Šport > Kolesarstvo
32779 ogledov

Pogačarjev nekdanji trener: "To je Tadejeva največja napaka ..."

Tadej Pogačar Profimedia
Marko Polanc je razkril, kaj mora Tadej Pogačar spremeniti, če želi še kdaj slaviti na dirki po Franciji.

Legendarni slovenski kolesarski trener Marko Polanc, ki je igral zelo pomembno vlogo tudi pri razvoju Tadeja Pogačarja, katerega je kot trener in športni direktor vodil pri ljubljanskem Rogu, je bil v soboto popoldne gost studia RTV Slovenija po končani 20. etapi dirke po Franciji. Vzdušje je bilo prešerno, saj je njegov varovanec slavil še drugo etapno zmago na letošnjem Touru, a vseeno se je vrhunski trener kolesarstva z dolgoletnimi izkušnjami na tem področju lotil tudi nekoliko manj priljubljene teme. Kaj Tadej počne narobe in zakaj je moral zadnji dve leti priznati premoč svojemu velikemu rivalu Jonasu Vingegaardu.

"Na vse skupaj gledam s trenerske plati. Lahko smo super zadovoljni, da je spet drugi, dobil je dva Toura, dvakrat je bil še drugi, to je vse super in prav. Vendar se moramo zavedati, da če bo hotel zmagovati, tako kot je prvi dve leti, bo moral stopiti korak nazaj in bolj s taktičnimi potezami uveljavljati svojo kvaliteto. To pomeni, da se ne bo preveč trošil, takrat ko to ni potrebno. Mora mogoče kdaj kakšno zmago prepustiti svojemu nasprotniku, da lahko potem udari takrat, ko bo to res potrebno," je temo Tadejeve (ne)zrelosti načel njegov nekdanji trener.

Marko Polanc | Avtor: Print Screen/RTV Slo Print Screen/RTV Slo

"To jaz vidim kot njegovo največjo napako. Lahko govorimo, da je še mlad, da ima svoj stil dirkanja, ampak ... Moral bo izbrati. Ali si želi biti atraktiven in bo še naprej poizkušal zmagati vsako možno etapo, ali pa se bo včasih malce potuhnil in šel v zavetrje ter počakal kakšen moment, da udari šele takrat, ko je res priložnost. Mora si vnaprej zastaviti cilj, da si recimo reče, katera etapa bo njegova," je Tadejevo veliko pomanjkljivost razkril nekdanji odlični kolesar, ki se je s kolesarstvom profesionalno ukvarjal med leti 1977 in 1993, ko je nastopal za kolesarski klub Sava iz Kranja ter jugoslovansko kolesarsko reprezentanco.

Marko Polanc se sicer s treniranjem kolesarjev ukvarja vse od leta 1993, ko je prevzel treniranje kategorije dečkov v KK Sava, leto kasneje pa člansko ekipo. Med letoma 1996 in 2003 je opravljal vlogo selektorja reprezentance U23 ter pomočnika selektorja slovenske reprezentance. Leta 2004 je prevzel vodenje mladinskih vrst v KK Sava, od 2005 do 2010 pa tudi mladinsko reprezentanco Slovenije. Leta 2011 je nato zamenjal klub in nadaljeval v ljubljanskem Rogu kot trener in športni direktor članske ekipe vse do leta 2018. Tu je tudi vodil kasnejšega dvakratnega zmagovalca dirke po Franciji Tadeja Pogačarja.

Skozi proces Polančevih treningov je v različnih selekcijah šlo tudi lepo število drugih vrhunskih tekmovalcev. Na samem začetku kolesarske kariere je dal tudi smernice pri treningih Primoža Rogliča, sicer pa je treniral slovenske kolesarske velikane, kot so Tadej Valjavec, Andrej Hauptman, Martin Čotar, Blaž Bogataj, Žiga Jerman, Luka Pibernik in tudi njegov sin ter dvakratni etapni zmagovalec Gira in nosilec rožnate majice Jan Polanc.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice