Šport > Košarka
13879 ogledov

Dončić na tekmo All-Star z novo čarobno predstavo, za las ob rekord

Luka Dončić Profimedia
Mavericks so v zadnji četrtini skoraj zapravili visoko vodstvo. Na koncu so Pelikane vseeno premagali s 125:118. Luka je prišel do drugega najboljšega strelskega učinka v karieri.

Dallas se je po zmagi nad Miamijem, ki je s porazom proti Luki Dončiću in kolegom izgubil prvo mesto na Vzhodu, odpravil k na papirju lažjemu tekmecu. Mavericks so se na zadnji tekmi pred All-Star vikendom pomerili z New Orleans Pelicans, ki so v tekmo vstopili z razmerjem 23-35 med zmagami in porazi. Četa Jasona Kidda je pred dvobojem z 11. ekipo Zahoda zabeležila 34 uspešnih in 24 neuspešnih dvobojev.

Luka je dosegel šest od prvih osmih točk Dallasa, ki pa si v uvodnih minutah ni uspel priigrati višje prednosti, čeprav je vodil od prve minute dalje. Pri domačih je bil razpoložen Litovec Jonas Valančiunas, ki je v prvi polovici četrtine zbral 8 točk in štiri skoke ter tako ohranjal Pelikane v igri. Po šestih minutah je bil sicer pri osmih točkah tudi Slovenec, ki je s prostima metoma poskrbel za 21:14.

Luka Dončić "Ni prepovedano" Šport Soigralec si privošči Dončića zaradi olimpijskih iger

Litovski center je odgovoril s košem, a je po Dončićevi prvi asistenci trojko zadel Jalen Brunson, v naslednjem napadu Dallasa pa je Valančiunas dobil svojo drugo osebno napako in odšel na klop. Njegovo odsotnost so gostje znali izkoristiti, po uspešnem metu Dončića za tri točke je bilo že +9, slovenski zvezdnik pa je nato ob prodoru izsilil prekršek in s prostima metoma poskrbel za 30:19. 

Vsi trije naslednji napadi Dallasa so se končali s trojkami, Luka je zadel še enkrat, prva uspešna meta izza črte pa sta vpisala še Maxi Kleber in Dorian Finney-Smith.

Na enak način se je četrtina tudi zaključila, ob zvoku sirene je Dončić zadel trojko z velike oddaljenosti od koša. Mavericks so v prvi četrtini, ki se je končala s 45:27, za tri točke metali 9/12, Luka 4/5. Zbral je 19 točk, pet skokov, štiri asistence in blokado.

Prvo polovico druge četrtine je slovenski zvezdnik presedel. Po trojki Davisa Bertansa, z njo se je začelo drugih 12 minut, je razlika narastla na 21 točk, enako je bilo po dveh minutah igre, ko je atraktivno zabil Kleber. A sledil je delni izid 11:2 domačih, ki so se tako približali na 42:54.

Luka se je na parket vrnil za zadnjih pet minut in pol prvega polčasa. Takoj je zbral šesto ulovljeno žogo pod svojim obročem, nato pa na drugi strani igrišča zadel še svoj peti met za tri točke. Z njim je ekipo iz Teksasa popeljal do 61:45.

A kasneje se je gostom povsem ustavilo v napadu, gostitelji so se pred zadnjo minuto tako približali na sprejemljivih osem točk zaostanka, na cedilu pa jih je nato pustila disciplina v obrambi. Po nespametnih prekrških sta po dva prosta meta zadela Kleber in Brunson, Dončić pa je dodal še enega zaradi tehnične napake, ki jo je dobil trener Willie Green. 

Ljubljančan je nato s košem iz igre zaključil delni izid 7:0, na drugi strani pa je za rezultat polčasa pri 58:71 poskrbel zvezdnik C. J. McCollum, ki se je pred dnevi iz Portlanda preselil v New Orleans. Dončić je na glavni odmor krenil s 25. točkami, sedmimi skoki in petimi podajami.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Po treh minutah in pol tretje četrtine se je New Orleans po zaslugi McColluma znova približal na -8, vendar je Luka odgovoril s košem od table, pri tem je zahteval še prekršek, a ga ni dobil, nato pa je bil polovično uspešen s črte prostih metov. Prišel je že do svoje 30. točke na tekmi.

Niz Slovenca se je nadaljeval, po njegovem novem košu se je na semaforju izpisalo 80:69, zaustavila ga ni niti minuta odmora, ki so jo zahtevali domači. Po njej je Dončić podal za zabijanje Kleberja, sledilo pa je še pet njegovih točk. Ko je zadel Spencer Dinwiddie, je Dallas znova vodil za 16 točk. Ostale so še štiri minute tretje četrtine.

Gostitelji niso vrgli puške v koruzo, po uspešnih akcijah Brandona Ingrama je bilo dve minuti kasneje 80:91, vendar sta v naslednjih 30 sekundah trojki zadela Finney-Smith (4/4) in Kleber (2/3). Tudi Luka ni popuščal, po njegovem košu in dodatnem prostem metu je bilo znova +20, do konca četrtine pa je dodal še trojko in zabijanje za 105:81. Pred zadnjimi ducat minutami je imel na svojem računu že 45 točk, 11 skokov in 8 podaj. Odigral je 29 minut in pol.

Začuda je bil na parketu tudi na začetku zadnje četrtine, odigral je še dve minuti. Dosegel je dve točki in vknjižil dve ulovljeni žogi. Na klop je sedel pri izidu 110:86.

Takoj zatem se je prednost gostov začela hitro topiti, malce pred polovico četrtine pa je Kidd zahteval posvet na klopi. Zasedba iz Teksasa je vseeno še vodila za 15 točk. Po minuti odmora se je moral na parket vrniti tudi slovenski zvezdnik. A ni pomagalo, štiri minute in pol pred zadnjim piskom sirene so se domači približali na 111:118. Kidd je znova zahteval prekinitev, da bi se pogovoril s svojimi igralci.

Kleber je po podaji Dončića ostal povsem sam pri metu za tri točke, vendar je bil nenatančen, Ingram pa je svoje moštvo približal na -5. Dallasu je že pošteno tekla voda v grlo, ko je Luka popeljal žogo pod koš in zadel, v obrambi pa se je nato izkazal Finney-Smith z ukradeno žogo, sledil je protinapad in koš istega igralca za 122:113.

V zadnji minuti je Luka izgubil žogo, sledil je lahek koš McColluma za 118:122. Ostalo je še 37 sekund. Brunson je zadel dva prosta meta, Pelicans so vzeli minuto odmora.

Trinajst sekund pred koncem je Dončić po zgrešenem metu domačih pograbil žogo, nad njim je bil takoj storjen prekršek. Imel je priložnost, da bi še drugič v NBA karieri dosegel mejo 50 točk, vendar je zgrešil oba prosta meta. Če bi ju zadel, bi izenačil osebni strelski rekord (51).

New Orleans je krenil v nov napad, a izgubil žogo, Kleber pa je s črte prostih metov s polovičnim izkupičkom poskrbel za končnih 125:118.

Luka je z metom 17/35 (7/14 trojke, 8/12 prosti meti) prišel do 49 točk. K temu je dodal še 15 skokov, 8 asistenc in blokado. Brunson je zbral 23 točk, Kleber 20. Pri New Orleansu je McColum dosegel 38 točk, 18 Jaxson Hayes, Valančiunas pa 16 ob 18 ulovljenih žogah.

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice