Šport > Košarka
24086 ogledov

NBA za Dončića naredila posebno izjemo

Luka Dončić Dončić bi lahko v torek odigral zadnjo tekmo v dresu Reala.
Luka Dončić je s svojo igro prepričal tudi največjega evropskega košarkarja vseh časov.

Slovenski košarkar Luka Dončić je po zmagi v finalu Evrolige še naprej glavna tema pogovora v ZDA, kjer o njem z izbranimi besedami govorijo tudi naslavnejši zvezdniki tega športa. 

Devetnajsletnik, ki je evroligaško sezono sklenil z lovoriko za najkoristnejšega igralca lige (MVP) in drugim zaporednim priznanjem za vzajajočo zvezdo evropske košarke, je s svojimi veščinami prepričal tudi največjega evropskega igralca vseh časov Dirka Nowitzkega.

"Dončić ima vse košarkarske veščine, ki jih potrebuje. Spreten je pri metih s pol razdalje. Zna metati iz skoka. Zna se umakniti korak nazaj in zadeti. Spreten je z žogo. Zna igrati pick 'n' roll, zato mu bo NBA zelo ustrezala, saj smo postali pick 'n' roll liga. Mislim, da mu bo šlo zelo dobro," je v radijski oddaji The Ben & Skin Show povedal nemški košarkar.

dirk nowitzki | Avtor: EPA EPA

Nowitzki se je v ligi NBA, kateri se je pridružil leta 1998, uveljavil kot eden najboljših krilnih centrov vseh časov. Leta 2011 je z Dallas Mavericks, za katere igra že dve desetletji, osvojil naslov prvaka in postal MVP finala.

V sezoni 2007 je bil izbran za najkoristnejšega igralca lige (MVP). Nastopil je 13 All-Star tekmah in je član slovitega kluba 50-40-90. V to kategorijo spadajo košarkarji, ki so v eni sezoni zabeležili vsaj 50-odstotni met iz igre, 40-odstotni met za tri točke in 90-odstotni met izza črte za proste mete. Nemec je v karieri dosegel 31.187 točk, kar ga uvršča na visoko šesto mesto večne lestvice.

Nowitzki se je o Dončićevih kvalitetah prepričal z ogledom vhuncev Final Foura, ki so bili objavljeni na uradnem (!) Twitter profilu severnoameriške lige. "Za 19-letnika je zelo iznajdljiv. Že zdaj igra dobro po celem igrišču," je dejal veteran, ki meni, da bo 203 centimetre visoki Dončić igral na položaju organizatorja igre.

"Če bo igral na enki (organizator igre, op. a.), bo to fizično kar velik izziv. Dovolj je visok, da bi igral na dvojki (branilec, op. a.), še posebej zdaj, ko so vsi manjši. Verjamem, da bo dober," je sklenil Nowitzki.

NBA je med evroligaškim zaključnim turnirjem na uradnem Twitter profilu objavila vrhunce Luke Dončića in njegov interjvu.

Pred tem se še nikoli ni zgodilo, da bi najmočnejša liga na svetu objavila vrhunce košarkarja, ki ni član lige NBA, a je za Slovenca naredila izjemo.

Objava zaradi avtorskih pravic na žalost ni več na voljo.

Komentarjev 3
  • janez12 22:47 24.maj 2018.

    Kar zadeva NBA je bil Nowitzky uspešnejši!!!! Drugače pa je edino Kinđe bil olimpijski, svetovni in evropski prvak ter je hkrati osvojil še ligo prvakov.

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 10:55 24.maj 2018.

    Vsi kovači v zvezde od vseh cajtngov,mislim,da s tole evforijo okol Luka delajo njemu slabo uslugo,saj je konc koncev še otročiček?

  • Žurnalček 10:39 24.maj 2018.

    Kaj si dovolite !!! Kakšne cepce imate v uredništvu ? Najboljši in najtrofejneši evropski in SVETOVNI košarkaš je TONI KUKOČ ebo vas glupe !