Šport > Košarka
43186 ogledov

Ima Luka super vid? Poglejte posnetek

Youtube
Američani končnico lige NBA spremljajo veliko bolj podrobno kor redni del lige. Eden tistih, ki je zadnja dva meseca pod drobnogled vzel Dallas Mavericks in Luko Dončića, je analitik in nekdanji košarkar Tim Legler. Na primeru iz 3. tekme končnice je izpostavil eno od močnih orožij Luke Dončića.

Američani stavijo na hitrost in moč, a zadnja leta spoznavajo, da so za NBA košarko danes še bolj pomembni temelji, to je premikanje nog in predvsem košarkarska inteligenca, predvidevanje igre, podaje in poteze, ki jih nasprotnik ne pričakuje.
Med najboljšimi tremi ali celo petimi košarkarji zato na lestvicah ni Američanov, pač pa sta tam redno Nikola Jokić in Luka Dončić, ki veljata za ena od najbolj inteligentnih košarkarjev. Eden tistih, ki od zimske prenove ekipe Dallas Mavericks opozarja na to, da ima Luka Dončić zdaj končno prave soigralce, ki uresničujejo njegove nepredvidljive poteze, je nekdanji košarkar, zdaj pa analitik in odlični poznavalec lige NBA Tim Legler.

V 3. tekmi končnice prvega kroga, ki so jo Dallas Maverick dobili proti Los Angeles Clippersom, tokrat ni opozoril na gibanje nog, ampak na vid, ki ga uporablja Luka Dončić. To je utemeljil v videoanalizi, kjer na posnetku Dončić s "pogledom zamrzne nasprotne košarkarje". "To Luka počne stalno," pravi Legler in razloži na primeru, ko Dončić stoji izza črte za tri točke, ko ga pokriva veliko višji center Clippersov Hrvat Ivica Zubac. "Luka je tako pameten. Vse, kar počne, ima svoj namen. Najprej dvigne žogo nad glavo, zato roke dvigne tudi Zubac. Nato jih spusti, saj ve, da bo to storil tudi Zubac. S tem je centru Livelyju kupil čas, da se je pomaknil proti obroču, kjer ga je pokril manjši Harden. Dončić je pri tem z očmi ves čas gledal proti soigralcu, ki je stal na mestu za tri točke v kotu. S tem je zamrznil Jamesa Hardna, ki je pokrival Livelyja, hkrati pa je moral Harden opazovati še, ali bo šla žoga do strelca v kotu. Dončić je nato v točno pravem trenutku, v situaciji, ki je na prvi pogled nemogoča, podal žogo pod koš, kjer je Lively zaključil z lahkim košem." Potezo je vredno pogledati v videu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • dare326 07:49 28.april 2024.

    Nikola Jokić in Luka Dončić veljata za ena od najbolj inteligentnih košarkarjev... Znano je, da imajo BLM povprečni IQ nižji od belcev, zato ni težko biti bolj inteligenten, ko se meriš z njimi. BLM manjko nadomeščajo z mišično močjo in ...prikaži več hitrostjo. James Harden fizično ni tak kot ostali, je pa zato po IQ enakovreden belcem. To ni rasizem pač pa dejstvo. V Afriki sem bil že mnogokrat in vem za kaj gre.