Šport > Košarka
28758 ogledov

Srhljiva izpoved ameriške zvezdnice o grozotah v ruskem zaporu

Brittney Griner Profimedia
Ameriška košarkarica je poldrugo leto po izpustitvi prvič javno spregovorila o svoji izkušnji v ruskem zaporu oziroma tamkajšnji kazenski koloniji.

Zvezdnica ameriške košarkarske lige WNBA Brittney Griner je v okviru promocije svoje prihajajoče avtobiografije z naslovom Coming Home opravila več medijskih nastopov, v katerih je prvič podrobneje spregovorila o svoji grozljivi izkušnji z ruskim pravosodnim sistemom.

Američanko so pred več kot dvema letoma aretirali ob pristanku na letališču v Moskvi, kjer so v enem izmed njenih kovčkov odkrili manjšo količino konopljinega olja. Kartuša s prepovedano snovjo se je med prtljago znašla pomotoma, kljub priznanju krivde in zagotovilom, da je šlo za nedolžno napako, storjeno v naglici med pakiranjem, pa so jo ruske oblasti po večmesečnem priporu obsodile na devetletno zaporno kazen zaradi posedovanja in poskusa tihotapljenja mamil v državo.

Brittney Griner | Avtor: Epa Epa
Po obsodbi so jo premestili v kazensko kolonijo v mestu Javas, od koder so jo po mesecu dni rešile ameriške oblasti z dogovorom o zamenjavi zapornikov. Rusi so namreč pristali na njeno izpustitev v zameno za razvpitega trgovca z orožjem Viktorja Buta.

Griner je razkrila, da je na dan aretacije zamujala na letališče, zato je pakirala v naglici, pri tem pa storila usodno napako. V kovčku je nenamerno pustila izdelek, katerega uporaba v Rusiji ni dovoljena niti v medicinske namene.

V intervjuju za Good Morning America je 33-letnica opisala trenutke, ko se ji je življenje sesulo na koščke. 

"Segla sem v torbo in začutila kartušo. Ko sem jo počasi izvlekla iz torbe, je agent samo strmel vame. V Arizoni je marihuana legalna, v Rusiji pa ne. To sem vedela. Pozabila sem, da je kartuša v moji torbi, prisežem pri Bogu. Kako sem lahko naredila kaj takega? Kako sem bila lahko tako nepremišljena? Pred očmi se mi je začelo podirati vse, za kar sem se trudila celo življenje."

Brittney Griner | Avtor: Profimedia Profimedia

"Mislila sem na svojo ženo, razmišljala sem o očetu. Spraševala sem se, kaj bo rekla mama in kako bo reagirala družina. Kako se bo odzvala javnost? Kar predstavljala sem si naslove v medijih. Ste kdaj pozabili ključe v avtomobilu? Pustili prižgan avto? Ste kdaj izgubili očala? Na glavi jih imam. Ste kdaj izgubili telefon? Oh, v žepu ga imam. Tako enostavno narediš napako," je povedala.

Priznala je, da je prvih nekaj tednov v ruskem priporu resno razmišljala o tem, da bi si vzela življenje. "Večkrat sem pomislila na samomor. Želela sem si samo pobegniti," je razkrila.

Brittney Griner | Avtor: Profimedia Profimedia
Med prestajanjem kazni je bila priča številnim grozodejstvom, kot je nasilno ravnanje z zaporniki ter odrekanje zdravil. Naposlušala se je krikov mlade ženske, ki je umirala za rakom. Zdravniki so jo prisilili, da se je sklekla do golega in jo podrobno fotografirali za potrebe arhiva. Varnostniki so jo hodili opazovat in se posmehovali njeni usodi. Kadar so jo morali preseliti, so jo namestili v premajhno kletko, v kateri ni mogla iztegniti nog. Na vsakem koraku so jo vklenili, da se je počutila kot pes na povodcu. Njena postelja je bila premajhna, pogoji za življenje pa nečloveški. Imela je omejen dostop do potrebščin, primanjkovalo ji je toaletnega papirja, zobni pasti pa je rok uporabe pretekel pred 15 leti.

"Še nikoli nisem bila tako umazana. Zobna pasta je bila pretečena. Včasih smo jo uporabili za zidove, da bi pokončali črno plesen. Na postelji je bil velik krvav madež. Imela sem samo dve tanki rjuhi, tako da sem v bistvu spala na letvicah," je povedala Griner, ki je izgubila velik del mišične mase in trpela hude telesne bolečine. Nekaj utehe je našla v prebiranju Biblije in kajenju.

Po nekaj mesecih so jo premestili v delovno kolonijo, kjer je bila prisiljena rezati blago za ruske vojaške uniforme. "Bilo je zelo mrzlo. To je prava delovna kolonija, kjer delo nikoli ne počiva. Počitka sploh ni. Dredi so mi zmrzovali. Ostali so mokri in hladni, zato sem začela bolehati. Morala sem jih odstraniti. Narediš vse, kar je treba, da preživiš."

Pred izpustitvijo je morala spisati pismo zahvale milostljivemu ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu"Prisilili so me, da napišem pismo v ruščini. Morala sem prositi odpuščanja in se zahvaliti velikemu vodji. Tega nisem želela storiti, a je bila želja po vrnitvi domov močnejša," je povedala.

Griner | Avtor: Profimedia Profimedia

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 18
  • Šustet 11:35 03.maj 2024.

    Zanimivo, Eskobar je tudi v naglici pozabil in pomotoma poslal par ton kokaina v ZDA in potem bil ubit??

  • Ender3 22:00 02.maj 2024.

    Kmodri_ za zapor v ZDA pa je znano, da še usmrtitve niso sposobni izvesti. Revežu po osmih poizkusih usmrtitve niso uspeli najti krvne žile..Ne verjamem, da Rusi premorejo takšno bizarnost..

  • jan631 20:08 02.maj 2024.

    Rusi so cigani, in takšni so tudi zapori.