferrarija proti Mednarodni avtomobilistični zvezi (Fia), s katero je italijansko moštvo poskušalo zaustaviti uvedbo sporne omejitve proračuna in dvotirnega tehničnega pravilnika za sezono 2010. Razsodili so, da Ferrari nima pravne podlage, da bi lahko blokiralo odločitev Fie. Sodišče je razsodbo objavilo v sredo popoldne, potem ko sta strani v torek predstavili svoja stališča. Ferrari je trdil, da ima po pogodbi iz leta 1998 pravico do veta ob uvedni tehničnih pravil, s katerimi se ne strinja. Max Mosley jim je nasprotoval, češ da so pravico do veta izgubili, ko so ustanovili Združenje moštev formule 1 (Fota). Položaj je postal že skoraj komičen, ko je Mosley dejal, da lahko samo z "budget capom" v višini 45 milijonov evrov v formulo 1 vstopijo nova moštva. Še več: predsednik Fie je sodišču predstavil seznam kar desetih ekip, ki si želijo v formulo 1. Prihodnost tekmovanja je zdaj v vse večji nevarnosti. Očitno Mosley res verjame, da lahko formula 1 preživi z desetimi novimi ekipami in le trojico ali četverico zdajšnjih. Ferrari, Renault, Red Bull, Toro Rosso, BMW in Toyota so napovedale, da se v primeru teh spornih pravil umikajo iz tekmovanja. Zadnji dan za prijavo za nastopanje v 61. sezoni formule 1 je 29. maj 2009.

 
 

Za ta moštva ne bi nihče odštel 400 evrov, da bi jih gledal s tribun. Ali ne bi bilo bolje, da bi potem formulo 1 preimenovali kar v formulo GP3?

uradno Ferrarijevo sporočilo

 
Na seznam desetih potencialnih novih ekip se je z ogorčenjem in posmehom tik pred razsodno odzval Ferrari: "Ko smo zjutraj videli, kdo vse si želi v formulo 1, nismo mogli verjeti svojim očem. Ko gledamo na seznam teh desetih moštev, ne najdemo niti enega znanega imena. Wirth Research, Lola, USF1, Epsilon Euskadi, RML, Formtech, Campos, iSport: to so imena moštev, s katerimi želi Max Mosley tekmovati v dvotirni formuli 1. Za ta moštva ne bi nihče odštel 400 evrov, da bi jih gledal s tribun. Ali ima svetovno prvenstvo s temi moštvi sploh lahko enako veljavo kot zdajšnja formula 1, ki smo jo desetletja krojili Ferrari in veliki avtomobilski koncerni? Ali ne bi bilo bolje, da bi potem formulo 1 preimenovali kar v formulo GP3?" Max Mosley je odločitev sodišča pozdravil in okrcal Ferrarija: "Ne bi si smeli dovoliti, da so njihovi interesi nad interesi športa. Fia, moštva in komercialni partnerji bomo naprej delali na formuli 1 za sezono 2010." Tako torej Mosley, ampak ali so te poteze Ferrarija res zgolj v njihovo korist ali pa so vendarle v korist celotne formule 1? Je Mosley res tako slep in ne vidi, da to vodi v uničenje formule?!
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.