Šport > Euro 2024
2331 ogledov

Vse to čaka slovenske navijače v Stuttgartu!

Stuttgart navijaška cona Schlossplatz Profimedia Pogled na navijaško cono Schlossplatz.
Slovenska nogometna reprezentanca se bo v nedeljo v Stuttgartu pomerila z Dansko. Navijače čaka bogat spremljevalni program.

Nogometaši Slovenije se bodo na svoji uvodni tekmi Eura 2024 v nedeljo ob 18. uri v Stuttgartu udarili z izbrano vrsto Danske. MHPArena bo sprejela na tisoče slovenskih navijačev, v mestu pa bo bolj živahno kot ponavadi že od četrtka naprej.

V Stuttgartu so vzpostavljene štiri navijaške cone, vsaka ima drugačno vsebino. Gre za večje trge Schlossplatz, Marktplatz, Karlsplatz in Schillerplatz. Cone bodo ob dnevih, ko bodo na sporedu tekme evropskega prvenstva, odprte do polnoči, sicer pa do 23. ure.

Poleg navijaških con bodo na ulicah mesta različne aktivnosti v povezavi z evropskim prvenstvom, odprte bodo brezplačne razstave o nogometu, navijače bo spremljal velikanski osvetljeni lik nogometaša in še veliko drugih, manjših atrakcij.

Za tiste, ki bodo v času tekem oddaljeni od navijaških con, bo uporabna posebna aplikacija Fan Zone & Bar Finder, ki vam bo ob vpisu vaše lokacije posredovala najbližja mesta, kjer boste lahko gledali tekmo.

Najbolj obljuden bo verjetno Schlossplatz pred baročnim dvrocem Neues Schloss, kjer danes domujejo deželni in zvezni uradi. Tam si bo moč brezplačno, v primežu navijaškega vzdušja, na dveh velikih platnih (velikosti 144 oz. 63 kvadratnih metrov) ogledati tekme. Na voljo bo tudi nekaj športnih aktivnosti (nogomet na mivki, namizni nogomet, Teqball, e-šport), svoje stojnice bodo tam imeli sponzorji.

Stuttgart navijaška cona Schlossplatz | Avtor: Profimedia Profimedia

Ob vstopu bodo varnostniki pregledovali obiskovalce, ki bodo lahko vstopili s torbami do velikosti A4 in največ pollitrskimi plastenkami. Vstop bo mogoč tudi z otroškimi vozički. Kapaciteta cone je 30.000 navijačev. Ko se bo napolnila, bodo vanjo spuščali po sistemu "eden ven, drugi noter".

Otvoritev cone na Schlossplatzu bo v četrtek zvečer, ko bodo obiskovalce v svojih ritmih zavrteli Robin Schulz, Leony, Le Shuuk in Topic.

Ostale cone brez posebnih omejitev

V ostalih treh navijških conah ne bo varnostnih pregledov, prav tako nimajo omejene kapacitete, vanje pa lahko vnesete tudi večje torbe in plastenke. 

Na Marktplatzu bodo prevladovale otroške in športne aktivnosti. Tam je postavljeno nogometno igrišče, prostor za jogo, zunanji prostor za streljanje na gol, poligon z ovirami, pokrit Creator Studio, igralne konzole, mize za namizni nogomet, mini muzej, tam se bodo odvijala različna predavanja in delavnice.

Stuttgart navijaška cona Karlssplatz | Avtor: Profimedia Profimedia

Karlsplatz (zgoraj) bo posvečen kulturi, tam bodo uprizarjali gledališke predstave, tu bo prostor za ples in glasbo. Obiskovalcem bodo na voljo udobni sedeži za sprostitev, seveda pa ne bo manjkal nogometni pridih z igriščem za nogomet na mivki.

Schillerplatz bo posvečen kulinariki. Na voljo bodo lokalne švabske specialitete in zelo raznolika ponudba veganskih in vegetarijanskih jedi.

Precej več kot 10.000

Stuttgart navijaška cona | Avtor: Profimedia Profimedia

V MHPAreni je bilo slovenskim navijačem preko Nogometne zveze Slovenije, tako kot ostalim reprezentancam za njihova srečanja, dodeljeno 10.000 vstopnic. A še precej več Slovencev, ki so izviseli na žrebu, je do vstopnic prišlo na druge načine in v Stuttgartu bi lahko bilo celo 20.000 slovenskih navijačev. Vsekakor bo živelj s sončne strani Alp skoraj na vsakem koraku naletel na kakšnega rojaka.

Stuttgart bo sicer gostil pet tekem zaključnega turnirja. Poleg tekme Slovenija - Danska še obračune Nemčija - Madžarska (19. junij), Škotska - Madžarska (23. junij), Ukrajina - Belgija (26. junij) in še eno tekmo četrtfinala (5. julij).

Stuttgart, ki leži ob reki Neckar, je glavno mesto nemške zvezne dežele Baden-Würtemberg in ima okoli 600.00 stalnih prebivalcev, k širšemu mestnemu območju pa spadajo še Esslingen am Neckar, Ludwigsburg, Reutlingen, Tübingen, Heilbronn, Pforzheim in druga naselja. Na celotnem metropolitanskem območju živi okoli 2,7 milijona ljudi.

dezurni@styria-media.si

Sorodne novice