Šport > Kolesarstvo
2582 ogledov

Grd množični padec ob koncu prve etape, zmaga Belgijcu

Tim Merlier Profimedia
Merlier zmagovalec prve etape po ZAE.

Belgijec Tim Merlier (Soudal-Quick Step) je zmagovalec prve etape dirke svetovne serije po Združenih arabskih emiratih. Na trasi od Al Dafre do Live (141 km) je v sprintu glavnine ugnal Nizozemca Arvida de Kleijna (Tudor Pro) in Italijana Jakuba Mareczka (Corratec-Vini Fantini). Edini slovenski predstavnik Luka Mezgec je bil 82.

Mezgec (Jayco-AlUla) je na dirki po ZAE v službi sprinterskega kapetana Dylana Groenewegna, toda Nizozemec se v prvem sprintu ni posebej izkazal. Zasedel je 21. mesto. A sam zaključek etape je postegel z množičnim padcem, po prerivanju za boljše mesto v sprintu se je namreč na tleh znašla kopica kolesarjev, drugi pa so obtičali za padlimi.

Za 31-letnega Merliera je bila to 37. zmaga v karieri in tretja letos, potem ko je dobil še dve etapi po Savdski Arabiji oziroma AlUla Touru.

V skupnem seštevku ima upoštevajoč bonifikacije Merlier štiri sekunde naskoka pred de Kleijnom, tretji je eden od današnjih ubežnikov, Britanec Mark Stewart (Corratec-Vini Fantini), ki prav tako zaostaja štiri sekunde.

Odločitev o skupnem zmagovalcu bo predvidoma padla v tretji in zadnji etapi. Najprej kolesarje čaka vzpon na Džebel Džajs v tretji in nato še na Džebel Hafit v sedmi etapi.

Skupne zmage po ZAE letos ne brani Belgijec Remco Evenepoel. V petih izdajah te preizkušnje ima slovensko kolesarstvo tri zmage. Dvakrat je bil najboljši Tadej Pogačar (2021, 2022), enkrat pa Primož Roglič (2019).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice