Šport > Kolesarstvo
2116 ogledov

Grd padec Van Aerta, zvezdnika odpeljali z rešilcem

Wout van Aert padec PrtSc Wout van Aert po padcu.
Nesreča se je zgodila le nekaj dni pred enim od njegovih glavnih ciljev sezone.

Kolesarsko dirko skozi Flandrijo je zaznamoval grd padec okoli 67 km pred koncem preizkušnje. Huje jo je skupil belgijski as Wout van Aert (Visma-Lease a Bike), ki so ga morali odpeljati z reševalnim vozilom. Za posledicami nedeljskega padca na Gent-Wevelgemu pa je že pred tem odstopil tudi Van Aertov moštveni kolega, Slovenec Jan Tratnik.

Tratnik je na dirki zdržal nekaj več kot 80 km, preden je sestopil s kolesa in končal preizkušnjo skozi Flandrijo. Po pisanju belgijske Sporze 34-letnika iz Idrije muči koleno, poškodbo pa je utrpel na nedeljski dirki Gent-Wevelgem, na kateri je prav tako odstopil. Za zdaj ni jasno, ali bo lahko zmagovalec letošnje klasike Omloop Het Nieuwsblad nastopil na dirki po Flandriji. Ta velja za enega glavnih ciljev njegove ekipe in prvega zvezdnika za klasike v moštvu Van Aerta.

Toda 29-letnika skoraj zagotovo ne bo na startu nedeljskega spomenika po Flandriji, saj je bil udeležen v množičnem padcu okoli 67 km pred ciljem. Po padcu se ni pobral s cestišča, na telesu pa je imel številne odrgnine. Njegova ekipa Visma Lease a Bike je sporočila, da si je sedmi kolesar s svetovne računalniške lestvice zlomil ključnico in več reber, tako da bo zagotovo izpustil dirke po Flandriji, Paris-Roubaix in Amstel Gold.

Ob Van Aertu je padel tudi zmagovalec Gent-Wevelgema, Danec Mads Pedersen (Lidl-Trek), ki pa je lahko nadaljeval, odstopili pa so še nekateri izmed favoritov današnje preizkušnje, Eritrejec Biniam Girmay (Intermarche-Wanty), Belgijec Jasper Stuyven (Lidl-Trek) in Francoz Arnaud Demare (Arkea-B&B Hotels).

Na dirki sicer nastopata še dva Slovenca, Luka Mezgec (Jayco-AlUla) in Matevž Govekar (Bahrain-Victorious). Obema se bo za dirko po Flandriji v nedeljo pridružil tudi Matej Mohorič (Bahrain-Victorious), medtem ko je Tratnikov nastop po dveh odstopih vprašljiv.

"Takoj sem vedel ..."

Današnjo dirko je dobil ameriški kolesar Matteo Jorgenson (Visma-Lease a Bike). Za Jorgensona je to četrta zmaga v karieri, letos pa je presenetil s slavjem na prestižni večdnevni dirki Pariz-Nica in dokazal svojo raznolikost na kolesu. Ciljno črto je 24-letnik iz Boiseja v ZDA prečkal 29 sekund pred Norvežanom Jonasom Abrahamsenom (Uno-X Mobility) in Švicarjem Stefanom Küngom (Groupama-FDJ).

"Bil sem na Van Aertovem kolesu, šlo je za dirkaški incident, ko smo se pripravljali na odločilni del dirke. Naša ekipa in Lidl-Trek smo želeli biti v ospredju, prišlo je do stika, Van Aert pa je ob nekom padel. Padec je bil res grd in takoj sem vedel, da ne bo mogel nadaljevati," je po koncu organizatorjem dirke o padcu dejal kasnejši zmagovalec.

Dirka skozi Flandrijo je sicer zadnja pripravljalna klasika svetovne serije pred nedeljsko dirko po Flandriji, vrhuncem belgijske sezone enodnevnih klasik. Na njej lanske zmage ne bo branil slovenski as Tadej Pogačar (UAE Team Emirates), ki se na Sierra Nevadi pripravlja na spomenik Liege-Bastogne-Liege ter dirko po Italiji.

Roeselare - Waregem (188,6 km), izidi:

1. Matteo Jorgenson (ZDA/Visma-Lease a Bike)      4:10:43
2. Jonas Abrahamsen (Nor/Uno-X Mobility)           + 0:29
3. Stefan Küng (Švi/Groupama-FDJ)                isti čas
4. Tiesj Benoot (Bel/Visma-Lease a Bike)
5. Dries De Bondt (Bel/Decathlon AG2R La Mondiale)
6. Joshua Tarling (VBr/Ineos Grenadiers)             0:44
7. Jonathan Milan (Ita/Lidl-Trek)                    1:47
8. Michael Valgren (Dan/EF Education-EasyPost)   isti čas
9. Mathias Norsgaard (Dan/Movistar)
10. Thomas Gachignard (Fra/TotalEnergies)
...
43. Luka Mezgec (Slo/Jayco-AlUla)                    3:48
67. Matevž Govekar (Slo/Bahrain-Victorious)      isti čas
...

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice