Šport > Košarka
5024 ogledov

Pri 12-ih še treniral nogomet, pri 17-ih že v reprezentanci proti NBA igralcem

Gregor Glas twitter Sixt Primorska
Gregor Glas sodi med največje talente slovenske košarke.

Na prijateljskih tekmah proti Hrvaški je v slovenski reprezentanci zaigral tudi 17-letni Gregor Glas. Na prvem dvoboju proti izbrani vrsti, ki je imela v svoji ekipi tudi štiri NBA košarkarje (Bojan Bogdanović, Dario Šarić, Ante Toni Žižić in Ivica Zubac), je brez zgrešenega meta iz igre ob zmagi prispeval 10 točk, na drugem je zbral pet točk.

"Seveda sem zadovoljen s prikazanim, izkušnja je bila neverjetna. V ekipi smo se dobro povezali, igrali na visoki ravni proti zelo dobremu tekmecu. Pokazali smo veliko energije in  prišli do dobrih rezultatov. Danes nam je sicer nekoliko zmanjkalo, ampak sem vseeno zadovoljen," je po drugi tekmi v Celju dejal mladi košarkar Sixt Primorske in dodal: "Kar precej košarkarjev je manjkalo, selektor mi je že pred tekmama povedal, da bom dobil priložnost. Dal sem vse od sebe." 

Poziva ni pričakoval. "Prvo mi je novico o vpoklicu povedal klubski trener Jurica Golemac, nato mi je naslednje jutro to sporočil še selektor Rado Trifunović. Seveda sem bil kar presenečen, sem pa potem komaj čakal, da se lahko pridružim članski izbrani vrsti, da vidim, kako to izgleda. Zastopati svojo državo je glavni cilj vsakega igralca. Od tega ni nič lepšega."

Kako se je meriti z NBA igralci? "Tega res ne doživiš vsak dan, nisem pa na njih gledal na takšen način, da gre za zvezde in ne vem kaj. Igral sem na enak način kot proti vsem ostalim. Poskušal sem biti čim močnejši in pokazati, da sodim zraven. Je pa neverjetno, ko jih vidiš na drugi strani. To ti da še več energije, še več želiš pokazati. Vidiš, kje si, koliko ti še manjka. Res vrhunska izkušnja." 

Je bilo kaj nervoze? "Malce nervoze je bilo res čutiti. To je normalno. Selektor je le dejal, da naj pokažem, kaj znam. Če narediš napako, ni pomembno, igraj naprej. Na takšen način ni težko igrati, si precej bolj sproščen."

Po celjski tekmi so se slovenski izbrani vrsti sicer priključili štirje košarkarji, ki si kruh služijo v Španiji: Anthony Randolph, Luka Rupnik, Vlatko Čančar in Jurij Macura. Selektor Rado Trifunović bo tako moral nekoliko skrčiti seznam imen. "Seveda si želim ostati tudi po prihodu ostalih košarkarjev. Selektor bo odločil, če sem dovolj dober. Ne vem, kaj naj rečem. Bomo videli."

Le pet let košarke

Nekdanji član Krškega je sicer že v kadetski konkurenci pokazal velik talent, v kvalifikacijah za prvo ligo na dveh tekmah na primer dosegel 112 točk, lani pa se preizkusil tudi na mednarodni sceni. Zaigral je na prestižni tradicionalni tekmi Jordan Brand Classic, kjer se merijo najbolj nadarjeni ameriški in evropski košarkarji, mlajši od 16 let. Letos poleti se je udeležil tudi kampa Basketball Without Borders pod okriljem lige NBA v Beogradu.

Gregor Glas | Avtor: twitter Sixt Primorska twitter Sixt Primorska

"S kakšno od NBA zvezd se nisem osebno pogovarjal, smo pa imeli nekakšna predavanja pred treningi. Razlagali so nam o svojih poteh, o tem, na kaj moraš biti pozoren, svetovali so nam in veliko si se lahko naučil. Vsakdo od njih je veliko naredil v karieri, lahko se zgleduješ po njih. Vsi so bili zanimivi, vse sem rad poslušal," je o kampu dejal Glas.

Ta je sicer v košarko prišel iz nogometnih vod. "Od petega do 12. leta sem igral nogomet. Brat in bratranec sta trenirala košarko in doma smo tako večinoma igrali košarko. Zato sem se tudi sam preusmeril in mislim, da je bila ta odločitev prava. Vseskozi pa sem bil visok. Pri nogometu sem bil sicer najprej vezist, nato osrednji branilec. Zdaj ga ne spremljam več veliko, seveda pa v prvi ligi navijam za Krško." 

Kar nekaj košarkarjev se je sicer pred košarkarsko potjo preizkušalo v nogometu, tudi Goran Dragić, ki je v Istanbulu kot kapetan popeljal Slovenijo do zlata na evropskem prvenstvu. Član NBA moštva Miami Heat, kjer si je sicer delil garderobo tudi z Luolom Dengom, ki so ga celo vabili v angleško nogometno reprezentanco do 15 let, je večkrat dejal, da mu je naučeno gibanje na zelenicah precej koristilo tudi kasneje na košarkarskih parketih. "Vsekakor je bilo tudi igranje nogometa koristno," se strinja Glas.  

Slovenija:Črna Gora Proti vsem pravilom Šport Klub izkoristil razmere in še oslabil slovensko izbrano vrsto

Že v minuli sezoni je bil sicer član Sixt Primorske, čeprav je ob selitvi iz Posavja imel tudi druge ponudbe. "Enostavno se mi je to zdela najboljša opcija. Lahko sem treniral s člani in se od njih veliko naučil. To je presodilo," je dejal košarkar, ki trenutno še ne razmišlja o tem, da bi zapustil Koper. "S takšnimi rečmi se ukvarja moj zastopnik. Ko bo prišla kakšna prava ponudba, bomo videli, a pri Sixt Primorski se dobro počutim, delamo zelo dobro in treniramo, zato nisem razmišljal o drugih klubih. Letos bom verjetno dobil tudi nekaj več priložnosti, če si bom to prislužil na treningih in tekmah. Mislim, da nas čaka dobra sezona. Cilji so visoki, ekipo imamo dobro, upam, da bomo čim več osvojili. Mislim, da smo na ravni Petrol Olimpije in Krke ter da jim bomo konkurenčni."

Gregor Glas | Avtor: twitter Sixt Primorska twitter Sixt Primorska

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.