Šport > Euro 2024
405 ogledov

Dobra novica za Keka pred prvo tekmo na Euru

Slovenska nogometna reprezentanca Profimedia
Nogometna reprezentanca z glasbo in zdravim Stojanovićem na nov trening v Wuppertalu.

Četrtkov trening slovenske nogometne reprezentance v Wuppertalu pred evropskim prvenstvom se je začel v pozitivnih tonih. Igralci so iz avtobusa prišli ob zvokih glasbe, še pomembnejše pa je to, da je Petar Stojanović nared za prvo tekmo, ki bo v nedeljo v Stuttgartu z Dansko.

"Resda nisem bil pod vprašajem za odhod na EP, ampak bil sem poškodovan, imel določene težave, zaradi česar nisem vadil, tudi zadnje tekme proti Bolgariji nisem mogel igrati. Ampak vse to s ciljem, da bom pripravljen za prvo tekmo EP," je na druženju z novinarji v narodnostno pisanem Wuppertalu (ob Nemcih tam živi vsaj še 16 narodnosti), dejal Stojanović. Ta se je zahvalil reprezentančni zdravniški ekipi za vso pomoč.

"Nisem povsem mirno spal zaradi omenjenih težav, na vsakem treningu sem poskusil vaditi, pa ni šlo, ob poškodbi mišice obstaja veliko tveganje, tako da je bil potreben čas," je dodal.

Eden ključnih igralcev v ekipi Matjaža Keka in eden najboljših posameznikov v zadnjih kvalifikacijah ima za sabo pestro kariero, 28-letnik se s položaja bočnega branilca vse bolj seli v bolj napadalne vode in je neumoren na krilnem položaju, kar pogosto spravlja ob živce njegove "paznike".

Kljub bližini prvenstva pa sam pravi, da živčnosti še ne čuti. "Ni treme ali česar koli. Ko spremeniš državo, potrebuješ kakšen dan, da se privadiš. Zavedamo se, da se bo počasi začelo, a moramo ostati sproščeni. Seveda bo prišla pozitivna trema, ki pa je dobrodošla," je priznal in poudaril, da je Nogometna zveza Slovenije vse organizirala na vrhunski ravni. "Počutimo se kot na Brdu pri Kranju," je povedal in se pošalil, da pa vendarle je malce drugače, ker se z natakarji ne pogovarjajo slovensko.

Peki, kot tudi imenujejo hitronogega nogometaša, vedno znova poudarja, da je igranje za reprezentanco nekaj posebnega, kakršna je bila tudi sredina dobrodošlica lokalnega prebivalstva, ki se je množično udeležilo uvodnega treninga. "Čeprav med njimi ni bilo veliko Slovencev, pa je bilo veliko otrok in lepo je, da jim lahko damo nekaj pozitivnega," se je spomnil včerajšnjega dogodka, na katerem sta razumljivo največ pozornosti z avtogrami požela Jan Oblak in Benjamin Šeško.

Skupaj z njima in soigralci iz izbrane vrste so večinoma tovrstne turnirje spremljali na poletnih dopustih. "Res je, da smo na dopustih gledali takšne tekme. Ampak ni lepšega dopusta, kot je to, kar doživljam zdaj," je pripomnil in povedal, da si bodo v svoji bazi v hotelu v idilični in zelenja polni okolici v bližini Wuppertala (to mesto velja sicer za najbolj zeleno v Nemčiji) skupaj ogledali tudi petkovo uvodno tekmo EP.

"Tam imamo skupnem prostor, velik televizor in slovenske programe. Tekmo si bomo ogledali, a se že osredotočali na naše stvari," je pripomnil in pojasnil, da se bodo resnejše analize Dancev lotili danes, a da jih že tako dobro poznajo, saj so bili nenazadnje v isti kvalifikacijski skupini za EP. Takrat so doma igrali 1:1 in bili blizu zmagi, v gosteh pa izgubili z 1:2 in bili precej oddaljeni od uspeha.

"Mislim, da smo pokazali, da če delujemo kot ekipa, lahko naredimo marsikaj. Posameznik ne more ničesar. Vsi vemo, da imamo veliko dobrih igralcev, ampak naš adut je cela Slovenija," je povedal in nadaljeval: "V Ljubljani smo proti Dancem odigrali res dobro tekmo, na Danskem pa je bil dokaz, da če nismo maksimalni, imamo težave. Vseeno smo pokazali, da lahko igramo z njimi, ampak moramo biti dovolj agresivni."

Tekma z Dansko bo v nedeljo ob 18. uri v Stuttgartu, v skupini C bosta nato sledila še obračuna s Srbijo 20. junija v Münchnu in z Anglijo 25. junija v Kölnu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • radovednica 08:12 14.junij 2024.

    Še dobro, da obstajajo Športklub kanali, tam bo "pravega ali vsaj boljšega, ker dobrega sploh ni več" nogometa, drugih ekip. Namesto raznih kolesarskih dirk po SLO in posranega Dončića, naj pokažejo kaj boljšega, zato jih krpko preplačujemo. Ja, če kdo ...prikaži več ne ve, takšni kot Erika Žnidaršič, Pa tista in očitno edina Elen, kako že, saj je itak vsak dan, pa razni Peski in podobni, imajo 4000 pa do 6000 € plače, kaj potem šele uredniki. Sramota in katastrofa v tej j..... evropsko trapasti Sloveniji!!!

  • radovednica 08:07 14.junij 2024.

    Pa dajte vsi cajtngi že en mesec pišete samo o tem. Nehajte dovolj zgodaj, da ne boste vsi pametovali in cmizdrili potem, ko bo tretje tekme konec in jih bodo kasirali tam deset kosov in več. Seveda treba je podpirati ...prikaži več SLO bosance, od Oblaka, Kurtića, Stojanovića itd., da o "ulivenom s tipičnim čefurskim čelom, atu Iličiću ne igubljamo besed. Seveda TV SLO bo prenašala le po eno tekmo, najprej naših brezveznikov in srećkovičev, potem pa ob večerih petkrat utrujala z nekimi komentarji.

  • Ender3 14:07 13.junij 2024.

    Hitro bodo prejeli hladen tuš realnosti slovenskega nogometa.