Šport
5917 ogledov

Federer končno priznal: "Đokoviću nisem izkazal spoštovanja"

Federer Đoković Epa
Roger Federer je odkrito spregovoril o prvih vtisih o Novaku Đokoviću.

Nekdanji teniški maestro Roger Federer je v enem izmed izsekov iz prihajajočega dokumentarnega filma Federer: Twelve Final Days priznal, da Novak Đoković na začetku njunega rivalstva nanj ni naredil kakšnega posebnega vtisa.

Teniška zvezdnika sta bila skoraj dve desetletji vpeta v enega najbolj razburljivh športnih rivalstev vseh časov. Odigrala sta 50 medsebojnih dvobojev, s 27:23 pa vodi srbski tenisač, ki je dobil šest od zadnjih sedmih obračunov.

Prvič sta se pomerila daljnega leta 2006 v drugem krogu peščenega mastersa v Monte Carlu, zadnjič pa leta 2020 v polfinalu OP Avstralije.

Đoković je kot mladi tenisač veliko obetal, vendar si nihče ne bi upal napovedati, da bo po kariernih dosežkih presegel tako Federerja kot Rafaela Nadala.

Lindsey Vonn Močno razburila Šport Đokovićevi navijači nad Vonnovo, zadeva ušla izpod nadzora

Federer Đoković | Avtor: Epa Epa
"Prvič sva se pomerila (leta 2006, op. a.) v Monacu (Federer je zmagal s 6:3, 2:6, 6:3, op. a.). Ko sem odhajal z igrišča, sem si misli 'saj je kar dober'. Čeprav je bil okoli njega veliko pompa, sam nisem bil povsem prepričan. Mislim, da mu nisem izkazal spoštovanja, ki si ga je zaslužil, to pa zato, ker je bila njegova igra tehnično pomanjkljiva. Zdelo se mi je, da ima zelo ekstremen prijem na forehandu, njegov backhand pa niti približno ni bil tako tekoč kot dandanes. Ko je te zadeve spravil v red, je postal neverjetna pošast od igralca," je povedal nekdanji švicarski tenisač.

Federer in Đoković sta imela precej turbulenten odnos, ki so ga zaznamovali nekateri manjši incidenti. Prvi se je zgodil leta 2006, ko je Đoković zahteval zdravniški premor ob koncu njegovega maratonskega obračuna proti Švicarju Stanu Wawrinki v Davisovem pokalu. "Ne verjamem njegovim poškodbam. Resno mislim. To je smešno," je po dvoboju, ki ga je Đoković dobil po petih nizih, dejal Federer.

Napeto je bilo tudi leta 2008 med polfinalnim dvobojem v Monte Carlu, ko je Federer Đokovićevi loži, v kateri so med drugimi sedeli Srbovi starši, zabrusil: "Bodite tiho."

Le nekaj mesecev pozneje je Federer znova kritiziral Đokovića po predaji proti Andyju Roddicku v četrtfinalu OP Avstralije. "Ni bilo prvič, da je takole obupal. To je razočaranje. Če telesno nisi dovolj dobro pripravljen, pojdi domov," je komentiral Švicar.

Roger Federer Presenetil Šport Federer razkril, kaj počne v pokoju: "Če verjamete ali ne"

Đoković je o odnosu s Federerjem, ki se je po v kasnejšem obdobju njunega rivalstva vendarle otoplil, spregovoril na letošnjem OP Avstralije.

"Vem, da Fedrerju zagotovo ni bilo všeč, kako sem se obnašal na začetku kariere. Mislim, da sem mu šel na živce. Za druge težko rečem. Nisem bil ravno priljubljen med najboljšimi tenisači, ker se nisem bal na glas povedati, da želim postati najboljši na svetu. Imel sem samozvest, pa tudi igro, da to dokažem," je dejal Srb.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.