Šport
13 ogledov

Fak tik pod stopničkami!

Jakov Fak je prišel do 15. mesta. (Foto: Reuters)
1/9
Žurnal24 main
Jakov Fak je po osmem mestu na posamični tekmi na tokratnem sprintu dosegel četrto mesto! Zasluge gredo ekipi, pravi Jakov. Klemen Bauer je bil 14., zmagal je Emil Hegle Svendsen.

Član slovenske reprezentance Jakov Fak je na drugi biatlonski tekmi sezone zaostal vsega 3,6 sekunde za stopničkami. Sprint na 10 kilometrov je v Östersundu končal brez zgrešenega strela. Že na prvi tekmi za Slovenijo (v četrtek na 20 kilometrov) je Fak izboljaš svojo najboljšo uvrstitev s svetovnem pokalu – bil je osmi (pod hrvaško zastavo je bil najboljši 11.). Če so bili v četrtek trije Slovenci med 10, je tokrat Klemna Bauerja in Janeza Mariča pokopalo slabše streljanje. S po dvema zgrešenima tarčana sta končala na 14. oziroma 47. mestu. Vasja Rupnik ni bil v stiku za najboljšimi (59.).

V nedeljo bosta še zasledovalni tekmi v ženski in moški konkurenci. "Boril se bom za še boljšo uvrstitev. Če ne bom streljal dobro, ne bo priložnosti za stopničke. Če pa mi bo šlo na strelišču tako kot danes, potem se bom boril vse do konca, da se čim bolje uvrstim," je dejal naš novi junak Fak.

"Bil sem res blizu stopničk. Toda ne moreš vedeti, kako hiter je tekmovalec, ki starta za tabo. Ne dobiš pravih informacij. Tako so me od stopničk ločile tri sekunde, ampak sem kljub temu res zelo zadovoljen. Pohvalil bi serviserje in celotno ekipo, brez njih je nemogoče delati tako dobre rezultate. To je prava ekipa. Glede na moj položaj pred sezono in kako sem prišel v ekipo je to res še en dokaz več, da sem se pravilno odločil. S tako kakovostno ekipo lahko pokažem ves svoj potencial," je po tekmi povedal Fak, ki je presenečen nad tako uspešnim začetkom sezone: "Res nisem pričakoval takšnega začetka sezone. Upam, da bom, če se bo le dalo, nadaljeval v takšnem ritmu."

"Škoda, da nisem uspel vseh nabojev izstreliti v ritmu," je je nase jezil Bauer. "Pri tretjem sem se malo zaustavil in ga zgrešil. Sedmo in štirinajsto mesto sta še vedno dober dosežek, pričakujem pa, da se bo rezultatska krivulja spet obrnila nazaj proti sedmici. Pogoji za tekmovanje res niso najlažji, zato je skrivnost uspeha dobrega nastopa v čim boljši prilagoditvi na dane pogoje. Pri meni zelo veliko pomaga dobra psihološka priprava pred tekmo."

Drugič Svendsen
Še drugič letos je zmagal Norvežan Emil Hegle Svendsen, a tudi tokrat z veliko sreče. Če je njegov rojak Ole Einar Bjoerndalen na prvi tekmi grešil na zadnjem streljanju, pa je tokrat padel na zadnjem spustu pred ciljem in tako z zaostankom 3,9 sekunde končal na drugem mestu. Tretji je bil Francoz Martin Fourcade. Gre torej za povsem enak razplet kot na prvi tekmi. "Počutil sem se zelo močnega. Sneg je počasen, kar mi ustreza. Kar pa zadeva smolo Bjoerndalna. Žal mi je za pripetljaj, a to je prišlo prav meni. Po tekmi je bil zelo jezen, zato nisem govoril z njim," je po tekmi dejal 25-letni Svendsen.

Östersund, sprint, 10 km (M):

1. Emil Hegle Svendsen (Nor) 25:01,9 (1)
2. Ole Einar Bjoerndalen (Nor) +3,9 (0)
3. Martin Fourcade (Fra) +14,3 (0)
4. Jakov Fak (Slo) +17,9 (0)
5. Tarjei Boe (Nor) +22,6 (1)
6. Alexander Os (Nor) +28,0 (0)
...
14. Klemen Bauer (Slo) +1:21,6 (2)
47. Janez Marič (Slo) +2:22,9 (2)
59. Vasja Rupnik (Slo) +2:41,9 (2)

Biatlon, seštevek po drugi od 26 tekem (M):

1. Emil Hegle Svendsen (Nor) 120 točk
2. Ole Einar Bjoerndalen (Nor) 108
3. Martin Fourcade (Fra) 96
4. Tarjei Boe (Nor) 83
5. Jakov Fak (Slo) 77
6. Klemen Bauer (Slo) 65

...
23. Janez Marič (Slo) 32

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.