Šport > Košarka
5997 ogledov

Zaradi Dončića se je vse obrnilo na glavo

Luka Dončić Paul George Reševalni pas/Twitter
V Dallasu imajo velike načrte za prihajajočo sezono.

Luka Dončić je v svoji prvi sezoni v ligi NBA presegel pričakovanja Dallas Mavericks, vendar je moštvo kljub temu še tretjič obstalo na pragu končnice. Telički so redni del sklenili s 33. zmagami (33-49) in tako popravili izkupiček iz lanske sezone (24-58), a na lestvici zahodne konference vseeno osvojili skromno 14. mesto.

Zanimivo je, kako blizu so bili v napovedi strokovnjaki medijske hiše ESPN, ki so pred začetkom sezone Dallasu pripisali mesto višje.

Teksaško moštvo je v zadnjih treh sezonah zabeležilo le 90 zmag in kar 156 porazov, z menjavo generacije pa se v prihajajočih letih nadejajo velikih sprememb. Moštvo se bo gradilo okoli Dončića, lastnik Marc Cuban pa si največ obeta od naveze z latvijskim zvezdnikom Kristapsom Porzingisom.

Nekdanj košarkar New York Knicks postal najodmevnejša selitev zimskega prestopnega roka, Cuban pa je ob podpisu pogodbe dejal, da si tako Dončića kot Porzingisa želi v Dallasu zadržati naslednji dve desetletji. 23-letni Latvijec se v dresu Dallasa letos ni pojavil na parketu, saj je po navodilu zdravnikov raje nadaljeval z rehabilitacijo po operaciji levega kolena.

Z Dončićem se je vse spremenilo

Udarna naveza Dončić/Porzingis naj bi Dallas potegnila iz krize in ga popeljala na pota stare slave. Mavericksi so dvakratni finalisti (2006, 2011) in nekdanji prvaki lige NBA (2011). Rešitelja franšize so nepričakovano hitro našli v Dončiću, ki je bika takoj zgrabil za roge. Le redki so si namreč upali predstavljati, da bo 20-letnik že v prvi sezoni postal ključni košarkar moštva.

Slovenec je zelo pohitril proces obnove ekipe, saj Dallas že dolgo ni imel tako dobrega pogajalskega izhodišča za pogajanje z najboljšimi košarkarji v ligi.

"Pred nami je zelo zanimivo in oportunistično poletje. Smo v položaju, ko lahko povzročimo veliko hrupa. Jezdimo val Dončića in Porzingisa, ki ju želimo obdati s pravimi soigralci," je povedal predsednik moštva in direktor košarkarskih operacij Donnie Nelson.

"Prihaja najpomembnejše izvensezonsko obdobje v Cubanovi 19-letni zgodovini," ocenjujejo pri spletnem portalu Sportsday.dallasnews.com.

Pogajanja za prestope se v NBA začenjo 1. julija, prioriteta Dallasa v prihajajočem poletju pa bo zvezdnik Charlotte Hornets Kemba Walker, ki bo po pisanju časnika Charlotte Observer skoraj zagotovo zapustil moštvo v lasti sloviteva Michaela Jordana. Dallas bo po navedbah Thesmokingcuban.com naredil vse, da Walkerja zvabi s Teksas, jeziček na tehtnici pa naj bi bila prav Dončić.

Ameriški organizator igre je pripravljen sprejeti nov izziv, potem ko je v osmih sezonah v Severni Karolini le dvakrat dobil priložnost v končnici. "Trenutno nimam nobenih občutkov. Ne vem," je pred dnevi povedal na temo svoje prihodnosti. "Ne vem, kaj pričakovati. V meni se nabirajo različna čustva. Nisem prepričan," je dodal.

kemba walker | Avtor: Epa Epa

Če bi Walker združil moči z Dončićem in Porzingisom, bi Dallas postal resen kandidat za končnico. "Veliki trije bi bila smrtonosna kombinacija za Mavse," so vse glasnejše špekulacije pospremili pri Mavs Nation . "Rad bi igral za konkurenčno ekipo in se uvrstil v končnico. To bo vplivalo na mojo odločitev," je povedal Walker.

Ob trenutni podobi Dallas Mavericks in z njegovo pomočjo bi bile te želje vsekakor uresničljive.

Dolgčas jim ne bo

Pred Dallasom je zelo pestro poletje, v katerem naj bi igralski kader okrepili od tri do pet igralcev. O izboru na NBA draftu bo odločala loterija, vendar se mora Dallasu nasmehniti sreča. Če mu žreb ne bo namenil enega od prvih štirih izborov, bo moral t.i. "pick" prepustiti Atlanti Hawks na podlagi lanskega dogovora o menjavi Dončića in Traeja Younga. 

Dallas bo imel kar nekaj finančnega manevrskega prostora (30 do 38 milijonov), zato se zna zgoditi, da bo moštvo okrepilo še kakšno zveneče ime. Omenja se celo Kawhija Leonarda, Tobiasa Harrisa ali Khrisa Middletona, a za zdaj ni nič uradnega.

Na radarju je tudi srbski center Nikola Vučević ,od leta 2012, član Orlando Magic. V letošnji sezoni je v povprečju dosegal 12,0 skokov na tekmo, kar je njegov najvišji izkupiček v karieri. Srb bi lahko Porzingisu pomagal pod obročema, kjer je v moštvu po odhodu DeAndreja Jordana zazevala velika praznina. Posledično je bil najboljši skakalec moštva Dončić s 7,8 skoka na tekmo.

Za pogajanja z Dallasom bo poleti na razpolago kar sedem udeležencev All-Star tekme.

Charlotte Observe možnosti, da bi Kemba Walker ostal pri Charlotte Hornets, ocenjuje na 30 odstotkov.

Komentarjev 2
  • janez056 22:24 20.april 2019.

    Protestiram proti uporabi hrvatizma "pohitriti/ishitriti"- že drugič danes v različnih medijih, bljak...slovenci govorimo "pospešiti, torej ne: "Slovenec je zelo pohitril proces obnove ekipe, saj Dallas že dolgo ni imel tako dobrega pogajalskega izhodišča za pogajanje z najboljšimi košarkarji v ligi." ...prikaži več Luka je pospešil ta proces! Več na: https://www.zurnal24.si/sport/kosarka/dallas-zaradi-doncica-v-edinstvenem-polozaju-326848 - www.zurnal24.si