Šport > Košarka
27 ogledov

Turki že v četrtfinalu

(Foto: Reuters)
1/6
Žurnal24 main
Turki so si z zmago nad Španci (63:60) v drugem delu EP v košarki na Poljskem že zagotovili nastop v četrtfinalu. Srbi so ugnali domačine (77:72). Slovenija povozila Latvijo (81:58).
 
 

Ključ do zmage je bil, da jim v drugem polčasu nismo dovolili napadalnega skoka. Dobro smo igrali tako v napadu, kot tudi v obrambi.

Sinan Güler

 
Turški košarkaji so si po zmagi nad Španijo v prvem kolu drugega dela v skupini F na evropskem košarkarskem prvenstvu na Poljskem že zagotovili nastop v četrtfinalu. Turki so aktualne svetovne prvak po dramatični končnici ugnali z 63:60. Junak zmage je bil Ersan Ilyasova , ki je bila s 15 točkami najboljši strelec čete Boše Tanjevića . Ob tem pa je pri izidu 61:60 v korist Turčije štiri sekunde pred koncem še blokiral Sergia Lulla . Nato so njegovi soigralci krenili v protinapad, do meta je prišel Semih Erden, katerega je z nešportno osebno napako ustavil ravno Lull. Erden je bil natančen iz črte prostih metov in dvoma o zmagovalcu ni bilo več.

Tanjević se zaveda, da morajo Turki nadaljevati z zmagovajem. © Reuters

 
Turški reprezentant Sinan Güler je po srečanju povedal: "Ključ do zmage je bil, da jim v drugem polčasu nismo dovolili napadalnega skoka. Dobro smo igrali tako v napadu, kot tudi v obrambi. To je velika zmaga za nas, vendar jo moramo takoj pozabiti in se osredotočiti na ponedeljkovo tekmo proti Srbiji." Njegov nadrejeni Boša Tanjević pa je dodal: "V drugem delu smo zaustavili njihov skok v napadu. Tekma je bila odigrana v počasnem tempu, saj obrambi nista dovoljevali tekmecu hitrega prehoda v napad. Seveda smo zadovoljni z zmago proti svetovnim prvakom, vendar moramo tudi naprej kazati takšne predstave. Sicer smo se v četrtfinale praktično že uvrstili, moramo pa si priboriti še dober položaj pred izločilnimi dvoboji. Vsekakor nas v Lodžu čakata še dve težki tekmi."

Na drugi strani španski selektor Sergio Scariolo pravi, da so v neprijetnem položaju, a se ne predajajo: "Obe ekipi sta igrali dobro v obrambi, zmaga pa bi lahko šla tudi na drugo stran. V četrti četrtini smo jim dovolili preveč skokov v napadu. V zadnjem napadu smo se odločili za Sergio Llula, ki je odličen v prodorih pod koš. Tudi uspel je preigrati svojega igralca, nato pa so ga zaustavili tik pred košem. Morda tudi s prekrškom. Zdaj smo v neprijetnem položaju, a se ne bomo predali." Tudi Raul Lopez je še vedno prepričan, da se lahko uvrstijo v četrtfinale: "Odigrali smo kar spodobno tekmo, vendar nismo bili dovolj osredotočeni vseh 40 minut. Igrali smo proti ekipi, ki je naše slabe minute znala kaznovati. Še naprej moramo razmišljati pozitivno. Z dvema zmagama v naslednjih tekmah si lahko še vedno zagotovimo četrtfinale."

 
 

Igrali smo pred polno dvorano tekmečevih navijačev in si vseeno uspeli priboriti zmago. To kar nekaj pove o karakterju naše ekipe.

Uroš Tripković

 
Srbi boljši od domačinov
Do prve zmage v drugem delu so prišli tudi Srbi , ki so z 77:72 ugnali domačine Poljake . Srbi so imeli skozi celotno srečanje rahlo pobudo. Poljaki so "zatajili" predvsem v tretji četrtini, ko so bili brez koša več kot pet minut. Kljub temu so se na krilih navijačev uspeli pobrati in se Srbom sredi zadnje četrtine približati na le dve točki, kaj več pa niso zmogli. "To je za nas zelo pomembna zmaga. Igrali smo pred polno dvorano tekmečevih navijačev in si vseeno uspeli priboriti zmago. To kar nekaj pove o karakterju naše ekipe. Zdaj se bomo v miru pripravili na Turčijo in verjamem še v en uspeh," je po srečanju povedal Uroš Tripković , medtem ko so bile besede Poljskega selektorja Mulija Katzurina naslednje: "Bili smo preslabi. Od svojega moštva pričakujem drugačne predstave. Predvsem biljšo obrambo. Nismo dobro začeli in vseskozi smo jih morali loviti. V odločilnih trenutkih nismo bili dovolj zbrani."

Slovenija je Litvo ugnala s kar 81:58. Poročilo s srečanja si lahko preberete tukaj .

EP v košarki (drugi del), prvo kolo:

Skupina F:


Španija : Turčija 60:63
Pau Gasol in Fernandez po 16; Ilyasova 15, Asik 13, Erden 11

Poljska : Srbija 72:77
Gortat in Koszarek po 16; Krstić 18, Tepić 11

Slovenija : Litva 81:58
Lakovič 24, E. Lorbek 17, Nachbar in Slokar po 11; Kalnietis 15, Maciulis 11

Vrstni red: Turčija 6 točk , 2. Slovenija 5, 3. Srbija 5, 4. Španija 4, 5. Poljska 4, 6. Litva 3
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.