Šport > Košarka
4400 ogledov

To so pravi razlogi za umik Marka Cubana iz Dallasa

Mark Cuban Profimedia
Ekipa Dallasa v novo sezono vstopa lačna naslednjega koraka – osvojitve šampionskega prstana, potem ko so letošnji finale lige NBA izgubili proti Bostonu. Še pred začetkom sezone je svoje razloge za umik dokončno pojasnil Cuban.

Dallas je v zadnjih sezonah doživel precej sprememb, tako na strukturni kot igralski ravni. Kadrovanja v zadnjih letih je bilo veliko, vse pa je lani decembra šokirala novica, da se kot večinski lastnik iz kluba umika alfa in omega franšize Mavs – Mark Cuban. Po poročanju spletnega portala The Athletic je bil njegov delež ocenjen na približno 3,5 milijarde dolarjev (3,21 milijarde evrov), ekipo pa je kupil leta 2000 za dobrih 260 milijonov evrov. Zdaj je v podkastu z nekdanjim košarkarjem lige NBA Shaquillom O'Nealom pojasnil, zakaj se je tako odločil. 

"Ekipo sem prodal iz dveh razlogov. Prvi je ta, da so moji otroci zdaj stari 15, 18 in 21 let. Ker postajam starejši, je zdaj na njih velik pritisk, da se odločijo. Bodo oni vodili ekipo? Za nekatere družine se je to izšlo, v drugih pa otroci to preprosto sovražijo in se jim to zameri. Svojih otrok ne želim postaviti v tak položaj," je bil iskren 66-letni Cuban. 

Dodal je, da je k njegovi težki odločitvi botrovala tudi spreminjajoča se pokrajina lastništva ekip v ligi NBA. "Drugo: razlagal sem že, da sem bil tehnični tip" in človek iz medijev in da imam prednost, ko sem vstopil v ta posel. Vedel sem stvari, ki jih drugi ne. Ampak poglejte, kaj se dogaja zdaj, videli ste na primerih Golden Stata in Bostona. Vse se gradi okoli arene. Arena postane osrednja točka za vlagatelje nepremičnin v okolici. O tem pa nimam pojma in ne bi si želel tvegati z velikimi finančnimi vložki in iskanju partnerstev," je priznal Cuban. 

Večinski lastnik Dallasa je po umiku Cubana postal Patrick Dumont (69 odstotkov), Cubanu je ostal 27-odstotni delež kluba, 4 odstotke pa je obdržala manjšinska lastnica Mary Stanton.

Dumont je sicer zet 79-letne Miriam Adelson, ki ima v lasti igralnice (kazinoje) korporacije Las Vegas Sands.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Ender3 15:08 15.oktober 2024.

    Avtor !!!! Koga to briga...