Šport > Moto športi
197 ogledov

Ducatija odbila napade Márqueza in Rossija

Andrea Dovizioso Brno Epa Andrea Dovizioso.
Po poletnem premoru so se dirkači v prvenstvu motoGP v Češkem Brnu vrnili na steze.

Italijan Andrea Dovizioso (Ducati) je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva v motociklizmu v razredu motoGP v Brnu. Na deseti preizkušnji sezone je drugo mesto osvojil njegov moštveni sotekmovalec Španec Jorge Lorenzo, tretji pa je bil svetovni prvak, Španec Marc Márquez (Honda).

Za Doviziosa, ki si je v soboto v Brnu privozil najboljši startni položaj, je današnja zmaga druga v sezoni po uspehu v Katarju. Kljub le tretji stopnički je Márquez zanesljivo obdržal skupno vodstvo v SP, zdaj ima 180 točk, najbližji zasledovalec je danes četrti Italijan Valentino Rossi (Yamaha) s 132 točkami. Na tretje se je prebil današnji zmagovalec Dovizioso s 113 točkami.

Trojica dirkačev, ki je končala na zmagovalnem odru, je uprizorila odlično bitko v zadnji tretjini preizkušnje, ko je postalo jasno, da Valentino Rossi - v Brnu je lovil in ujel magično mejo 6000 točk v karieri - ne bo mogel obdržati mest med prvimi tremi, potem ko je tudi že vodil.

A ko je šlo za odločitev o zmagi, so bili spredaj oba Ducatija in Honda. Dirkača na Ducatijih pa sta bila dovolj hitra in spretna, da se nista preveč ovirala med seboj, čeprav je v predzadnjem krogu Lorenzo še nakazal, da bi šel rad mimo Doviziosa. Nazadnje je ostal na drugem mestu in preprečil zadnji napad Márquezu, tako da sta se dirkača italijanske ekipe veselila dvojne zmage, Špancu pa je v uteho na jubilejnem stotem nastopu v razredu motoGP ostala najnižja stopnička in utrjeno vodstvo v SP.

"Pričakoval sem, da bom hiter, ne pa da bom tako hiter. Razpletlo se je fantastično, čeprav sta bila Jorge in Marc blizu. Vsi smo vozili na meji, jaz pa se nisem dal in uspelo mi je. Res sem vesel, tako zase kot za Ducati, ker vem, koliko smo vložili v vse skupaj," je bil zadovoljen zmagovalec Dovizioso. "Super je bilo, spektakularna dirka, dobro smo se borili, na začetku sem malo varčeval z gumami, načrt se je uresničil. Imel sem priložnost za zadnji napad, a sem moral paziti na Marquza. Za Ducati se je s prvim in drugem mestom razpletlo odlično," je bil vesel tudi Lorenzo.

"Vedel sem, da bo težko, želel sem, da bi povečali vodstvo v SP. Sem zadovoljen, ne glede na to, da sem bil za Ducatijema, ki sta bila tokrat premočna," je dejal Márquez. Zadovoljen pa je bil na koncu, čeprav mu ni več uspelo priti na zmagovalni oder, tudi Rossi. Dobil je boj s Calom Crutchlowom za četrto mesto, kar mu je prineslo novih 13 točk. Pred Češko jih je imel v karieri že 5994, tako da je danes postal prvi dirkač v zgodovini SP, ki mu je uspelo preseči mejo 6000 točk, za kar je potreboval 22 let nastopanja na dirkah v vseh razredih, mejnik pa je dosegel na prizorišču, kjer je pred davnimi leti dosegel prvo zmago. Prvo deseterico so zapolnili še Danilo Petrucci, Johann Zarco, Dani Pedrosa, Álvaro Bautista in Andrea Iannone.

Dovizioso Brno | Avtor: Epa Epa

Naslednja dirka bo na sporedu že naslednji teden v avstrijskem Spielbergu.

V razredu moto2 je slavil Portugalec Miguel Oliveira, v Brnu je za sedem stotnik ugnal Italijana Luco Marinija, tretji je bil še en Italijan Francesco Bagnaia. V najšibkejšem razredu moto3 pa je prvo zmago dosegel Italijan Fabio Di Giannantonio, drugi je bil Španec Aron Canet, tretji pa domačin Jakub Kornfeil.

VN Češke, motoGP:

1. Andrea Dovizioso (Ita/Ducati) 41:07,728
2. Jorge Lorenzo (Špa/Ducati) +0,178
3. Marc Márquez (Špa/Honda) 0,368
4. Valentino Rossi (Ita/Yamaha) 2,902
5. Cal Crutchlow (VBr/LCR Honda) 2,958
6. Danilo Petrucci (Ita/Ducati Pramac) 3,768
...

Skupni vrstni red SP (10):

1. Marc Márquez (Špa/Honda) 181 točk
2. Valentino Rossi (Ita/Yamaha) 132
3. Andrea Dovizioso (Ita/Ducati) 113
4. Maverick Viñales (Špa/Yamaha) 109
5. Jorge Lorenzo (Špa/Ducati) 105
6. Johann Zarco (Fra/Yamaha Tech3) 97
...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.