Šport > Košarka
486 ogledov

Preminil eden največjih vseh časov, navdih za logotip lige NBA

Jerry West Twitter
V 87. letu starosti nas je zapustil legendarni Jerry West, čigar silhueta še danes krasi logotip lige NBA.

Iz ZDA prihajajo tragične novice o smrti enega najbolj prepoznavnih košarkarjev vseh časov, legendarnega Jerryja Westa, ki s svojo silhueto še danes krasi logotip lige NBA. Legendarni NBA košarkar in funkcionar je preminil v 87. letu starosti.

"Gospod logo" je celotno košarkarsko kariero preživel pri Los Angeles Lakers, za katere je igral 14 sezon, tekom katerih je bil kar desetkrat uvrščen v prvo in dvakrat v drugo peterko lige. Prav tako je vsako izmed 14 sezon nastopil na tekmi zvezd ter bil leta 1972 izbran za MVP-ja All-Star tekme. Iste sezone je osvojil tudi svoj edini šampionski prstan v vlogi igralca.

West še danes drži rekord najvišjega povprečja točk ene serije končnice s 46,3 točkami na tekmo. Kljub temu, da so izbor v najboljše obrambne peterke uvedli šele, ko je štel že 32 let, je bil kar štirikrat uvrščen v najboljšo obrambno peterko lige in enkrat drugo. Leta 1970 je bil najboljši strelec lige in dve leti kasneje najboljši asistent. Med upokojenimi košarkarji imajo samo trije košarkarji (Michael Jordan, Elgin Baylor in Wilt Chamberlain) višje povprečje točk na tekmo od njegovih 27, medtem ko ima v končnici višje povprečje od njegovih 29,1 točk na tekmo le Jordan.

Čeprav je nastopil v kar devetih finalih lige NBA, je osvojil le en šampionski prstan, a je edini košarkar v zgodovini, ki je bil izbran za MVP-ja finalne serije (leta 1969), čeprav je njegova ekipa izgubila. Še vedno je na prvem mestu lige NBA po doseženih točkah v finalu. Teh je zbral 1679. LeBron James jih je dosegel 117 manj. West je 31-krat presegel 30 točk na finalnih tekmah, kar je prav tako rekord. Leta 1980 je bil sprejet v hišo slavnih, ob 35., 50. in 75. obletnici lige pa je bil vsakič izbran med najboljše igralce v zgodovini lige. Leta 1960 se je kot so-kapetan dokopal tudi do olimpijske zlate medalje.

Po končani aktivni karieri je kot trener prevzel vodenje svojih Lakers, katere je vodil tri leta, preden je naslednja tri leta opravljal vlogo vodje skavtov. Pred začetkom sezone 1982-83 je postal generalni menedžer ekipe in pod njegovim vodstvom so Lakers osvojili šest šampionskih prstanov.

Leta 2002 je prvič zapustil svoje ljubljene Lakers ter postal generalni menedžer Memphis Grizzlies, katere je vodil do leta 2007. Med leti 2011 in 2017 je kot eden izmed svetovalcev v upravnem odboru in manjšinjski lastnik ustvaril dinastijo Golden State Warriors ter z njo osvojil še dva izmed svojih devetih šampionskih prstanov. Med leti 2017 in 2024 je nekoliko manj uspešno enako vlogo opravljal še pri Los Angeles Clippers.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice