Šport > Kolesarstvo
4832 ogledov

Velik korak Pogija k skupni zmagi, Vingegaard zaostal za dobro minuto

Tadej Pogačar Profimedia
Petnajsta etapa dirke po Franciji je spet pripadla Pogačarju. Ta je znatno povišal naskok pred Vingegaardom.

Tadej Pogačar je napadel v zaključku 14. etape in Jonasu Vingegaardu, ki se je v skupnem seštevku zavihtel pred Remca Evenepoela, odvzel dodatnih 43 sekund, Dančev zaostanek se je povečal na minuto in 57 sekund. Pričakovalo se je, da bodo pri ekipi Visma - Lease a bike skušali odgovoriti že v drugi pirenejski etapi, saj sedem etap pred koncem počasi zmanjkuje priložnosti za napad na rumeno majico.

Petnajsta etapa je bila že na papirju zelo zahtevna, še dodatne težave pa so kolesarjem povzročile temperature, živo srebro se je povzpelo čez 29 stopinj Celzija. Že sam začetek etape je  bil brutalen, takoj po startu je sledil namreč vzpon na sloviti Peyresourde (vzpon 1. kategorije, dolžina 6,9 km / povprečni naklon 7,8 %).

Nato sta v prvi tretjini etape sledila še prelaza Mente (1. kategorija, 9,3 km/9,1 %) in Portet-d'Aspet (1. kategorija, 4,3 km/9,6 %), preden je bilo na vrsti nekaj mirnejših kilometrov do zadnje tretjine etape. V zadnjem delu so se kolesarji najprej povzpeli na prelaz Agnes (1. kategorija, 10 km/8,2 %), takoj zatem še na nekategoriziran vzpon Port de Lers (4,4 km, 5 %), za konec pa sledi še zloglasni Plateau de Beille (izven kategorije, 15,8 km/7,9 %).

Kolesarji bodo v 197,7 km dolgi etapi morali premagati skoraj 5.000 višinskih metrov, v dveh dneh torej kar 9.000.

Tour | Avtor: Profimedia Profimedia

V živo:

  • Kmalu po začetku etape se je odlepila skupina nekaj več kot 20 kolesarjev. Ti si v nadaljevanju niso prikolesarili večje prednosti, na vrhu vzpona na Portet-d'Aspet so imeli ubežniki le nekaj več kot minuto prednosti. Tempo v glavnini so navijali pri Vismi, saj so etapo želeli narediti čim težjo za konkurente Jonasa Vingegaarda. To je napovedovalo, da bo Danec najverjetneje poskušal napasti Pogačarja v zadnjem delu preizkušnje.
     
  • 70 km do cilja: Vzpon na Col d'Agnes je skupaj začelo le še sedem ubežnikov, nato pa so se odlepili Jai Hindley (Red Bull - BORA - hansgrohe), Enric Mas (Movistar) in Laurens De Plus (Ineos Grenadiers). 
     
  • 63 km do cilja: Glavnina se je povsem razredčila, dokaj hitro so zaostajali tudi Vingegaardovi pomočniki, med njimi tudi Jan Tratnik. Pri UAE je zaostal Pavel Sivakov. Zaostanek najboljših, skupaj je bilo le še 15 kolesarjev, je znašal tri minute in 35 sekund. Do vrha klanca so bili še štirje kilometri.
     
  • 59 km do cilja: Richard Carapaz (EF Education-EasyPost) je pred vrhom ujel trojico, skupaj so kasneje začeli s spustom. Glavnina je prišla na tri minute zaostanka.
  • 50 km do cilja: Ob Vingegaardu sta kolesarila Matteo Jorgenson in Wilco Kelderman, ki je opravljal delo na čelu skupine z rumeno majico, Pogačar je lahko računal še na trojico pomočnikov, ki so jo tvorili Adam Yates, Marc Soler in Joao Almeida. Tobias Johannessen (Uno-X Mobility) je medtem na čelu uspel ujeti četverico ubežnikov. Razlika do glavnine se je spustila na dobri dve minuti in pol.
     
  • 27 km do cilja: V skupini rumene majice so si vzeli nekaj časa za okrepčila pred zadnjimi napori, spustili so tempo, naskok ubežnikov se je povečal na 2:50.
     
  • 20 km do cilja: Jorgenson je imel težave s kolesom, počakal je na spremljevalno vozilo svojega moštva in ga zamenjal. Američan je nato potreboval do bre tri kilometre, da se he znova priključil ostanku glavnine. To mu je uspelo tuk pred začetkom vzpona na Plateau de Beille.
     
  • 15 km do cilja: Ubežniki so na zadnji klanec vstopili s prednostjo 2:35. Kelderman je takoj na začetku vzpona 'odvil' stran, njegovo delo je prevzel Jorgenson. Na kolo se mu je prilepil Vingeggard, temu pa Pogačar.
     
  • 12 km do cilja: V ospredju so se ubežniki poskušali otresti drug drugega s spremembami ritma, a so vsi ostajali skupaj. V ozadju se je bližala osmerica kolesarjev, ki jih je vodil Jorgenson. Poleg Pogačarja in Vingegaarda so bili v skupini še Adam Yates, Evenepoel, Carlos Rodriguez, Santiago Buitrago in Mikel Landa.
     
  • 10,5 km do cilja: Jorgenson je odnehal, takoj, ko je ostal še brez zadnjega pomočnika, je skočil Vingegaard, a mu je Pogačar uspešno sledil. Dvojec je kmalu ujel ubežnike, kot zadnja sta dobrih devet kilometrov pred ciljem 'padla' Carapaz in Mas. Ekvadorec je za kratek čas uspel priključiti, nato je zaostal tudi on.
  • 8 km do cilja: Za Vingegaardom in Pogačarjem je osamljen kolesaril Evenepoel, ki je zaostajal 24 sekund.
     
  • 5 km do cilja: Pogačar je napadel Vingegaarda, ki je pred tem vseskozi vozil spredaj, Danec je zaostal.
  • 4 km do cilja: Slovenski as si je prikolesaril 18 sekund naskoka pred Vingegaardom, Evenepoel je zaostajal 1:36.
     
  • 2 km do cilja: Prednost Slovenca se je povečala na 39 sekund.
     
  • Cilj: Razlika je rastla vse do ciljne črte. Pogačar je ob prihodu v cilj visoko dvignil roke, Danec je zaostal minuto in osem sekund. Ob bonus sekundah je Danec izgubil 1:12. Evenepoel je zaostal za 2:51; Landa skoraj štiri minute, naslednja sza v cilj prišla Pogačarjeva moštvena kolega Almeida in Adam Yates.
     
    V slupnem seštevku ima Pogačar, ki je zabeležil svojo tretjo letošnjo in skupno 14. zmago na Touru, zdaj 3:09 prednosti pred Vingegaardom in 5:19 pred Evenepoelom. Sledi dan odmora.
Komentarjev 2
  • Avatar Pantani2
    Pantani2 06:09 15.julij 2024.

    Bravo Pogi, upam, da še v alpah stre bledoličnega šleparja!!!

  • ico8 21:39 14.julij 2024.

    Bravo, bravo, bravo!!! Enkratna predstava Slovenije v svetu!

Sorodne novice