Šport
138 ogledov

Mladi Slovenci slavili na odločilni tekmi

hokejska reprezentanca do 20 let Domen Jančič (HZS/IIHF)
Slovenska hokejska reprezentanca do 20 let bo prihodnje leto zaigrala v razred višjem tekmovanju.

Slovenska hokejska reprezentanca do 20 let je na Bledu končala nastope na svetovnem prvenstvu divizije I (skupina B). Slovenci so v zadnjem krogu premagali Ukrajino s 5:3 (1:0, 2:3, 2:0). S peto zmago na SP so si zagotovili prvo mesto in s tem napredovanje v višji kakovostni razred tega tekmovanja naslednje leto.

Slovenci so do danes, ko so prav na zadnji tekmi SP odločali o končnem prvem mestu, zbrali štiri zmage. Premagali so Italijo s 5:1, pred tem pa še Estonijo s 5:2, Hrvaško s 7:0 in Poljsko s 3:0.

Zadnja tekma na SP odločala o prvem mestu, saj druge ekipe niso imele več možnosti za prvo ali drugo mesto. Na lestvici je bila pred dvobojem prva Slovenija z vsemi 12 točkami in razmerjem zadetkov 20:3, Ukrajina pa druga z 11 točkami (20:8). Reprezentanca, ki bi dobila medsebojni obračun, bodisi v rednem ali dodatnem delu, bi osvojila končno prvo mesto.

Na koncu je bila uspešnejša domača zasedba. Filip Sitar je Slovenijo popeljal v vodstvo v 13. minuti, Mai Crnkić je v 21. minuti podvojil prednost gostiteljev, Ivan Šamardin pa je minuto in pol pozneje dosegel prvi gol za Ukrajince.

So pa slednji kmalu dosegli še drugega, Mikita Sidorenko je zadel v 35. minuti. Do konca tretjine sta padla še dva zadetka, ukrajinskega je v 39. minuti prispeval Gavrjil Simčuk, slovenskega za 3:3 pa Mark Sever v 40.

Zadnja tretjina se je spet začela po željah Slovencev, saj se je med strelce v 42. minuti spet vpisal Sitar, v 45. pa še Žan Špari Leben za končnih 5:3.

Slovenija je na domačem prvenstvu prvič nastopila pod vodstvom novega selektorja Mitje Šivica, ta je v tej vlogi po oktobrski odločitvi krovne zveze HZS. Šivic je sicer tudi pomočnik selektorja članske izbrane vrste Eda Terglava, oba stratega bosta skrbela za boljšo povezavo med mladinskimi in člansko kategorijo.

V ekipo za domače SP na Bledu je Šivic povabil vratarje Jona Dukariča(Slavija Junior), Bora Glaviča (Sij Acroni Jesenice), Lana Kavčiča (SŽ Olimpija), branilce Rožleta Bohinca (Sij Acroni Jesenice), Roka Frešerja (Maribor), Tiana Hebarja (SŽ Olimpija), Maksa Kramarja (Nordic Hockey Academy/Avt), Maksa Perčiča (Vernon Vipers/Kan), Urbana Podrekarja (Niagara Icedogs/Kan), Ožbeja Repa (Sodertälje/Šve), Tima Smolnikarja, Ožbeja Šlibarja (oba KAC future team/Avt) in Maja Sečkarja Turšiča (Sij Acroni Jesenice) ter napadalce Miho Beričiča (SŽ Olimpija), Maja Crnkića (Brynäs/Šve), Martina Črepinška (Idaho Falls Kings/ZDA), Lovra Kumanoviča (Sij Acroni Jesenice), Naceta Langusa (Oskarshamn/Šve), Tjaša Lesničarja (Sij Acroni Jesenice), Tarika Mahmutovića (Rögle/Šve), Jakoba Pečnika (RST Pellet Celje), Matica Perčiča (Kiekko Espoo/Fin), Christiana Nika Petroviča (Zug/Švi), Nika Sečena (RST Pellet Celje), Marka Severja (Kloten/Švi), Filipa Sitarja (Malmö Redhawks/Šve), Žana Šparija Lebna (Sij Acroni Jesenice) in Anžeta Žežlja (Fehervar Hockey Academy/Mad).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.